Με τη συναυλία «Η Κάρμεν και οι ρεμπέτες» συνεχίζεται το φεστιβάλ «Κρήτη, Μια Ιστορία, 5+1 πολιτισμοί»

Πολιτισμός
Με τη συναυλία «Η Κάρμεν και οι ρεμπέτες» συνεχίζεται το φεστιβάλ «Κρήτη, Μια Ιστορία, 5+1 πολιτισμοί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναυλία
Πέμπτη,01 Σεπ 2022, 21:00
Στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις»
Ο έρωτας της Κάρμεν και του Αντώνη του βαρκάρη του σερέτη, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί μια ολόκληρη ιστορία

Με τη συναυλία «Η Κάρμεν και οι ρεμπέτες», με την Klaudia Delmer, συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», στις 9 το βράδυ, το φεστιβάλ «Κρήτη, Μια Ιστορία, 5+1 πολιτισμοί», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο έρωτας της Κάρμεν και του Αντώνη του βαρκάρη του σερέτη, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί μια ολόκληρη ιστορία, με τραγούδια, μουσικές και δικαστικές διαμάχες.

Όλα ξεκίνησαν από μια ταινία, την “Carmen de la Triana” [συνοικία της Σεβίλλης, όπου κυριαρχεί το φλαμέγκο και η τσιγγάνικη μουσική], η οποία προβλήθηκε στην Αθήνα το 1939.

Η έμπνευση που χάρισε η μουσική της ταινίας στους Έλληνες δημιουργούς τούς οδήγησε να τη διασκευάσουν και να τη «ντύσουν» με ελληνικό στίχο, γεγονός που προκάλεσε τον συνθέτη Juan Mostozo να έρθει στην Αθήνα για να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως αυτή η ιστορία, που συγκίνησε την Κλαούντια Ντελμέρ να δημιουργήσει με τους συνεργάτες της τη συναυλία, είναι στην ουσία της μια μουσική συνομιλία ανάμεσα στο φλαμέγκο και το ρεμπέτικο. Ένας δυνατός ιστός ενώνει τα δύο μουσικά είδη, αφού και τα δύο μιλούν για ανθρώπινα πάθη και όνειρα, για συγκινήσεις, αποτυχίες και καημούς. Και ασφαλώς, ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως τα όρια που η πολιτική και ο εθνικισμός θέτουν ανάμεσα στους λαούς είναι ψευδεπίγραφα και καταρρέουν όταν ο γνήσιος λαϊκός πολιτισμός αρθρώνει λόγο.

Συντελεστές: Κλαούντια Ντελμέρ (τραγούδι), Ηλίας Χωραΐτης (μπουζούκι), Δημήτρης Κουκουλιτάκης (κιθάρα) και Μιχάλης Νικόπουλος (μπουζούκι).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News