Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ο τόπος που επιστρέφεις

Πολιτισμός
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ο τόπος που επιστρέφεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν ένα πελώριο δέντρο στην καρδιά της πόλης, το Καρναβάλι, έχει ρίζες που χάνονται βαθιά μέσα στην τοπική Ιστορία και παράδοση

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, στα πάνω από 100 χρόνια ζωής του, πέρασε μέσα από δύσκολες εποχές, και όχι μόνο κατόρθωνε να επιβιώσει, αλλά κάθε φορά όρθωνε το ανάστημά του ακόμα πιο δυνατό.

Σαν ένα πελώριο δέντρο στην καρδιά της πόλης, το Καρναβάλι μας, έχει ρίζες που χάνονται βαθιά μέσα στην τοπική Ιστορία και παράδοση.

Από την Αναγέννηση, στην Commedia Dell'Arte, και από τα αρχαία Ρωμαϊκά Saturnalia στις τελετουργίες των Μινωικών χρόνων.

Αυτή η ιστορική συνέχεια διαφοροποιεί το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι και το καθιστά μοναδικό. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ταυτίζονται με την κουλτούρα της πόλης και αντλούν τη δύναμή τους από αυτή.

Το Καρναβάλι της πόλης εκφράζει γλαφυρά τις πτυχές της ιστορίας της, μιας ιστορίας πολυδιάστατης και πολυπολιτισμικής, που σε ταξιδεύει πίσω σε ένα μαγευτικό παρελθόν, μακρινό, αλλά τόσο γνώριμο!

Το Ρέθυμνο είναι μία πόλη στην οποία η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της, γι' αυτό πολλοί περιηγητές που πέρασαν από εδώ στο πέρασμα των ετών, περιέγραφαν πάντα τον ξεχωριστό πολιτισμό των ανθρώπων.

Δεν είναι τυχαία η προσφώνηση "Ρέθυμνο η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών".

Αυτή την διαχρονική ποιότητα, που πηγάζει από τους ίδιους τους Ρεθεμνιώτες, τη διαφυλάττουμε και την μοιράζουμε απλόχερα, με τον τρόπο που εμείς ξέρουμε ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Οι επισκέπτες, απ’ όπου κι αν έρχονται γίνονται ζωντανό και ενεργό κομμάτι του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, το διαμορφώνουν με το κέφι και την παρουσία τους, αλλά παράλληλα το ερωτεύονται και το κάνουν τόπο τους

Είναι το καρναβάλι όλων μας!

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, μας αγκαλιάζει όλους  σαν το ουράνιο τόξο, που έρχεται μετά την καταιγίδα , και μας γεμίζει με αισιοδοξία και χρώμα.

Ξέρουμε ότι ο κόσμος μας αλλάζει αλλά στο Καρναβάλι μας τον αλλάξουμε με τους δικούς μας όρους, με τέχνη, χρώμα και θετική ενέργεια.

Σαν ένα κύμα χαράς και γέλιου, που φέρνει συναισθήματα, ανθρώπινη επαφή, κέφι, χορό, μεγάλες ανέμελες αγκαλιές και μας θυμίζει ότι όλοι μαζί με αισιοδοξία μπορούμε να κερδίσουμε κάθε μάχη!

Είμαστε ξανά όλοι μαζί, παίρνοντας πίσω τις ζωές μας μετατρέποντας το σκοτάδι σε φως, σε τέχνη, σε μια εκκωφαντική έκρηξη χρωμάτων.

Γινόμαστε φως και χρώματα και δίνουμε το σύνθημα για μια νέα αρχή!

Είμαστε εδώ, δυνατότεροι από πριν, και έτοιμοι για το καλύτερο. Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ο τόπος που εκφράζεσαι ελεύθερα, ο τόπος που ζεις τα όνειρα σου , ο τόπος όλων μας.

Ο τόπος που πάντα επιστρέφεις!

Το μήνυμα του δημάρχου

«Η επιστροφή φέρει πάντα μια επίγευση νοσταλγίας . Επιστροφή στο γενέθλιο τόπο, στα χρόνια της αθωότητας, στην κανονικότητα, στα ασφαλή μονοπάτια της ρουτίνας, του κεκτημένου, του αυτονόητου. Επιστροφή σε ότι θεωρούσαμε δεδομένο και εκτιμήσαμε διπλά όταν το χάσαμε, έστω και προσωρινά. Δεν ήταν η διάρκεια της απώλειας που μας ένοιαξε. Ήταν η επιβολή της, πέρα από τη θέληση μας, την επιθυμία μας. Επιστρέφουμε λοιπόν. Στην οικειότητα όσων αγαπάμε. Ξανασμίγουμε στη μεγάλη γιορτή. Για να βιώσουμε αυτή τη μοναδική αίσθηση ελευθερίας, το δικαίωμα να αντιστρέψουμε το ζοφερό κλίμα σε αυθεντική χαρά, τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ξανά, μαζί , τον κόσμο όπως τον θέλουμε. Ακόμη κι αν χρειαστεί να αναποδογυρίσουμε κάθε γκρίζα εκδοχή του.. Αυτό είναι το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Μια πολύτροπη, πολύχρωμη, πληθωρική , δυναμική, ανατρεπτική πρόταση βίωσης της αισιόδοξης πλευράς της ζωής. Επιστρέφουμε.. Στο Ρέθυμνο, τον τόπο που ξέρει να ζει , με τους ανθρώπους που ξέρουν να προσφέρουν και να μοιράζονται! Καλώς να ορίσετε λοιπόν. Σας περιμένουμε», καταλήγει ο δήμαρχος στο μήνυμά του.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα ή εδώ: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News