Καλλιτέχνις από το Ηράκλειο φτιάχνει Μινωικά αγαλματίδια από τσιμέντο και γύψο - Πώς κέρδισε την αγορά του εξωτερικού (pics)

Πολιτισμός
Καλλιτέχνις από το Ηράκλειο φτιάχνει Μινωικά αγαλματίδια από τσιμέντο και γύψο - Πώς κέρδισε την αγορά του εξωτερικού (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρητικιά γλύπτρια Άννα Αθητάκη - Γιακουμάκη άνοιξε την καρδιά της και το σπίτι της στο neakriti.gr - Πώς φιγούρες του Μινωικού Πολιτισμού παίρνουν «ζωή» στα χέρια της

Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι το πάθος σε ότι κάνει, αλλά κυρίως το πάθος για την τέχνη. Για εκείνη η τέχνη είναι χαρά, ζωή, έρωτας. Η Ηρακλειώτισσα γλύπτρια Anais Anais - όπως είναι ευρύτερα γνωστή - δημιουργεί ξεχωριστά έργα με γύψο και τσιμέντο.

Αυτό που κάνει μάλιστα ξεχωριστά τα έργα της είναι το γεγονός ότι τα δημιουργεί με πολύ αγάπη και πάθος όπως προαναφέραμε, ενώ πολλές φιγούρες που παίρνουν «ζωή», μέσα από τα χέρια της είναι εμπνευσμένες από την μυθολογία και τον Μινωικό Πολιτισμό.

H Anais είναι φανατική θαυμάστρια όλων των μορφών της τέχνης που βοηθούν τον άνθρωπο να γίνει καλύτερος και να κατανοήσει καλύτερα το εαυτό του, όπως η ίδια εξομολογείται στο neakriti.gr.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας στο χώρο της υψηλής ραπτικής για μία δεκαετία, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής. Με την συγκεκριμένη τέχνη ασχολείται είκοσι χρόνια περίπου, ενώ έργα της κοσμούν αρκετές ιδιωτικές συλλογές.

Είναι μέλος της Ουνέσκο και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό, ενώ συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις και διοργανώνει ατομικές εκθέσεις σε επιλεγμένους χώρους.

Κυρίαρχο στοιχείο των έργων της είναι η ανθρώπινη φιγούρα απαλλαγμένη από νατουραλιστικά στοιχεία, μακριά από την ρεαλιστική απεικόνιση των ανθρώπινων μορφών. Στα έργα της εστιάζει στα συμβολικά στοιχεία δίνοντας έμφαση στην εκφραστικότητα των συναισθημάτων και του ψυχικού κόσμου.

Η anais αποκαλύπτεται στο neakriti.gr και παράλληλα μιλάει για τα μελλοντικά της σχέδια: 

Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε συστηματικά με την τέχνη;

«Με την τέχνη μπορώ να πω ότι ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Αλλά για την συγκεκριμένη τέχνη εδώ και 20 χρόνια περίπου. Τα έργα μου τα δημιουργώ με μια συγκεκριμένη τεχνική την οποία εφηύρα και δεν σας κρύβω ότι την αγάπησα πολύ. Πιο συγκεκριμένα, στα γλυπτά μου, τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι το τσιμέντο, η ρητίνη και ο γύψος. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι, η κίνηση και το παντοδύναμο χρώμα, γι’ αυτό όταν τα βλέπεις έχουν πολλά να σου… πουν».

Έχετε συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θέλετε να μας πείτε σε ποιες;

«Έχω συμμετάσχει σε πάνω από 150 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε χώρες όπως, Ιταλία, Μιλάνο και Ρώμη (είμαι μέλος τις μεγαλύτερης γκαλερί της Ρώμης της Mega gallery Βουδαπέστη, Βιέννη, Παρίσι, Γερμανία, Αυστρία). Τώρα μάλιστα τον ερχόμενο Ιούνιο αρκετά από τα έργα μου θα ταξιδέψουν στην Αυστρία, όπου ετοιμάζω έκθεση και εκεί. Στην Ελλάδα, έχω εκθέσει έργα μου, στο Ηράκλειο στο ξενοδοχείο «Αστόρια», στο «Λόγος τέχνης», στην Αθήνα, έχω εκθέσει επίσης έργα μου, σε μία ατομική στο «Μελίνα Μερκούρη. Επίσης είμαι πολύ χαρούμενη γιατί πολλά από τα έργα μου κοσμούν ιδιωτικές συλλογές, σε εξωτερικό και Ελλάδα».

Τι πιστεύετε καλλιτέχνις κανείς γεννιέται ή γίνεται;

«Αν ο καλλιτέχνης γεννιέται ή γίνεται, εγώ θα σας πω και δύο χρειάζονται. “Απαιτείται” το ταλέντο το οποίο είναι έμφυτο, ωστόσο δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά και η πολύ δουλειά όπως η καθημερινή μάθηση...».

Ποια η σχέση σας με το Θεό και πόσο επηρεάζει τις καλλιτεχνικές σας δημιουργίες;

«Η σχέση μου με τον Θεό είναι η βαθιά μου πίστη, η οποία δίνει την δύναμη στο να δημιουργηθούν όλα αυτά τα γλυπτά... γιατί στο κάθε γλυπτό δίνω ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Η ψυχή είναι η κινητήριος δύναμή μου. Ένα από τα έργα μου, που εντάσσεται στην συλλογή μου, είναι και ο Εσταυρωμένος, έργο που με έχει συγκλονίσει». 

Από πού αντλείτε την έμπνευση σας;

«Το μεγαλύτερο μέρος των έργων μου είναι εμπνευσμένα από την Μυθολογία και την Μινωική εποχή... Από Τον Δία, τον Μίνωα, την Ήρα, και την Πασιφάη, τον Τάλω, μέχρι τον Μινώταυρο και την Τελχινία».

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Σας ευχαριστώ για την ερώτηση που μου κάνετε. Δράττομαι της ευκαιρίας μέσα από την συνέντευξη μας, έτσι θα ήθελα να σας ενημερώσω πως ένα από τα όνειρά μου θα λάβει σάρκα και οστά και αυτό δεν είναι άλλο από την ίδρυση μουσειακού χώρου, ο οποίος θα στεγάσει τα έργα μου. Ειδικότερα, θα ήθελα να σας πω ότι είμαστε ένα βήμα πριν την ίδρυση του χώρου αυτού, ο οποίος θα ονομαστεί «Τελχινία», το πρώτο όνομα της Κρήτης, το νησί των καλλιτεχνών, όπως λεγόταν. Αυτό το μουσείο θα γίνει στο χωριό μου, εκεί που γεννήθηκα και μεγάλωσα, στο πατρικό μου σπίτι, στο Πετροκέφαλο Ηρακλείου. Είναι ένας χώρος 200 τετραγωνικών με όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου μουσείου. Πρώτα ο Θεός πιστεύω σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του».

Το neakriti.gr σας εύχεται καλή επιτυχία σε ότι κάνετε! 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News