Η λυράρισσα Γεωργία Νταγάκη στο neakriti.gr: «Πηγαίνω πάντα εκεί που μου λέει η καρδιά και το συναίσθημα!»

Πολιτισμός
Η λυράρισσα Γεωργία Νταγάκη στο neakriti.gr: «Πηγαίνω πάντα εκεί που μου λέει η καρδιά και το συναίσθημα!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχοντας στις αποσκευές της τη λύρα της αλλά και το νέο της τραγούδι με τίτλο “Κόντρα”, η γνωστή λυράρισσα ταξιδεύει στην Κρήτη για δύο μοναδικές live εμφανίσεις

Ένα μικρό “απολογισμό” της δισκογραφικής της πορείας, που μετρά ήδη 15 χρόνια, επιχειρεί μέσα από τη μουσική παράσταση “Εκεί θ' ανθίζω” η λυράρισσα Γεωργία Νταγάκη. Η παράσταση θα ανέβει μεθαύριο Παρασκευή στο “Cine Studio” στο Ηράκλειο και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στη γενέτειρα των γονιών της, το Ρέθυμνο, στο κέντρο “Upano”.

Με αφορμή τις δύο live εμφανίσεις της στο νησί, η γνωστή καλλιτέχνιδα μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, για την Κρήτη, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της, το νέο της τραγούδι με τίτλο “Κόντρα...”, τους διαρκείς πειραματισμούς της στη μουσική, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια.

Γεωργία, στις 17 και 18 Φεβρουαρίου το κοινό της Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο θα έχει τη χαρά να σε απολαύσει σε δύο μοναδικές live συναυλίες. Πώς είναι να επιστρέφεις στον τόπο καταγωγής σου; Τι σημαίνει για εσένα η Κρήτη;

«Είμαστε - και μιλώ εκ μέρους όλης της ομάδας - πανευτυχείς που ερχόμαστε στην Κρήτη. Σε δύο πολύ αγαπημένες μου πόλεις: το Ρέθυμνο, τη γενέτειρα των γονιών μου, και το Ηράκλειο, μια πόλη που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει με σθένος τη μουσική μου. Κάθε φορά που παίζω στο νησί νιώθω μεγάλη προσμονή αλλά και αγωνία, να έχει αποδοχή αυτό που έχουμε ετοιμάσει, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου. Πώς αλλιώς άλλωστε, αφού η Κρήτη για μένα, λόγω του οργάνου που κρατώ στα χέρια μου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

“Εκεί θ' ανθίζω” είναι ο τίτλος των παραστάσεων. Τι θα ακούσει το κοινό που θα βρεθεί στις συναυλίες;

«Έχουμε ετοιμάσει μια παράσταση που αποτελεί έναν μικρό “απολογισμό” της μέχρι τώρα δισκογραφικής μου πορείας, η οποία μετρά δεκαπέντε και πλέον χρόνια. Αυτή η παράσταση περικλείει τα προσωπικά μου τραγούδια, κυρίως στο πρώτο της μέρος, αλλά και όλες αυτές τις διασκευές τραγουδιών που έχω αγαπήσει τόσο εγώ όσο και το κοινό μου, μέσα στα χρόνια. Πρόκειται για μια παράσταση με πολλές εναλλαγές, ένταση, ρυθμό και ενέργεια. Κάτι που νομίζω όλοι έχουμε ανάγκη αυτό το διάστημα το οποίο διανύουμε».

Στους δίσκους σου σού αρέσει να πειραματίζεται και να “μπερδεύεις” την παράδοση και τους ήχους της λύρας με πιο μοντέρνους άλλοτε ροκ άλλοτε ηλεκτρικούς ήχους... Τι να περιμένουμε από το νέο σου άλμπουμ;

«Πηγαίνω πάντα εκεί που μου λέει η καρδιά και το συναίσθημα. Δε μ’ αρέσει να επαναλαμβάνομαι και πάντα επιλέγω στίχους και μουσικές που μου δίνουν αυτό το αίσθημα της συγκίνησης και της αλήθειας. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με τη χειμερινή μας περιοδεία, βρίσκομαι στο στούντιο και ετοιμάζω τραγούδια που σταδιακά με τον καιρό, ένα-ένα θα κυκλοφορεί και θα φτάνει στον κόσμο. Ελπίζω να αγαπηθούν και να ταυτιστεί ο κόσμος με αυτά όσο κι εγώ».

