Zorzes Katris: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα ηχήσουν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Πολιτισμός
Zorzes Katris: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα ηχήσουν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναυλία
Σάββατο,26 Νοε 2022, 21:00
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
Μουσικό Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 21:00 στη μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τον πρόσφατα εκλιπόντα συνθέτη παγκόσμιας εμβέλειας, Βαγγέλη Παπαθανασίου, με ένα μουσικό αφιέρωμα που φέρει την υπογραφή του βραβευμένου συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Ζορζ Κατρίς (Zorzes Katris). 

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου, 29 Μαρτίου 1943) είναι γνωστός διεθνώς ως Vangelis. Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Πήρε το Όσκαρ για την μουσική στην ταινία "Οι Δρόμοι της Φωτιάς", όμως έχει επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.α. Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά, και τον Γιον Άντερσον.

Ως πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, δημιούργησε κορυφαία πρωτοποριακά έργα, που τιμήθηκαν όσο ζούσε και οι συνθέσεις του θα εξακολουθήσουν να καθηλώνουν και να εμπνέουν τις επόμενες γενιές ακροατών και καλλιτεχνών. Χαρακτηριστικό του έργου του, αποτελούν οι εξαιρετικά διαφορετικές πηγές έμπνευσης, από κινηματογραφικές ταινίες ως διαστημικές αποστολές της ΝΑΣΑ και από κορυφαία αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2002, ως ντοκιμαντέρ για τον ωκεανογράφο Ζακ-Υβ Κουστό, τις εξεγέρσεις στο Παρίσι του 1968 και την άγρια φύση, κι ακόμα το τηλεοπτικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ, για το οποίο έχει γράψει ο ίδιος το μουσικό σήμα.

Μέσα από το αφιέρωμα αυτό, ο Ζορζ Κατρίς, διακεκριμένος συνθέτης συμφωνικής μουσικής με ειδίκευση στη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο και το θέατρο, μας μεταφέρει στον ηλεκτρονικό, κινηματογραφικό και ορχηστρικό μουσικό κόσμο του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Με ένα σύνολο από ηλεκτρονικά μέσα και συνθεσάιζερ, θα παρουσιάσει έργα από πασίγνωστες ταινίες όπως τα Chariots of Fire, Conquest of Paradise, Blade Runner, Alexander, Bounty.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Επίσης, το έργο του "Μυθωδία" επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα - Ιαπωνία.

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 22, 15 και 10€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

  • Το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00, τηλ. 2813409247).
  • Την ticketservices.gr, από εδώ
  • Το ΠΣΚΗ, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

Συνδρομητικά πακέτα εισιτηρίων και εκπτώσεις

1. Όλο το Πακέτο

Πακέτο που περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις: 20% έκπτωση.

2. Προτεινόμενο Πακέτο

Πακέτο που περιλαμβάνει προτεινόμενες εκδηλώσεις: 15% έκπτωση.

  • Προτεινόμενο πακέτο 1a - Τζιουζέπε Βέρντι, Οθέλλος | Zorzes Katris, Μουσικό Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου | Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Ο Βαφτιστικός Ιωσήφ Βαλέτ, Ταξίδι με ανάποδο πεντάλ | Μελίνα Μποτέλλη, Δύο γυμνά άσπρα χέρια
  • Προτεινόμενο πακέτο 1b - Τζιουζέπε Βέρντι, Οθέλλος | Αντώνης Φωνιαδάκης, Burning Water Zorzes Katris, Μουσικό Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου Ιωσήφ Βαλέτ, Ταξίδι με ανάποδο πεντάλ | Μελίνα Μποτέλλη, Δύο γυμνά άσπρα χέρια
  • Προτεινόμενο πακέτο 2a - Γιάννης Μαρκόπουλος, Η Λειτουργία του Ορφέα | Δημήτρης Μαραμής, Ελευθέριος Βενιζέλος | Θέμης Μουμουλίδης - Παναγιώτα Πανταζή, Μαρί Κιουρί - Σε καιρούς διψασμένους… | Γιάννης Καλπούζος, Σέρρα - H ψυχή του Πόντου | Συναυλία για βιολί και πιάνο με τους Νίκο Μάνδυλα και Πόπη Μαλαπάνη
  • Προτεινόμενο πακέτο 2b - Εορταστική Συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ Δημήτρης Μαραμής, Ελευθέριος Βενιζέλος | Θέμης Μουμουλίδης - Παναγιώτα Πανταζή, Μαρί Κιουρί - Σε καιρούς διψασμένους… Γιάννης Καλπούζος, Σέρρα - H ψυχή του Πόντου | Συναυλία για βιολί και πιάνο με τους Νίκο Μάνδυλα και Πόπη Μαλαπάνη
  • Προτεινόμενο πακέτο 3 - Δημήτρης Παπαδημητρίου, Έξω απ’ το κάδρο | Ζορζ Μπιζέ, Κάρμεν Καρλ Ορφ, Carmina Burana | Yo m’ enamori d’ un aire (Ερωτεύτηκα έναν άνεμο) | Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη, Σπίτια της καρδιάς

