Σε καρναβαλικούς ρυθμούς το Ρέθυμνο - Πλήθος εκδηλώσεων απ’ άκρη σ’ άκρη της Κρήτης

Κρήτη
Σε καρναβαλικούς ρυθμούς το Ρέθυμνο - Πλήθος εκδηλώσεων απ’ άκρη σ’ άκρη της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριάντα δύο ομάδες με 27 άρματα και πάνω από 12.000 καρναβαλιστές θα συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή, που στη λήξη της θα γίνει κυριολεκτικά η νύχτα μέρα με τα δεκάδες πυροτεχνήματα που θα πέσουν στην πλευρά του παραλιακού μετώπου

Σε αμείωτους καρναβαλικoύς ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται το Ρέθυμνο, που αύριο Κυριακή θα έχει στραμμένα πάνω του όλα τα βλέμματα, καθώς στις 2 το μεσημέρι ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης θα κηρύξει την έναρξη της μεγάλης, φαντασμαγορικής παρέλασης. Παρέλαση που θα μεταδοθεί ζωντανά από την “ΚΡΗΤΗ TV”.

Παρουσιαστές θα είναι οι παρουσιαστές της εκπομπής “Καλό Μεσημέρι”, Λευτέρης Κουμαντάκης και Χριστιάνα Σκούρα, ενώ αποκλειστικοί χορηγοί επικοινωνίας του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού είναι η “ΚΡΗΤΗ TV”, το ράδιο 98,4, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr.

Τριάντα δύο ομάδες με 27 άρματα και πάνω από 12.000 καρναβαλιστές θα συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή, που στη λήξη της θα γίνει κυριολεκτικά η νύχτα μέρα με τα δεκάδες πυροτεχνήματα που θα πέσουν στην πλευρά του παραλιακού μετώπου.

Η στάθμευση

Περιμετρικά της πόλης οι χώροι στάθμευσης αύριο Κυριακή είναι τα κέντρα “Μέγαρο”, “Φάρος” και “Πέλαγος”, καθώς και το στάδιο Γάλλου για τους επισκέπτες από τη δυτική και ανατολική Κρήτη. Επιπλέον, από τις 9 το πρωί έως και τις 11:30 το βράδυ λεωφορεία του ΚΤΕΛ Χανιών-Ρεθύμνου θα μεταφέρουν ανά 10 με 15 λεπτά εντελώς δωρεάν τους επισκέπτες στο κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα στην πόλη, πέρα από τα ιδιωτικά πάρκινγκ, η στάθμευση θα επιτρέπεται στο Λιμενικό Ταμείο, στη μαρίνα, στο εμπορικό λιμάνι, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και στο 1ο Λύκειο, ενώ από τις 10 το πρωί θα αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους κόμβους Ατσιπόπουλου, Αμαρίου και Σπηλίου.

Η παιδική παρέλαση

Νύχτα... και μέρα λοιπόν το Ρέθυμνο, “ντυμένο” με την πιο εντυπωσιακή του στολή και φορώντας τη μάσκα της χαράς και της διασκέδασης, υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες με την υπόσχεση πως οι στιγμές που θα ζήσει και φέτος στην καρναβαλική πόλη της καρδιάς του θα είναι αξέχαστες!

Πρωταγωνιστές της σημερινής ημέρας θα είναι τα παιδιά με την παιδική παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου.

Η παρέλαση θα τερματιστεί στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου, όπου θα πραγματοποιηθεί φαντασμαγορικό παιδικό ανοιχτό πάρτι με DJ, bubble show, facepainting και μπαλονοκατασκευές, πλαισιωμένο από μασκότ και ανιματέρ.

Το πάρτι θα ολοκληρωθεί με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα από τους “ΧANA ΖOO”.

