Από την Ενετοκρατία στην Επανάσταση του 1821 - Η εντυπωσιακή συλλογή του μελετητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη (pics)

Κρήτη
Από την Ενετοκρατία στην Επανάσταση του 1821 - Η εντυπωσιακή συλλογή του μελετητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Δείχνουν τις δυσκολίες που είχαν οι επαναστάσεις του 1821 .Ξεκινάμε δείχνοντας τι υπήρχε πριν απο το 1821 ,δηλαδή όπλα του Βενετοκρητικού πολέμου του 17ου αιώνα - πολύ σπάνια - και προχωράμε στα πρώτα όπλα τα αυτοσχέδια των κρητικών, τα οποία ήταν ξύλινα, η χουρχούδα ,το σπαθοράβδι και η σφεντόνα" σημείωσε ο κ. Τζιρτζιλάκης στο neakriti.gr

Όπλα και εφόδια των Κρητικών στην επανάσταση του 1821 περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάστηκε απόψε στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά. Σπάνια εκθέματα από την προσωπική συλλογή του Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, αναδεικνύουν τις συνθήκες πολέμου, την ιστορία της εποχής αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των όπλων των Κρητικών.

Από τα αυτοσχέδια ξύλινα όπλα, στα κρητικά μαχαίρια , τα τουφέκια και τα γιαταγάνια , τα όπλα των Κρητικών αναδεικνύουν το διαχρονικό τους πάθος για αγώνα και ελευθερία. Η έκθεση της συλλογής του μελετητή Ευτύχη Τσιρτζιλάκη στο Μεγάλο Αρσενάλι, με τίτλο «Των αντρειωμένων τ΄ άρματα» αποτελεί μια αποτύπωση της ιστορίας των όπλων και εφοδίων τους , την εποχή της ελληνικής επανάστασης και προγενέστερα.

"Δείχνουν τις δυσκολίες που είχαν οι επαναστάσεις του 1821 .Ξεκινάμε δείχνοντας τι υπήρχε πριν απο το 1821 ,δηλαδή όπλα του Βενετοκρητικού πολέμου του 17ου αιώνα - πολύ σπάνια - και προχωράμε στα πρώτα όπλα τα αυτοσχέδια των κρητικών, τα οποία ήταν ξύλινα, η χουρχούδα ,το σπαθοράβδι και η σφεντόνα" είπε ο κ. Τζιρτζιλάκης στο neakriti.gr.

Ο κ. Ευτύχης Τζιρτζιλάκης

Τα πρώτα όπλα των Κρητικών αποτυπώνουν την καταπίεση αλλά την αδυναμία τους – πρακτική και οικονομική- να προμηθευτούν σύγχρονα της εποχής εκείνης. Είναι ενδεικτικό ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί Κρήτες άρχισαν την επανάσταση με μόλις 1.200 τουφέκια όταν οι Τούρκοι διέθεταν πάνω από 20.000. Σύμφωνα με τον συλλέκτη κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη " μ αυτά τα αυτοσχέδια όπλα και με πολύ θάρρος και γενναιότητα και αφού σκοτώθηκαν πολλοί, κατάφεραν και πήραν στο κυνήγι στις πρώτες μάχες τους εχθρούς και τους πήραν τον πρώτο οπλισμό με τον οποίο συνέχισαν κι έπειτα ενισχύθηκαν είτε με το λαθρεμπόριο είτε και με ενίσχυση από την πάνω Ελλάδα".

Χαρακτηριστικό όπλο της εποχής της Τουρκοκρατούμενης Κρήτης είναι το σπαθοράβδι. " Ένα ξύλινο σπαθί το οποίο όμως δεν είναι παιχνίδι, είναι φτιαγμένο από σκληρό ξύλο ,πρίνο, και η γεωμετρία του είναι τέτοια, ρομβοειδής μορφή, ώστε έχει πολύ μικρό σημείο επαφής όταν σε χτυπήσει ,δεν κόβει αλλά σπάει το κόκαλο ή ανοίγει το κεφάλι" εξήγησε ο συλλέκτης και μελετητής.

Περίτεχνα διακοσμημένα, με λεπτομέρειες από ασήμι, άλλοτε από δέρμα ή ξύλο, τα κρητικά όπλα αναδείκνυαν και μια ιδιαίτερη αισθητική. "Οι περισσότεροι είχαν απλά όπλα. Κάποιοι λίγοι είχαν τα πλουμισμένα, τα ασημωτά, τα οποία ήταν περιζήτητα γιατί τα όπλα εκείνη την εποχή ήταν τα κοσμήματα του άντρα. Υπήρχε μεγάλο πάθος για τα όπλα ,συμπλήρωναν την εικόνα σου όταν μπορούσες να τα δείξεις ,αυτό όμως προκαλούσε και πάρα πολλούς κινδύνους" σημείωσε ο ίδιος.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 13 Απριλίου τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής της Δημοκρατίας και διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τον Δήμο Μαλεβιζίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News