Εκδήλωση με τίτλο «Η ποίηση είναι εντός μας» στη Νεάπολη

Πολιτισμός
Εκδήλωση με τίτλο «Η ποίηση είναι εντός μας» στη Νεάπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Τετάρτη,17 Αυγ 2022, 20:00
Στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολη
Η ποίηση είναι η έκφραση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των αντιλήψεων, των προβληματισμών, της αγωνίας, της θεωρίας των ποιητών, οι οποίοι βρίσκουν τη δύναμη να τα αποτυπώσουν στο χαρτί και να τα επικοινωνήσουν στους αναγνώστες

«Η ποίηση εντός μας» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 17 Αυγούστου, στο Λαογραφικό Μουσείο της Νεάπολης. Εκεί, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει και να συνομιλήσει με δύο ποιητές από τον τόπο τους, τον Νίκο Βλαχάκη και τον Δημήτρη Περοδασκαλάκη.

«Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα», θα πει ο Γιώργος Σεφέρης στην ομιλία του στη Στοκχόλμη για το βραβείο Νόμπελ. Και είναι πραγματικότητα πως «ζωή χωρίς ποίηση είναι αδύνατη»! Αν ανατρέξουμε από τον Όμηρο, τους Λυρικούς και Τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας ως τη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια γραμματεία, θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει ούτε μία περίοδος που να μη γράφεται ποίηση, γιατί, όπως λέει ο Γιώργος Σαραντάρης, «η ποίηση είναι εκείνος ο εαυτός μας που δεν κοιμάται ποτέ».

Η ποίηση είναι η έκφραση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των αντιλήψεων, των προβληματισμών, της αγωνίας, της θεωρίας των ποιητών, οι οποίοι βρίσκουν τη δύναμη να τα αποτυπώσουν στο χαρτί και να τα επικοινωνήσουν στους αναγνώστες. Δύσκολη και επίπονη διεργασία, είναι αλήθεια! Να χωρέσεις σε λίγες λέξεις τον κόσμο. Μαγεία! Κι οι αναγνώστες προσλαμβάνουν τα ποιήματα, μικρά ή μεγαλύτερα, παραδοσιακά με ομοιοκαταληξίες ή μοντέρνα με ελεύθερο στίχο, τα στοχάζονται, τα ερμηνεύουν, τα κάνουν κτήμα τους! Άλλη μαγεία! Οι λέξεις, τα νοήματα, οι συνδέσεις, οι συμβολισμοί, οι εικόνες, όλα μαζί ένας κόσμος-καταφύγιο!

«Η κοινωνία του Απάνω Μεραμπέλλου αισθάνεται υπερήφανη που μέσα από τα σπλάχνα της ξεπήδησαν και ξεπηδούν διαρκώς πνευματικοί άνθρωποι, που αφήνουν το αποτύπωμά τους στην επιστήμη και την τέχνη.

Την τέχνη του ποιητικού λόγου ειδικά που μπορεί να την προσεγγίσει ο καθένας μας και να την ενστερνιστεί ή και να την απορρίψει, την περιβάλλουμε πάντα με την αίσθηση του μυστηρίου της ψυχής, γιατί ευρίσκεται ως έννοια “εντός μας” και ως διαδικασία “γύρω μας”!

Την ερχόμενη Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης θα υποδεχτούμε δύο Απανωμεραμπελιώτες ποιητές, θα μιλήσουμε γι’ αυτούς και θα συνομιλήσουμε μαζί τους! Σ’ αυτό τον μαγευτικό χώρο που στους περισσότερους φέρνει μνήμες και βιώματα της νεανικής ηλικίας ως μαθητές του ιστορικού Γυμνασίου Νεάπολης, σ’ αυτόν τον χώρο που ονειρεύτηκαν εκατοντάδες παιδιά και άνοιξαν τα φτερά της δημιουργίας τους στον ένα και πλέον αιώνα της λειτουργίας του, ο Νίκος Βλαχάκης και ο Δημήτρης Περοδασκαλάκης (απόφοιτοι και ίδιοι) θα ξεδιπλώσουν τις σκέψεις τους και θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Συνοδοιπόροι και διαμεσολαβητές σ’ αυτή τη μυσταγωγία ο Γιάννης Χρονάκης, ο Νίκος Βλάχος και η Μαρία Στεφανάκι», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αρωγός της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News