Νυχτερινή παρέλαση

Στις 9 το βράδυ, χιλιάδες καρναβαλιστές χωρισμένοι σε ομάδες, και όχι μόνο, γεμίζουν την πόλη, μετατρέποντας τη λεωφόρο Κουντουριώτου σε ένα πολύχρωμο, ζωντανό ποτάμι, καταλήγοντας στην καρδιά της παλιάς πόλης.

Υπενθυμίζεται πως αποκλειστικοί τηλεοπτικοί χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού είναι η “ΑΝΕΚ Lines” και η “Blue Star Ferries”.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ιεράπετρα!

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες θα είναι και φέτος οι επισκέπτες που θα επιλέξουν την όμορφη, υποτροπική και φιλόξενη Ιεράπετρα, για να περάσουν το εορταστικό τριήμερο της Μεγάλης Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, σε έναν ευλογημένο τόπο που συνδυάζει ιδανικά το βουνό και τη θάλασσα, ειδικά αυτές τις μέρες που αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας από 20-23 βαθμούς Κελσίου και έχουν ήδη ξεκινήσει οι τολμηροί τις πρώτες ανοιξιάτικες βουτιές στις παραλίες της πόλης από τον Άγιο Ανδρέα μέχρι το φρούριο Καλές.

«Επειδή δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα μικρά και τα μεγάλα ξενοδοχεία ή τα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων εκτός πόλης, που πάντα λειτουργούν μόνο μέσα στην τουριστική σεζόν, όσοι θέλουν να κλείσουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο ακόμα και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να αναζητήσουν κάποιο ελεύθερο μόνο στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, που βρίσκονται όλα μέσα στην πόλη της Ιεράπετρας, και απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί έχουν δεχτεί πολλές κρατήσεις τις τελευταίες μέρες.

Από την πλευρά τη δική μας ως ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α., έχουμε ως συνδιοργανωτές του Γεραπετρίτικου Καρναβαλιού συζητήσει και μελετήσει με το Δ.Σ. του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράπετρας και με όλους τους εκπροσώπους της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας κάθε λεπτομέρεια που αφορά στην ομαλή διεξαγωγή της καρναβαλικής παρέλασης, έχοντας προνοήσει να παρθούν όλα τα μέτρα, που θα μας εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πληρωμάτων των ομάδων που θα πάρουν μέρος στην καρναβαλική παρέλαση, καθώς και των θεατών που θα κατακλύσουν το κέντρο της πόλης, για να χειροκροτήσουν τους συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο αποκριάτικο πάρτι», μας είπε η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. κ. Μαρία Σακαδάκη.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης κάλεσε από την πλευρά του όλο τον κόσμο στην οδό Δημοκρατίας, στις 3 μ.μ. αύριο Κυριακής. «Ελάτε όλοι μαζί να ξεφαντώσουμε στη μεγάλη γιορτή του Γεραπετρίτικου Καρναβαλιού!», ανέφερε.

Ο κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης έκανε μια τελευταία συνάντηση με την πρόεδρο κ. Μυρτώ Μαρκοπούλου και τα μέλη του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράπετρας, την αντιδήμαρχο κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, την πρόεδρο του ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α., κ. Μαρία Σακαδάκη, τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας κ. Ιωάννη Γαϊτανάκη και τον υπεύθυνο του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας, υπαστυνόμο κ. Νικόλαο Τζουμάκα, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις τελευταίες προετοιμασίες λίγο πριν τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση αύριο Κυριακή και να απευθύνουν όλοι μαζί κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή στην καρναβαλική παρέλαση.

Πανέτοιμη η εστίαση

Όλες οι εν λειτουργία επιχειρήσεις του καφέ και της εστίασης στην πόλη και στα χωριά της Ιεράπετρας είναι πανέτοιμες να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο όλους τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες, που θα θελήσουν να περάσουν το γιορτινό τους τριήμερο στη “Νύμφη του Νότιου Κρητικού πελάγους” και στα χωριά της, που κι εκείνα έχουν βάλει τα αποκριάτικά τους, όπως για παράδειγμα η γραφική Ανατολή, όπου ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα τη γιορτή της φασολάδας.

