«Άρωμα» Μικρασίας στο Πολιτιστικό - Ξεκινά αύριο το αφιέρωμα «100 χρόνια Μικρασιατικός Ελληνισμός»

Κρήτη
«Άρωμα» Μικρασίας στο Πολιτιστικό - Ξεκινά αύριο το αφιέρωμα «100 χρόνια Μικρασιατικός Ελληνισμός»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Πέμπτη,22 Σεπ 2022, 18:00
Στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου
Το αφιέρωμα κλείνει με τον εορτασμό μίας ακόμη επετείου: των 10 χρόνων από τον θάνατο της Μικρασιάτισσας Δόμνας Σαμίου (1928-2012) - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ανοίγει αύριο Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, η «αυλαία» του αφιερώματος «100 χρόνια Μικρασιατικός Ελληνισμός», που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Από αύριο Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, και έως την Κυριακή θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του ΠΣΚΗ «Έκθεση Μικρασιατικού Ελληνισμού», με ώρες λειτουργίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ. Η έκθεση παρουσιάζει ντοκουμέντα, ηχητικά, οπτικοακουστικά και φωτογραφικά, αλλά και εικαστικά έργα, που είτε καταγράφουν τις μνήμες από το θλιβερό γεγονός, είτε μετασχηματίζουν τον ξεριζωμό σε ζώσα μνήμη, καθώς τον αναπαράγουν με εικαστικό βλέμμα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
  • Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα συναυλιών θα λάβει χώρα εσπερίδα για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου. Η εσπερίδα περιλαμβάνει χαιρετισμούς, διαλέξεις και παρεμβάσεις, που θα ανακαλέσουν στη μνήμη το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, τη συμβολή των πολιτικών δυνάμεων και των προσώπων, ένδον και έξωθεν, τις φιλοδοξίες και τις ματαιώσεις του Ελληνισμού. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
  • Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Πειραματική Σκηνή του ΠΣΚΗ, ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νομού Ηρακλείου συμμετέχουν με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν χορό και τραγούδι, ερμηνευμένα από τις χορωδίες τους, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Οι σύλλογοι προσφέρουν, επίσης, τοπικά εδέσματα που ανακαλούν αγαπημένες μικρασιάτικες γεύσεις. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
  • Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Πειραματική Σκηνή του ΠΣΚΗ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αλικαρνασού «Η Αρτεμισία», ο οποίος δίνει το «παρών» και στην Έκθεση Μικρασιατικού Ελληνισμού με εικαστικά έργα που υπάρχουν στο αρχείο του, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση-δρώμενο με μουσικά έργα εκτελεσμένα από τη χορωδία του. Ο Σύλλογος κατά τη λήξη της εκδήλωσης θα προσφέρει εδέσματα με... άρωμα Μικρασίας.

Η μουσική παράσταση «Εκεί που η πέτρα μαύρισε άνθισαν μενεξέδες» και η μουσικοχορευτική παράσταση «Μνήμες Σμύρνης» ματαιώνονται.

Για τους θεατές των εκδηλώσεων υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στο υπόγειο πάρκινγκ του ΠΣΚΗ, κατά τη διάρκεια κάθε εκδήλωσης.

Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου - Δέκα χρόνια από τον θάνατό της

Επίσης, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» θα λάβει χώρα η εκδήλωση «Η Μικρασία της κυρά-Δόμνας» με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου, Σωκράτη Σινόπουλο, Ζαχαρία Καρούνη και τη Χορωδία «Δόμνα Σαμίου».

Το αφιέρωμα κλείνει με τον εορτασμό μίας ακόμη επετείου: των 10 χρόνων από τον θάνατο της Μικρασιάτισσας Δόμνας Σαμίου (1928-2012). Στην παράσταση προβάλλονται η ζωή και το έργο της, καθώς και η ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, σε μια παράλληλη εξιστόρηση στην οποία διαπλέκονται τα δύο αφηγηματικά επίπεδα, δημιουργώντας ηχητικά τοπία που αποτυπώνουν ανάγλυφα τη συνέχεια της μικρασιατικής μουσικής. Η αφήγηση υπογραμμίζεται με τη χρήση αρχειακών βίντεο, με τα οποία οι επί σκηνής μουσικοί και χορευτές βρίσκονται σε συνεχή διάλογο, δημιουργώντας έναν ενιαίο χωροχρόνο πάνω στον άξονα τού χθες με το σήμερα.

Οι τιμές εισιτηρίων είναι 22, 15 και 10 ευρώ, και το μειωμένο 8 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News