«Κρήτη, Μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»: Απόψε ξεκινά το τριήμερο φεστιβάλ - Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Κρήτη
«Κρήτη, Μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»: Απόψε ξεκινά το τριήμερο φεστιβάλ - Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Σάββατο,03 Σεπ 2022, 21:00
στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο Νίκος Ξυδάκης, ο Παντελής Θαλασσινός μαζί με τη Σοφία Παπάζογλου, και ο Βασίλης Σταυρακάκης μαζί με το σχήμα «Γαϊτάνι» θα εμφανιστούν στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»

Με σπουδαίους καλλιτέχνες συνεχίζεται το φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, Μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο Νίκος Ξυδάκης, ο Παντελής Θαλασσινός μαζί με τη Σοφία Παπάζογλου, και ο Βασίλης Σταυρακάκης μαζί με το σχήμα «Γαϊτάνι» θα εμφανιστούν στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» σήμερα, αύριο και μεθαύριο, 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, για τρεις αξέχαστες μουσικές βραδιές.

Η αρχή θα γίνει σήμερα στις 9 το βράδυ με τη συναυλία του Νίκου Ξυδάκη «Το πέρασμα του χρόνου»: Με συνοδοιπόρους τους “Polis Ensemble” και τον βαρύτονο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τάσο Αποστόλου, αλλά και με την ηθοποιό Χριστίνα Μαξούρη και τη Βερόνικα Δαβάκη, ο Νίκος Ξυδάκης θα μας πάρει μαζί του σε ένα υπέροχο ταξίδι. Κομμάτια που όλοι έχουμε αγαπήσει, κομμάτια από τα παλιά μα και νεότερα, ορχηστρικές συνθέσεις σε νέες ενορχηστρώσεις και αφηγήσεις... θα είναι οι συνεπιβάτες μας.

Αύριο Κυριακή, επίσης στις 9 το βράδυ, μέσα από επιλεγμένα τραγούδια που μιλούν για την ξενιτειά, ο Παντελής Θαλασσινός και η Σοφία Παπάζογλου θα περιγράψουν με μουσική και στίχους τους καημούς του ξενιτεμένου. Είναι μια συναυλία αφιερωμένη στους ανά τον κόσμο απόκληρους. Σε κείνους που εξ ανάγκης εγκατέλειψαν τις εστίες τους και άφησαν πίσω τους σπίτια ορφανά, ρημαγμένες πατρίδες, φίλους καρδιάς... Παντού και πάντα κουβαλούν στην ψυχή τους αγιάτρευτη την πίκρα του ξεριζωμού.

Μεθαύριο Δευτέρα, επίσης στις 9 το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνει ο Βασίλης Σταυρακάκης, μαζί με το σχήμα «Γαϊτάνι».

Η Κρήτη δέχτηκε Μικρασιάτες πρόσφυγες, κυρίως από τα παράλια και την Καππαδοκία. Ο ερχομός τους στη δεκαετία του 1920 αποτέλεσε σημείο καμπής στην εξέλιξη του ρεπερτορίου της μουσικής του νησιού. Η επίδραση που δέχτηκε η κρητική μουσική ανέπτυξε στη συνέχεια μια δυναμική, ώστε ακόμα και σήμερα να διατηρούνται ακούσματα με επιδράσεις από τις αλησμόνητες πατρίδες. Ιδιαίτερα στα αποκαλούμενα «αστικά ή ταμπαχανιώτικα» τραγούδια, η φόρμα και οι δρόμοι της μελωδίας φέρουν έντονα τη μικρασιατική προέλευση.

Ο κυριότερος εκπρόσωπος αυτού του ρεύματος υπήρξε ο Στέλιος Φουσταλιεράκης, δεξιοτέχνης του μπουλγαρί. Η σχολή που δημιούργησε έχει ακόμα και σήμερα εκπροσώπους άξιους, παλαιούς και νεότερους, που εμπνέονται και συνεχίζουν. Ο Βασίλης Σταυρακάκης και το “Γαϊτάνι” θα μας χαρίσουν μια συναυλία με όργανα, που κατεξοχήν υπηρετούν τις επιταγές αυτής της ώσμωσης των μουσικών ακουσμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News