Χερσόνησος: «Ξύπνησαν» μνήμες από την μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής (βίντεο)

Πολιτισμός
Χερσόνησος: «Ξύπνησαν» μνήμες από την μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μνήμες από την μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής, ξύπνησαν στον Δήμο Χερσονήσου, όπου υλοποιήθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μαύρη Επέτειο.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, με τον Δήμο Χερσονήσου να πραγματοποιεί τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης σε συνεργασία με το Ίδρυμα « Έλλη Αλεξίου» και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας».

Ειδικότερα χθες Σάββατο, 1 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου στο Μοχό ενώ λίγες ώρες αργότερα, η Πλατεία του Μοχού πλημμύρισε από γεύσεις αλλά και από τραγούδια της Μικρής Ασίας, με τις εκδηλώσεις να αγκαλιάζονται από την τοπική κοινωνία.

Στη εκδήλωση το «παρών» έδωσε η καθηγήτρια Πανεπιστημίου του ΟΚΑΝ και επιχειρηματίας Μαρία Εκμεκτσίογλου όπου μαγείρεψε μαζί με τον δήμαρχο Γιάννη Σέγκο σουτζουκάκια Σμυρνέικα, πιλάφι και άλλες Μικρασιάτικες συνταγές.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν μουσική και τραγούδια της Μικράς Ασίας από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Αλατσατιανών Ηρακλείου.

Νωρίτερα, στο Πνευματικό Κέντρο του Μοχού πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από καταξιωμένους καθηγητές, ιστορικούς, συγγραφείς και άλλους φορείς , με θέμα την  Σμύρνη και την Μικρασιατική Καταστροφή, για το τέλος της Μεγάλης Ιδέας, από τον Θρίαμβο στο θρήνο, για την Μικρασία με το βλέμμα των Κρητικών στρατιωτών και όχι μόνο.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν στο Κράσι, όπου στην Πλατεία υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας του Ιδρύματος « Έλλη Αλεξίου» με το Εθνικό Συμβούλιο Ομίλων και Κέντρων για την Ουνέσκο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News