Νέα “μαρτυρία” για την Επανάσταση του ’21 στην Κρήτη

Πολιτισμός
Νέα “μαρτυρία” για την Επανάσταση του ’21 στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Σάββατο,19 Νοε 2022, 12:00
Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κλαίρη Μιτσοτάκη, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, επιμελήτρια της εκδοτικής σειράς “Μαρτυρίες” της ΕΚΙΜ-συγγραφέας

Παρουσιάζεται αυτό το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η νέα “μαρτυρία” από την ΕΚΙΜ για την Επανάσταση του ’21 στην Κρήτη με τίτλο “Εμμανουήλ Βυβιλάκης, Νέα Ιστορία της Κρήτης”.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κλαίρη Μιτσοτάκη, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, επιμελήτρια της εκδοτικής σειράς “Μαρτυρίες” της ΕΚΙΜ-συγγραφέας.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στην παρουσίαση του 14ου τόμου είναι η Ελευθερία Ζέη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ο Παναγιώτης Στάθης, ιστορικός-υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η ιστορικός-επιμελήτρια του 14ου τόμου Μαρία Σωρού.

Ένθερμος πατριώτης και ταγμένος αγωνιστής σε όλη του τη ζωή στην υπόθεση της Ένωσης της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ο Εμμανουήλ Βυβιλάκης, Ρεθύμνιος στην καταγωγή, συγγραφέας και δημοσιογράφος με δικό του όργανο τη μαχητική εφημερίδα “Ραδάμανθυς” στα ώριμα αθηναϊκά του χρόνια, και πρωτοδίκης στη Σύρα έως το 1863, με έντονο φιλεκπαιδευτικό έργο, βρισκόταν στην εφηβική ηλικία όταν ξέσπασε η Επανάσταση του ’21 και στην Κρήτη. Ήδη από τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού του ’21, δωδεκαετής κατά τη μαρτυρία του ίδιου, και ορφανός, έχοντας χάσει τους γονείς του στην επιδημία πανώλης των προηγούμενων χρόνων, εμπλέκεται στις μάχες που αρχίζουν με την έλευση του καλοκαιρού στο νησί, έχοντας προσκολληθεί σε διάφορες ομάδες πολεμιστών στις μείζονες περιοχές των επαρχιών Ρεθύμνου και Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News