Αγία Φιλοθέη: Πανηγυρικός ο εορτασμός της προστάτιδας των αδυνάτων, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Πολιτισμός
Αγία Φιλοθέη: Πανηγυρικός ο εορτασμός της προστάτιδας των αδυνάτων, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τέλεσε σήμερα το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας

Μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της ιεράς εικόνας της Αγίας Φιλοθέης με τη συνοδεία αγήματος των Ενόπλων Δυνάμεων και φιλαρμονικής.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών σύμφωνα με το dogma.gr τέλεσε σήμερα το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.

Συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος και Ευρίπου κ. Χρυσόστομος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καρσιώτης.

Μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της ιεράς εικόνας της Αγίας Φιλοθέης με τη συνοδεία αγήματος των Ενόπλων Δυνάμεων και φιλαρμονικής.

Ανέπεμψαν δέηση έξω από το σπίτι της Αγίας, το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας, αλλά και μπροστά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου ο Μακαριώτατος προσκύνησε τα ιερά λείψανα της Αγίας Φιλοθέης και ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους.

Ποια ήταν η Αγία Φιλοθέη

Οσιομάρτυς της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη της εορτάζεται στις 19 Φεβρουαρίου και στις 12 Οκτωβρίου στη Σύναξη των Αθηναίων Αγίων.

Η Ρεγγίνα ή Ρηγούλα Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα. Ήταν κόρη του Αθηναίου προύχοντα και λόγιου Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγης Παλαιολογίνας.

Στα 14 της παντρεύτηκε τον Ανδρέα Χειλά και στα 17 της έμεινε χήρα. Τότε αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού και εκάρη μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Έχτισε ένα μοναστήρι εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών (δίπλα στη Μητρόπολη) και επεδόθη σε φιλανθρωπικό έργο με την ίδρυση ξενώνα, νοσοκομείου και εκπαιδευτηρίου για άπορες Αθηναίες.

Η μοναχή Φιλοθέη προκάλεσε την μήνιν των Οθωμανών, όταν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προστασία των νεαρών Ελληνίδων της Αττικής, που εκβιάζονταν από τους κατακτητές να ασπασθούν τον Μωαμεθανισμό και να παντρευτούν Μουσουλμάνους. Τη συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (2-3 Οκτωβρίου 1588) και την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια. Πέθανε από τα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589.

Το όνομά της δόθηκε στο προάστιο της Φιλοθέης το 1936, όταν βρέθηκε κρύπτη της Αγίας στην περιοχή. Προηγουμένως, ονομαζόταν Νέα Αλεξάνδρεια.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News