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σου single με τίτλο “Κόντρα”. Η Γεωργία Νταγάκη σε ποιους πάει... κόντρα;

«Κυρίως στο άδικο και στην ασχήμια. Θέλω να προσπαθώ να μετουσιώνω το κακό σε καλό και τα άσχημα της ζωής σε όμορφα. Νομίζω αυτό είναι και ο βαθύτερος λόγος της έκφρασής μου μέσω της μουσικής».

Λυράρισσα... μουσικός, ερμηνεύτρια, καλλιτέχνις! Ποιος τίτλος σου ταιριάζει περισσότερο;

«Δε μου αρέσουν ιδιαίτερα οι ταμπέλες και οι κατηγορίες. Ξεκίνησα ως μουσικός και στη συνέχεια μπήκαν στη ζωή μου και το τραγούδι και η σύνθεση. Όλα τα αγαπώ εξίσου και προσπαθώ να τα κάνω όσο καλύτερα μπορώ, με πολλή αγάπη και σεβασμό».

Eric Burdon, Goran Bregovic, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ορφέας Περίδης και πολλοί άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες με τους οποίους έχεις μοιραστεί την ίδια σκηνή. Ποια συνεργασία θα ξεχώριζες και γιατί;

«Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια, θα είναι σίγουρα αυτή με τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη, έναν καλλιτέχνη που θαυμάζω πολύ, και στη διεθνή σκηνή φυσικά τη συνεργασία μου με τον θρύλο της ροκ Eric Burdon, με τον οποίο περιοδεύσαμε στην Ευρώπη και δισκογραφήσαμε παράλληλα σε έναν από τους δίσκου του “Athens Traffic Live”».

Και μία τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

«Πολλές live παραστάσεις και πολλά νέα τραγούδια. Νέες συνεργασίες, πολύς πειραματισμός και όμορφα δημιουργικά πράγματα».

“Εκεί θ’ ανθίζω”

Οι παραστάσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Η Γεωργία Νταγάκη λοιπόν, μετά από μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων στην Αθήνα, περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και έρχεται και στη γενέτειρά της, την Κρήτη, με δύο live εμφανίσεις μεθαύριο Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο και στο “Cine Studio”, και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στο “Upano” Ρεθύμνου!

Διανύοντας την πιο ώριμη και δημιουργική περίοδο καλλιτεχνικά, έχοντας στο ενεργητικό της περισσότερα από 15 χρόνια δισκογραφίας και ζωντανών εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και πληθώρα συνεργασιών, ετοιμάζεται να αποτυπώσει το σύνολο όλων αυτών των μουσικών βιωμάτων της στην παράσταση “Εκεί θ’ ανθίζω”.

Η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί έναν προσωπικό απολογισμό της Γεωργίας, η οποία επιδιώκει να “ανθίσει” μουσικά τις νύχτες μας, παρουσιάζοντας τραγούδια τόσο από την προσωπική της δισκογραφία, όσο και από την ευρεία ελληνική δισκογραφία των τελευταίων ετών.

Μια παράσταση βασισμένη σε τραγούδια τα οποία έχουν αγαπηθεί και προσδοκούν να μας ταξιδέψουν στιχουρχικά, μουσικά και ενορχηστρωτικά.

Ισορροπώντας άρτια στην παράδοση και στον σύγχρονο ήχο, η Γεωργία, έχοντας συνοδοιπόρους της τη λύρα της και τέσσερις εξαίρετους μουσικούς, είναι έτοιμη να πάει κόντρα στην εσωστρέφεια και τις δυσκολίες της εποχής και να αποτελέσει κομμάτι μιας παράστασης, η οποία θα μας κρατήσει συντροφιά, θα ζεστάνει τον χειμώνα μας και θα ανθίσει τις ψυχές μας!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News