«Περιμένουμε το τριήμερο της Μεγάλης Αποκριάς να “βουλιάξει” από κόσμο η Ιεράπετρα. Όλοι οι συνάδελφοι του καφέ και της εστίασης είμαστε πανέτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες μας με το υψηλό αίσθημα της φιλοξενίας που μας διακρίνει.

Σε πολλά μαγαζιά θα υπάρχει μουσική από το πρωί της Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς και τα αποκριάτικα πάρτι θα συνεχιστούν και μετά την καρναβαλική παρέλαση, ενώ θα υπάρχουν και μαγαζιά με dj και μουσική live.

Τα ανοικτά μαγαζιά στον χώρο της εστίασης αυτό το τριήμερο θα είναι περισσότερα, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν με άνεση όλο τον κόσμο που θα ψάξει για καλό φαγητό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχελαράκης.

Αποκριάτικη παρέλαση στο Αρκαλοχώρι

Όλα είναι έτοιμα για την αποκριάτικη παρέλαση αύριο Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, στο Αρκαλοχώρι. Με φαντασία, κέφι και καλή διάθεση, το Καρναβάλι του Αρκαλοχωρίου, που διοργανώνουν ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο ΔΟΠΑΠ, με τη στήριξη των πολιτιστικών και εμπορικών συλλόγων του Δήμου, αναμένεται να χαρίσει όμορφες στιγμές και άφθονα χαμόγελα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Οι διοργανωτές προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να μπουν στον ξέφρενο ρυθμό της Αποκριάς και καλούν τον κόσμο να βάλει το μεγαλύτερό του χαμόγελο, να παρακολουθήσει την καρναβαλική παρέλαση και να νιώσει στιγμές χαράς και κεφιού μέσα από αυτή τη μεγάλη γιορτή του τόπου: «Ελάτε να μπούμε στους ρυθμούς του κεφιού και του γλεντιού, μέσα από το μοναδικό Καρναβάλι του Αρκαλοχωρίου! Βάλτε φαντασία, χαμόγελο, κέφι, αποκριάτικη διάθεση και ελάτε να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα, να γελάσουμε και να γλεντήσουμε, βάζοντας στην άκρη για λίγο τα προβλήματά μας! Ελάτε να ξανανιώσουμε όλοι συναισθήματα που στερηθήκαμε καιρό τώρα!».

Δεκάδες άρματα και εκατοντάδες καρναβαλιστές κάθε ηλικίας είναι έτοιμοι για την καθιερωμένη αποκριάτικη παρέλαση αρμάτων, με τους διοργανωτές να απευθύνουν κάλεσμα στους δημότες και τους επισκέπτες να έρθουν στο Αρκαλοχώρι, ξεφαντώνοντας στον ρυθμό της Αποκριάς.

Παράλληλα, για τη διεξαγωγή του Καρναβαλιού Αρκαλοχωρίου θα διακοπεί από τη 1 το μεσημέρι η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους και συγκεκριμένα στην οδό Ελ. Βενιζέλου, από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ανδρέα, σημείο εκκίνησης του Καρναβαλιού, μέχρι το Πολύκεντρο της Μητρόπολης, σημείο τερματισμού της αποκριάτικης παρέλασης. Επίσης, θα κλείσει η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου, στη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, όπου θα διεξαχθεί καρναβαλική εκδήλωση μετά το πέρας της παρέλασης.

Το Μαλιώτικο Καρναβάλι επιστρέφει

Το Μαλιώτικο Καρναβάλι επιστρέφει δυναμικά και ηχηρά, μετά τα 3 χρόνια σιωπής, και δίνει το έναυσμα για να βγούμε στους δρόμους και να διασκεδάσουμε με την ψυχή μας! Μετράει ήδη 14 παρουσίες από το 1997 ως σήμερα με τη σημερινή του οργανωμένη μορφή και συνεχίζει ακάθεκτο...

