Η Κάρμεν Ρουγγέρη στο neakriti.gr: «Πηγή γνώσης για τα παιδιά το θέατρο»

Πολιτισμός
Η Κάρμεν Ρουγγέρη στο neakriti.gr: «Πηγή γνώσης για τα παιδιά το θέατρο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καλλιτέχνις συνώνυμο του παιδικού θεάτρου μιλά στη “Ν.Κ.” με αφορμή τις παραστάσεις του “Μικρού Πρίγκιπα”, που ανεβαίνουν από σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο και φέρουν τη σκηνοθετική της υπογραφή

«Οι άνθρωποι δε χρειάζονται πάντα συμβουλές. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χέρι για να κρατηθούν, ένα αφτί να τους ακούσει και μια καρδιά που μπορεί να τους καταλάβει», λέει διά στόματος Μικρού Πρίγκιπα ο Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ.

Το εκπληκτικό αυτό αλληγορικό παραμύθι ανεβαίνει στη σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Από σήμερα ως και μεθαύριο Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να «δει» τον “Μικρό Πρίγκιπα” μέσα από τα μάτια της αγαπημένης μικρών και μεγάλων Κάρμεν Ρουγγέρη...

Γιατί όμως άργησε τόσο να “καταπιαστεί” με αυτό το έργο; «Ο λόγος για τον οποίο δεν το είχα ανεβάσει τόσο καιρό ήταν γιατί κάθε φορά που το διάβαζα, το απέρριπτα σκεπτόμενη πως δε θα το καταλαβαίνουν τα παιδιά. Γιατί, όπως ξέρετε, είναι ένα αλληγορικό έργο, δύσκολο. Θέλει να πει πολλά, τα οποία όμως δεν μπορείς να τα καταλάβεις εύκολα. Δε θέλει διάβασμα. Θέλει μελέτη το έργο αυτό. Ώσπου μια μέρα ρώτησα στο τέλος μιας παράστασης τα ίδια τα παιδιά ποιο έργο θα ήθελαν να ανεβάσουμε την επόμενη χρονιά. Τους έδωσα δύο τίτλους παραμυθιών και είπα και τον “Μικρό Πρίγκιπα”. “Έπεσε” το θέατρο! Οπότε... ήταν μονόδρομος».

Κι αν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει κανείς διαβάζοντάς το το έργο αυτό, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να ανέβει στη σκηνή...

«Μελέτησα πάρα πολύ! Διάβασα ό,τι έχει γραφτεί από Έλληνες και ξένους αναλυτές για το συγκεκριμένο βιβλίο, για να μπορέσω να το καταλάβω καλά και να το αποδώσω έτσι που να το καταλαβαίνουν μικροί και μεγάλοι! Είναι ένα λογοτεχνικό έργο, το οποίο έπρεπε να το μεταφέρω στο θέατρο βάζοντας τη φαντασία μου να δω πώς θα αποδώσω τους διαλόγους, πώς θα καθηλώσω τα παιδιά, να τα κρατήσω στο έργο... Δούλεψα πάρα πολύ γι’ αυτό το έργο...».

Και τα κατάφερε. Το έργο παίχτηκε στην Αθήνα πέρυσι, εν μέσω κορωνοϊού και πρωτοκόλλων, ανέβηκε κάποιες Κυριακές και συγκέντρωσε περισσότερους από 13.500 θεατές και μάλιστα σε ένα θέατρο 300 θέσεων!

Η παράσταση είναι πραγματικά καθηλωτική... Δεν είναι μόνο το κείμενο. Είναι τα κοστούμια, οι μουσικές, τα φώτα, τα εφέ... είναι όλα. Κοστούμια και σκηνικά έκανε η Χριστίνα Κουλουμπή, η οποία είναι μια εμπνευσμένη εικαστικός - εκτός από ηθοποιός! Η συζήτηση μαζί της έφερε και πολλά στην παράσταση, μιας και η Κάρμεν Ρουγγέρη εμπιστεύεται το νέο αίμα! Τη Χριστίνα Κουλουμπή θα τη δούμε κι επί σκηνής, καθώς η ίδια ερμηνεύει και τον ρόλο της Αλεπούς!

«Το έργο είναι ένας ύμνος στη φιλία! Η πιο αγαπημένη μου ατάκα από τον “Μικρό Πρίγκιπα” είναι αυτό που λέει η αλεπού... “Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Δε βλέπουμε καλά, παρά με την καρδιά μας. Το ουσιαστικό είναι αόρατο για τα μάτια”».

Η μουσική του Κορκολή

Στο έργο έχει γράψει πρωτότυπη μουσική ο Στέφανος Κορκολής. Ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο είχε εκμυστηρευτεί στον επίσης μουσικό γιο της Κάρμεν Ρουγγέρη, Ανδρέα Κουλουμπή, πως θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί της κι έτσι, όταν εκείνη αποφάσισε να ανεβάσει τον “Μικρό Πρίγκιπα”, του έκανε την πρόταση!

