Νέες κινητοποιήσεις για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και άλλα 4 της χώρας

Πολιτισμός
Νέες κινητοποιήσεις για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και άλλα 4 της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στο νέο νομοσχέδιο και απευθύνουν κάλεσμα ενημέρωσης

Με αφορμή την ψήφιση στην Βουλή του νομοσχεδίου το οποίο μετατρέπει τα μεγάλα κρατικά μουσεία της χώρας, μεταξύ αυτών και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι εργαζόμενοι απευθύνουν κάλεσμα για ενημέρωση την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωσή τους κάλεσμα για ενημέρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, 10:00 έως 14:00 ημέρα ελεύθερης εισόδου για το κοινό απευθύνουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Ηρακλείου, αρχαιολόγοι, συντηρητές, φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό, θα βρίσκονται στο Μουσείο για να ενημερώσουν για τις καταστροφικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου.

Η μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ σημαίνει - τη διαχείριση του Μουσείου από ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, διοικητικό συμβούλιο που θα λειτουργεί σύμφωνα με συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων

- την περικοπή όλων των δωρεάν παρεχομένων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό της πόλης του Ηρακλείου και όχι μόνον - τον μακροχρόνιο δανεισμό (25 + 25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές!) αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

  • Την απόσυρση του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
  • Την ενίσχυση του δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μουσείων, χωρίς παρεμβάσεις από εξωπολιτιστικούς παράγοντες.

Καλούμε τον κόσμο του Ηρακλείου, όλα τα σωματεία και τους φορείς, στην ενημέρωση.

Να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τον δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού για να παραμείνει το Μουσείο μας ανοικτό σε όλους!

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο πλαίσιο της κοινής δράσης με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία (Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ΠΕΣΑ, ΠΑΣΥΠΑΤΕ) ενάντια στο σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των 5 μεγάλων κρατικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ, με διορισμένα από τον εκάστοτε Υπουργό Διοικητικά Συμβούλια, προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές στάσεις εργασίας εβδομάδα από τις 12 μ ως τη λήξη βάρδιας από τη Δευτέρα 6/2 ως την Πέμπτη 9/2 (ως την έκτακτη Γενική Συνέλευση).

Καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν, επίσης, στις κινητοποιήσεις που ανακοινώνονται. Το αρχικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων είναι το κάτωθι: Στην Αττική: Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, στάση εργασίας 12 μ ως λήξη βάρδιας με συγκέντρωση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 12.30 (και συνέντευξη τύπου) Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, στάση εργασίας 12 μ ως λήξη βάρδιας με συγκέντρωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 12.30 Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, στάση εργασίας 12 μ ως λήξη βάρδιας με συγκέντρωση στο ΥΠΠΟΑ (κτίριο οδού Μπουμπουλίνας) στις 12.30 Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, στάση εργασίας 12 μ ως λήξη βάρδιας με συγκέντρωση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στις 12.30

Στην Κρήτη: οι κινητοποιήσεις θα ανακοινωθούν από την επιτροπή αγώνα Μουσείου Ηρακλείου Στην Μακεδονία: οι κινητοποιήσεις θα ανακοινωθούν από το Τοπικό Παράρτημα Β. Ελλάδος Την Κυριακή 5/2/2023, μέρα δωρεάν εισόδου για το κοινό, τα μέλη του ΣΕΑ μαζί με άλλους εργαζόμενους των Μουσείων θα ενημερώνουν το κοινό για τις επιπτώσεις του σχεδίου νόμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Για τις ανάγκες απεύθυνσης στους πολίτες, στους τοπικούς βουλευτές, σας αποστέλλουμε σχετική ανακοίνωση, η οποία μπορεί να μοιράζεται στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία της χώρας. Στόχος είναι την Τετάρτη 8/2 να πραγματοποιηθούν δράσεις σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, που θα συναποφασιστούν με τους συναδέλφους-ισσες και τα Τοπικά Παραρτήματα. Παρακαλούνται οι συνάδελφοι να ενημερώσουν το ΔΣ του ΣΕΑ για ιδέες/διαθεσιμότητες. Την Παρασκευή 10/2 όλοι και όλες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑ στην Αθήνα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News