Η παρέλαση, με παρουσιάστρια τη Σάσα Μπάστα, ξεκινά στις 3 το μεσημέρι αύριο Κυριακή από την ανατολική πλευρά της κεντρικής λεωφόρου των Μαλίων και τη διασχίζει ως το τέλος της, στο Μνημείο των Ηρώων, στη δυτική έξοδο. Την παρέλαση ανοίγουν τα τύμπανα της ομάδας “Αντικρουστοί”, ακολουθούν οι Ξυλοπόδαροι και έπειτα η ομάδα “Bango Bongo” με ένα φαντασμαγορικό σόου με μπουρμπουλήθρες. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος συνοδεύει τη Βασίλισσα του Καρναβαλιού και έπονται τα πληρώματα με τις εντυπωσιακές, χειροποίητες στολές και τα επαγγελματικής κατασκευής άρματά τους. Την παρέλαση κλείνουν οι Βραζιλιάνες χορεύτριες με τον μαγευτικό ρυθμό και τα φαντασμαγορικά κουστούμια τους και ο “Θυρεός”, το σήμα κατατεθέν του Μαλιώτικου Καρναβαλιού.

Η σειρά των πληρωμάτων για το 2023 είναι: 1. “Μικροί Μπελάδες”, 2. “Φύλακες”, 3. “Άγγελοι του Γιάννη”, 4. Μάντσεστερ Σίσι”, 5. “Γιού-Χου”, 6. “Τσοκάριανς”, 7. Φιλονίδειος Πολιτιστικός Σύλλογος Χερσονήσου, 8. “Disco Party”, 9. “Οι Ήρωες του Disney”, 10. “Μέλισσες” και 11. “ΡεΜάλια”.

Από νωρίς το πρωί θα έχουν στηθεί πολλά σημεία πώλησης φαγητού, ποτών και αναψυκτικών, πέρα από τα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά όλη μέρα. Μετά την παρέλαση ακολουθεί πάρτι στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η μουσική θα ακούγεται από ηχεία σε όλο το μήκος της λεωφόρου από το πρωί. Την παρέλαση και το πάρτι θα “ντύσουν” μουσικά DJs από εταιρεία. Η κυκλοφορία στην κεντρική λεωφόρο θα κλείσει από τη 1 το μεσημέρι υπό την επίβλεψη της Τροχαίας Ηρακλείου και θα ξανανοίξει στις 9 το βράδυ.

Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια τόσο των καρναβαλιστών, των θεατών, αλλά και των οχημάτων που θα σταθμεύσουν ή που θα διέρχονται τα Μάλια. Έχουν προβλεφθεί χώροι στάθμευσης ανατολικά, δυτικά της πόλης, αλλά και νότια και βόρεια, και έχει ενοικιαστεί τρενάκι που θα μεταφέρει τους θεατές, που θα σταθμεύσουν μακριά, προς το κέντρο. Θα υπάρχει ομάδα διασωστών, ασθενοφόρο, όχημα της Πυροσβεστικής και ομάδα περιφρούρησης τόσο μέσα στην παρέλαση όσο και γύρω από την πόλη.

Οργάνωση: Οργανωτική Επιτροπή Μαλιώτικου Καρναβαλιού.

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης και Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου.

Ξέφρενο αποκριάτικο πάρτι στα Χανιά

Σε ένα ξέφρενο αποκριάτικο πάρτι προσκαλούν το κοινό αύριο Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κατεχάκη, ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

«Εκτός από τη στολή σας, φορέστε το ομορφότερό σας χαμόγελο και ελάτε να περάσουμε όμορφες στιγμές, για μικρούς και μεγάλους, με μασκότ, face-painting, διαγωνιστικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, το παραδοσιακό και αγαπημένο γαϊτανάκι, λαχταριστό pop corn και One Man Show του καταπληκτικού μάγου ΤεΤέλου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Μεγάλου Αρσεναλιού. Η είσοδος είναι δωρεάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News