«Ήταν μια από τις ωραιότερες στιγμές! Όταν πήγαμε στο σπίτι του με τη Χριστίνα και εκείνος κάθισε στο πιάνο του... εμείς αρχίσαμε να διαβάζουμε το κείμενο και να λέμε πώς το φανταζόμασταν στη σκηνή, κι εκείνος με τα μαγικά του χέρια έπαιζε μουσική! Αυτοσχεδίαζε, μαγνητοφωνούσε και μέσα σε 6-7 ώρες, που δεν καταλάβαμε πότε πέρασαν, έγραψε τη μαγική αυτή μουσική και τα τραγούδια που θα ακούσετε! Από την άλλη μεριά, ο Αντώνης ο Δελαπόρτας - ίσως ο καλύτερος video artist σήμερα - ανέλαβε να ζωντανέψει τα σχέδια της Χριστίνας και να μας ταξιδέψει στους πλανήτες. Είναι μια παράσταση για την οποία είμαστε πάρα πολύ περήφανοι»!

Sold out σε χρόνο-ρεκόρ

Μια μαγική παράσταση που απευθύνεται μόνο σε παιδιά; «Η άποψή μου είναι πως είναι ένα έργο - το οποίο μάλιστα διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού - που θα έπρεπε να κοσμεί τις βιβλιοθήκες των μεγάλων και όχι των μικρών».

Η εξαιρετική αυτή παράσταση ανεβαίνει στην αίθουσα “Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού” του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου και μάλιστα μέσα σε τρεις μέρες θα γίνουν πέντε παραστάσεις, αφού οι πρώτες τρεις που είχαν προγραμματιστεί έγιναν sold out σε χρόνο-ρεκόρ!

“Παραμύθι δίχως όνομα” - Καλοκαιρινή περιοδεία με το αριστούργημα της Πηνελόπης Δέλτα

Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα παίζεται το “Παραμύθι δίχως όνομα” της Πηνελόπης Δέλτα, μια παράσταση στην οποία για να βρει κανείς θέση θα πρέπει να είναι πολύ τυχερός. Το έργο αυτό θα το δούμε και στο νησί, αφού αυτή θα είναι και η καλοκαιρινή περιοδεία της κ. Ρουγγέρη και φυσικά θα κάνει στάση και στην Κρήτη.

«Πιστεύω είναι ένα από τα έργα που πρέπει να δει κάθε Ελληνόπουλο. Την έχω προσεγγίσει με πολύ σεβασμό στη δημιουργό, άλλωστε αυτό προσπαθώ να κάνω πάντα. Να ζωντανέψω τους ήρωες δίνοντας το ερέθισμα στους μικρούς θεατές να αγοράσουν το βιβλίο, για να δουν όλες τις λεπτομέρειες».

Η Κάρμεν Ρουγγέρη είναι πια συνώνυμο του παιδικού θεάτρου. Του καλού παιδικού θεάτρου. Αυτού που μπορεί να γίνει αφετηρία κι έμπνευση.

«Το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά πρέπει να είναι πηγή γνώσης. Τα παιδιά είναι άγραφα τετράδια. Εμείς που ασχολούμαστε με αυτό πρέπει να γράψουμε σε αυτά τα τετράδια και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Μπορείς πραγματικά να διδάξεις τα παιδιά μέσα από το θέατρο».

Όπως λέει χαρακτηριστικά, ακόμα και μόνο την αίσθηση, τη μαγεία του θεάτρου να πάρει ένα μικρό παιδάκι βλέποντας μια παράσταση, είναι κέρδος για το ίδιο και την κοινωνία ολόκληρη.

«Δε χρειάζεται να τα καταλάβει όλα ένα παιδί τριών χρονών. Αρκεί να μαγευτεί και να θέλει να ξαναπάει στο θέατρο! Εμένα αυτό μου φτάνει! Τα υπόλοιπα θα τα καταλάβει όταν μεγαλώσει».

Μετά τις παραστάσεις στο Ηράκλειο, η παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας το Θεατρικό Παραμύθι “Οδύσσεια” με την ίδια στον ρόλο της Ευρύκλειας, της γερόντισσας που αναγνώρισε τον Οδυσσέα μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη την ώρα που του έπλενε τα πόδια, από μία ουλή ακριβώς πάνω από το γόνατό του. Η ίδια φέτος εμφανίζεται και στην τηλεόραση, στη σειρά “Γλυκάνισος”, που προβάλλεται στον ΣΚΑΪ. Ο ρόλος της είναι αυτός της γιαγιάς Αριάδνης, που παρότι καθηλωμένη στο αναπηρικό αμαξίδιο χρόνια μετά από ατύχημα, δε χάνει την αισιοδοξία της και τη θετικότητα!

«Μ’ αρέσει που είναι έτσι! Δεν έχει σημασία αν μας τύχει μια ατυχία στη ζωή. Εμείς πρέπει να τη ρουφήξουμε ως το τέλος της γιατί είναι όμορφη!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News