Ηράκλειο: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο παρά τη μεγάλη μάχη για το Μουσείο

Κρήτη
Ηράκλειο: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο παρά τη μεγάλη μάχη για το Μουσείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασε από τη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις, το νομοσχέδιο περί μετατροπής 5 μουσείων της χώρας - ανάμεσά τους και του Ηρακλείου - σε ΝΠΔΔ - Δυναμική ήταν η παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων του τόπου έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης

Η μεγάλη μάχη για τα μουσεία κορυφώθηκε εντός και εκτός Βουλής, στους δρόμους, τις πλατείες και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κατά τη χθεσινή ημέρα συζήτησης του επίμαχου καταστρεπτικού - όπως το χαρακτηρίζει η επιστημονική κοινότητα - νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, που μετατρέπει τα 5 πιο εμβληματικά μουσεία της χώρας, ανάμεσά τους και το Αρχαιολογικό Ηρακλείου, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Δυναμική ήταν η παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων του τόπου έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε πορεία με αίτημα να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, με τους εργαζόμενους του Μουσείου από κάθε πόστο στις επάλξεις.

Το «όχι στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού» ήταν ηχηρό όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και έξω από τα άλλα μουσεία που βρίσκονται στο στόχαστρο του υπουργείου, με τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου να πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και τους συναδέλφους τους σε όλους τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας να προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αργά χθες το απόγευμα κατά πλειοψηφία, μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν επί της αρχής του. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ενώ είχε δηλώσει την πλήρη αντίθεσή του στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Οι αρχαιολόγοι

Δυναμική είναι και η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας, με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) να δηλώνει ότι «τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία δε χρειάζονται “ημέτερους” που θα τα απομυζούν. Χρειάζονται τόνωση του δημόσιου χαρακτήρα, πραγματική ενίσχυσή τους με οικονομικούς πόρους και μόνιμο προσωπικό, για να επεκτείνουν το έργο τους. Η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά, αφού επιλέγει εδώ και καιρό να τα απαξιώσει χωρίς πόρους και προσωπικό, για να μπορέσει να προχωρήσει στην έμμεση ιδιωτικοποίησή τους. Με τη σημερινή τους μορφή τα μουσεία αυτά έχουν προσφέρει επιστημονικό, μορφωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό έργο και πρωτοποριακές δράσεις που αναγνωρίζονται από πολίτες και επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ασύγκριτα μεγαλύτερα από το αντίστοιχο των ιδιωτικών μουσείων, αλλά και του Μουσείου της Ακρόπολης, που - δυστυχώς - λειτουργεί εδώ και χρόνια με κυβερνητικά διορισμένο Δ.Σ.», συνεχίζει ο ΣΕΑ, καταλήγοντας: «Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία και δεν την παραχωρούμε στους “εκλεκτούς” της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα δημόσια μουσεία ανήκουν σε όλους μας. Να μην περάσει το σχέδιο νόμου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια».

Παράλληλα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απευθύνει έκκληση προς τους βουλευτές να μην επιτρέψουν «την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 100 και πλέον χρόνια!», αναφερόμενος στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου που, με “όχημα” την ίδρυση παραρτημάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, εισάγει τη μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για απροσδιόριστο χρόνο.

Σύγκρουση στη Βουλή

Στη Βουλή τα πνεύματα “άναψαν”, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, να κάνει λόγο για επιλογή της «βαρβαρότητας» έναντι του «πολιτισμού». «Για άλλη μια φορά είναι υπό δίωξη ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του. Συστηματικά και σχεδιασμένα από μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν καθεστώς και σε κάθε της βήμα προσπαθεί να επιβάλει τη βαρβαρότητα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, και συνέχισε κάνοντας λόγο για «τη βαρβαρότητα της εργασιακής ζούγκλας και της ελαστικής εργασίας, τη βαρβαρότητα των παρακολουθήσεων και των εκβιασμών, τη βαρβαρότητα της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της λεηλασίας του εισοδήματος, τη βαρβαρότητα των εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ» και για «το κόμμα του Πάτση που χρωστάει πάνω από 400 εκατ. στις τράπεζες».

«Στο δίλημμα λοιπόν “πολιτισμός ή βαρβαρότητα” εσείς έχετε επιλέξει τη βαρβαρότητα. Και επιχειρείτε να την επιβάλετε και στον πολιτισμό... υποτάσσοντας, απαξιώνοντας, εξουθενώνοντας τους ανθρώπους του», τόνισε, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «εξυπηρέτηση συμφερόντων» αλλά και για «καθεστωτική αντίληψη» που επιβάλλει «να γίνουμε όλοι “Ο Κανείς”, όπως έλεγε η αείμνηστη Μελίνα». Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταξύ άλλων επιχειρεί «να μετατρέψει ακόμα και τα μουσεία από χώρους πολιτισμού σε χώρους εμπορίου», ενώ παράλληλα στοχεύει στη φυλάκιση «στο περιθώριο» των παιδιών των καλλιτεχνικών σχολών, τα οποία αντιμετωπίζει «σαν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια των φίλων της» και «σαν ανθρώπους μειωμένης αντίληψης».

Η Λίνα Μενδώνη

Αντιδρώντας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατηγόρησε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «υποκρισία και προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εύλογων ανησυχιών των ανθρώπων του πολιτισμού», ενώ υποστήριξε ότι «οι κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου έχουν συμμετοχή μόλις 15% από το σύνολο των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού». Απευθυνόμενη δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μίλησε για «επαγγελματίες της οργής».

«Ελπίζουμε μόνο να μη στήσουν και... ψησταριές»

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στα μουσεία και στον αγώνα χιλιάδων καλλιτεχνών που απεργούν και σπουδαστών που αγωνίζονται. «Οι προβλέψεις του ν/σ για τα 5 μεγαλύτερα μουσεία, έτσι όπως το επιβεβαιώνει και το καθεστώς λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης - το οποίο από την αρχή ιδρύθηκε ως ΝΠΔΔ - συνεπάγονται την αποκοπή των μεγάλων μουσείων της χώρας από τον “κορμό” της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγούν σε μια ευέλικτη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους, με σύνθετες, πολύπλευρες και βαριές συνέπειες», είπε ο κ. Κουτσούμπας. Ο γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε σειρά αρνητικών βαριών συνεπειών για τα μουσεία και επισήμανε ότι «είναι πάνω απ' όλα η αντίληψη που διαπερνά το νομοσχέδιο, ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα εμπόρευμα. Εμπόρευμα το οποίο τα μουσεία, όπως κάθε σωστή επιχείρηση, θα πρέπει να το κάνουν πιο ελκυστικό, πιο ευπώλητο!». Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, για το τι σημαίνει «ευπώλητο εμπόρευμα», «ο δρόμος έχει ανοίξει από το πρωτοϊδρυθέν και εμβληματικό Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο μάλιστα καλεί την Τσικνοπέμπτη που μας έρχεται να περάσουμε μια όμορφη βραδιά με λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκιες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών, γλυκά και ελληνική μουσική!!! Αλίμονο, να μην τσικνίσουμε λίγο και τα μουσεία μας, βέβαια! Ελπίζουμε μόνο να μη στήσουν και ψησταριές για να τσικνίσουν η “Σκεπτόμενη Αθηνά” και η “Πεπλοφόρος Κόρη”».

«Η κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται γι’ αυτές τις συζητήσεις, χωρίς μάλιστα καμία προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής», ανέφερε από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «κερκόπορτα» για συμφωνίες ανταλλαγών αρχαιοτήτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News