Θεσσαλονίκη: Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία με πρωταγωνιστές τους τσιγγάνους της Ν. Αλικαρνασσού

Πολιτισμός
Θεσσαλονίκη: Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία με πρωταγωνιστές τους τσιγγάνους της Ν. Αλικαρνασσού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία είναι υποψήφια για το ανεξάρτητο βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας - Ελληνικό Τμήμα που απονέμεται σε ταινία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ταινία - ντοκιμαντέρ «Ό,τι λες για μένα - Everything you say about me "Oti Vakeresa Mange"» της Ευαγγελίας Γούλα, με πρωταγωνιστές τους τσιγγάνους Νέας Αλικαρνασσού κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Thessaloniki International Film Festival #TiDF25 και είναι υποψήφια για το ανεξάρτητο βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας - Ελληνικό Τμήμα που απονέμεται σε ταινία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ένας φόνος τιμής στην Πελοπόννησο, η φυγή στην Κρήτη και η περιπλάνηση  μιας μεγάλης οικογένειας στο χώρο και στο χρόνο προς αναζήτηση νέας πατρίδας...

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μακροχρόνια έρευνα (2017-2021), σε πανελλήνια κλίμακα, στο πλαίσιο του κινηματογράφου παρατήρησης, που στοχεύει να προβάλει τη ζωή και τις προσωπικές ιστορίες των Ρομά του καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης. Κεντρικός άξονας της ταινίας είναι η ιστορία και η περιπλάνηση της μεγαλύτερης οικογένειας των Ρομά που διαμένουν στον εν λόγω καταυλισμό, οι οποίοι φύγανε από την Πελοπόννησο το 1974 και  φυγαδεύτηκαν στην Κρήτη εξαιτίας μια βεντέτας.

Η ταινία εστιάζει στην προσωπικότητα  του θρυλικού πατριάρχη της οικογένειας αυτής, που σε πολύ μικρή ηλικία κατάφερε  να αποκοπεί από τα «τείχη» της τσιγγάνικης νομαδικής ζωής, να μορφωθεί και να ενταχθεί  στο αστικό πλαίσιο και μοντέλο ζωής, και τελικά να τα χάσει όλα εξαιτίας των στερεοτύπων της ίδιας του της κοινότητας.

Με τη συγχρηματοδότηση του Ε.Κ.Κ. (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) και της ΕΡΤ.

Παραγωγή - Σκηνοθεσία - Σενάριο ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΟΥΛΑ

Συμπαραγωγή: Βίκυ Αρβελάκη.

Εκτέλεση παραγωγής CYCLOS FILM

Πρωτότυπη μουσική Σπύρος Ροιυμελιώτης

Δ/νση Παραγωγής ΜΑνώλης Φοινικιανάκης

Σημείωμα σκηνοθέτιδας

Οι Τσιγγάνοι πάντοτε αποτελούσαν ένα ξένο και διαφορετικό κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας. Παρόλο που ζούσαν ως νομάδες στις περιφέρειες των κοινωνιών ήταν λειτουργικά ενταγμένοι και χρήσιμοι στην κοινωνία. Η συγκέντρωση τους σε καταυλισμούς, τους οδήγησε σε μια μόνιμη και σταθερή «γκετοποιήση», με αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά η εικόνα της τσιγγάνικης ταυτότητας. Σήμερα η εικόνα που έχουμε για τους Ρομά, είναι μια εικόνα «βρώμικη» εμπλουτισμένη με στερεότυπα.

Με την ταινία αυτή, στόχος μου είναι η ανάδειξη της αθέατης πλευράς αυτών των ανθρώπων, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την προσωπική τους ταυτότητα έναντι της εθνοτικής. Παρόλο που έχουν γίνει πολλές ταινίες – ντοκιμαντέρ για τους Ρομά, η ταινία αυτή επιχειρεί να επανεξετάσει με τολμηρό τρόπο θέματα της κουλτούρας και της ζωής τους, μέσα από μια υποκειμενική καλλιτεχνική ματιά, φέρνοντας στο προσκήνιο μια δυνατή και ανθρώπινη ιστορία, εστιάζοντας αυτή φορά σε χαρακτήρες μιας οικογένειας, απογυμνώνοντας τους από την εθνοτική και στερεοτυπική ταυτότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News