Θερμό χειροκρότημα για τον "Βέρθερο" στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Πολιτισμός
Θερμό χειροκρότημα για τον "Βέρθερο" στην Εθνική Λυρική Σκηνή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κοινό αποθέωσε όλους τους συντελεστές της παραγωγής και ιδιαιτέρως τους δύο πρωταγωνιστές, τον Φραντσέσκο Ντεμούρο στον ρόλο του Βέρθερου και την Ανίτα Ρατσβελισβίλι που πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στον ρόλο της Σαρλότ.

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του «Βέρθερου» στην Εθνική Λυρική Σκηνή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση και απέσπασε θερμότατο χειροκρότημα την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 στην κατάμεστη Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ. Το κοινό αποθέωσε όλους τους συντελεστές της παραγωγής και ιδιαιτέρως τους δύο πρωταγωνιστές, τον Φραντσέσκο Ντεμούρο στον ρόλο του Βέρθερου και την Ανίτα Ρατσβελισβίλι που πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στον ρόλο της Σαρλότ.

Η παραγωγή, σε μουσική διεύθυνση Ζακ Λακόμπ και σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το αριστούργημα του Ζυλ Μασνέ, το οποίο βασίζεται στο επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε, αναφέρεται στη δραματική ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον νεαρό Βέρθερο και τη Σαρλότ. Από το 1892 που πρωτοπαρουσιάστηκε έως και σήμερα ο «Βέρθερος» παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, καθώς η μελωδική έμπνευση του Μασνέ είναι ιδιαίτερα πλούσια.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή αναβίωσε την καλαίσθητη παραγωγή του 2014 σε σκηνοθεσία του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, δύο κορυφαίων καλλιτεχνών του ελληνικού θεάτρου και της όπερας που δεν είναι πια μαζί μας. Την αναβίωση της σκηνοθεσίας υπέγραψε ο Ίων Κεσούλης, ενώ των σκηνικών και των κοστουμιών η Τότα Πρίτσα. Τον σχεδιασμό των βιντεοπροβολών έκανε η Ειρήνη Βιανέλλη και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Για τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκάλεσε δύο κορυφαίους τραγουδιστές με διεθνή αναγνώριση. Στον ρόλο του Βέρθερου εντυπωσίασε με τη σκηνική του ερμηνεία και τις φωνητικές του δυνατότητες ο διακεκριμένος Ιταλός τενόρος Φραντσέσκο Ντεμούρο, λίγους μήνες μετά την εντυπωσιακή του εμφάνιση στον πρόσφατο Ριγολέττο της ΕΛΣ στο Ηρώδειο. Το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στο ρόλο της Σαρλότ πραγματοποίησε η κορυφαία μεσόφωνος Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η οποία μάγεψε το κοινό με τη μοναδική της ερμηνεία. Υψηλού επιπέδου ερμηνείες έδωσαν στους ρόλους τους οι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ, Χρύσα Μαλιαμάνη, Νίκος Κοτενίδης, Γιάννης Γιαννίσης, Νικόλας Μαραζιώτης, Μαρίνος Ταρνανάς, οι οποίοι έλαβαν επίσης θερμό χειροκρότημα.

Στο πόντιουμ ο διεθνώς καταξιωμένος Καναδός αρχιμουσικός Ζακ Λακόμπ ανέδειξε τις ιδιαίτερες ποιότητες της μουσικής του Μασνέ επιτυγχάνοντας μια σπουδαία ερμηνεία από την Ορχήστρα της ΕΛΣ, την Παιδική Χορωδία και τους πρωταγωνιστές. Την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ διηύθυνε η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News