3. Επιλεγόμενο Πακέτο

Πακέτο που περιλαμβάνει εκδηλώσεις [τουλάχιστον τέσσερις (4) και άνω] που έχουν επιλεγεί από τον ενδιαφερόμενο: 10% έκπτωση.

Η έκπτωση που ισχύει και στις τρεις περιπτώσεις Συνδρομητικών Πακέτων εισιτηρίων (1. Όλο το Πακέτο, 2. Προτεινόμενο Πακέτο και 3. Επιλεγόμενο Πακέτο) αφορά τα κανονικά εισιτήρια.

Επιλέξτε το πακέτο που σας ενδιαφέρει, από εδώ.

Γεννημένος και με έδρα στο Παρίσι, ο Ελληνο-γάλλος συνθέτης κινηματογραφικής και συμφωνικής μουσικής, εμπνέεται από προσωπικότητες και γεγονότα της ιστορίας. Οι μουσικές του σπουδές ολοκληρώθηκαν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην σύνθεση μουσικής για κινηματογράφο και θέατρο, με τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο. Υπηρέτησε στο μουσικό σώμα της Γαλλικής Προεδρίας του Φρανσουά Μυτεράν, μεταγράφοντας και ενορχηστρώνοντας στρατιωτικά εμβατήρια του 8ου Τάγματος του Παρισίου.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί από μουσικά σύνολα όπως: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, Καμεράτα Ορχήστρα φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα και μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων κ.α. Συνθέτει μουσική για ταινίες και ντοκιμαντέρ, έχοντας στην εργογραφία του δύο βραβεία και μία τιμητική διάκριση, μεταξύ των 10 καλύτερων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εννέα διεθνείς διακρίσεις στην κατηγορία Best Original Score και επτά διεθνή βραβεία κινηματογραφικής μουσικής. Το 2016 υπογράφει την μουσική επένδυση, στην βραβευμένη ταινία του Ντίνου Παναγόκου «Tο Νανούρισμα της Μαρίας». Η ταινία διακρίνεται με Αργυρό Διόνυσο, 2ο βραβείο καλύτερης ταινίας και μουσικής στο 39ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας και επιλέγεται ως επίσημη συμμετοχή στο Ελληνικό Φεστιβάλ Ταινιών του Λος Άντζελες, το Σικάγο και την Βαρκελώνη.

Για περισσότερα από 15 χρόνια αποτελεί μόνιμο συνεργάτη του Γιώργου Χατζηνάσιου, με κορυφαίο γεγονός στην συνεργασία τους το ανέβασμα της Ωδής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ηρώδειο και τις Πυραμίδες της Γκίζας στο Κάιρο. Είναι ο επίσημος δημιουργός του Ύμνου για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, «Ωδή στους Έλληνες». Το 2018 ανεβάζει στο Ζάππειο Μέγαρο με την Συμφωνική Ορχήστρα και Μεικτή Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, την Συμφωνική και Χορωδιακή Ραψωδία «Το Στολίδι», σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση. Το 2020 διακρίνεται στο Independent Shorts Awards στο Λος Άντζελες με Best Original Score, για την ταινία μικρού μήκους “With New Eyes” του Γιώργου Λεοντακιανάκου. Είναι τακτικός προσκεκλημένος εισηγητής σεμιναρίων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Σύνθεση για τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και τις Τέχνες της Παράστασης» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News