default-image

Την Κυριακή η παράσταση χοροθεάτρου «Ιητήρα νόσων Ασκληπιόν» στις Αρχάνες

Πολιτισμός
Την Κυριακή η παράσταση χοροθεάτρου «Ιητήρα νόσων Ασκληπιόν» στις Αρχάνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Κυριακή,11 Σεπ 2022, 19:30
Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στις Αρχάνες
Η παράσταση είναι «μια ωδή στον άνθρωπο, στη φύση και στην αλήθεια

Την παράσταση χοροθεάτρου «Ιητήρα νόσων Ασκληπιόν», σε μια πρωτότυπη ιδέα της Ελένης Μπενέκου και της Ρενής Παπαδάκη-Πλουμίδου, παρουσιάζει το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο παλιό δημοτικό σχολείο Αρχανών, και αναπαριστά μια τελετουργία: την προσέλευση, εγκοίμηση, εξαγνισμό και ίαση των ασθενών στο Ασκληπιείο της Λεβήνας.

Οι ψυχικές και νοητικές διακυμάνσεις (θυμός, αμφισβήτηση, κατανόηση, αποδοχή, θεραπεία, λύτρωση) συνυφαίνονται με τις σωματικές ασθένειες. Για να επέλθει η θεραπεία, ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως ολότητα. Το νερό διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ίαση των ασθενών. Η συναισθηματική, λεκτική, κινησιολογική και αισθητηριακή μέθεξη στα δρώμενα του ιερού χώρου λειτουργεί ως μέσο εξαγνισμού και αναζήτησης της αλήθειας. Ο Ασκληπιός ως θεός με ανθρώπινη μορφή βιώνεται από τους ασθενείς ως συνοδοιπόρος και σωτήρας. Ο ποιητικός λόγος, ο ρυθμός, η κίνηση, το φως, η μουσική και οι φυσικοί ήχοι βοηθούν να ημερέψει ο πόνος μέσα από ένα μαγικό συνταίριασμα.

Η παράσταση, σύμφωνα με τους συντελεστές, είναι «μια ωδή στον άνθρωπο, στη φύση και στην αλήθεια. Προσφέρει διαχρονικά μηνύματα στον σύγχρονο θεατή και στα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνει, και δύναται να θεραπεύσει μέσα από την τέχνη και τις ιαματικές μεθόδους του Ασκληπιού».

Συντελεστές

Η σύλληψη της πρωτότυπης ιδέας είναι των Ρενής Παπαδάκη-Πλουμίδου και Ελένης Μπενέκου, η σκηνοθεσία, η έρευνα και το κείμενο είναι της Ελένης Μπενέκου, ενώ τη χορογραφία και την κίνηση έχει κάνει η Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου. Η μουσική είναι του Γιώργου Παπαϊωάννου (δίσκος “Anamesis”), η σκηνογραφία-ενδυματολογία της Άννας Χιλετζάκη, στα κρουστά είναι ο Χάρης Μπάκας, τη φωνητική διδασκαλία έχει κάνει η Μαρία Κατσούλη, στην αφήγηση είναι ο Παύλος Κοτσώνας, ενώ το video Art είναι του Μανόλη Σφακιανάκη. Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια του φωτισμού έγινε από τον Αντώνη Αλεξάκη και ο σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος από την Ελένη Αγγελιδάκη.

Παίζουν: Ιωάννης Δασκαλάκης (Ασκληπιός), Νίκος Λεμονάκης (Ιερέας), Αθηνά Τριαματάκη (Κορυφαία-ασθενής) και Γιάννης Πανταγιάς (Ασθενής).

Τον Χορό απαρτίζουν οι: Αθηνά Τριαματάκη, Εβελίνα Φραγκιαδάκη, Καλυψώ Κονταξάκη, Κυριακή Βολωνάκη, Κλειώ Βαρδάκη, Μαρία Βενέρη, Κάλλια Ζερβάκη, Χρυσάνθη Λαυρενίδη, Δήμητρα Σαρικαβάζη και Ειρήνη Χαρωνίτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News