«Οι γάμοι του Φίγκαρο» στην Κρήτη για δύο μοναδικές παραστάσεις

Πολιτισμός
«Οι γάμοι του Φίγκαρο» στην Κρήτη για δύο μοναδικές παραστάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «Γάμοι του Φίγκαρο», ένα από τα πιο φημισμένα έργα στην ιστορία της όπερας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο νησί της Κρήτης για δύο μοναδικές παραστάσεις

Την κωμική όπερα του Μότσαρτ «Οι γάμοι του Φίγκαρο» παρουσιάζει το 2ο Φεστιβάλ Κρήτης που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Πρόκειται για μια παράσταση που επιμελείται το Λυρικό Θέατρο Κρήτης σε σκηνοθεσία του Μάνου Χριστοφακάκη και της Heather Tan με διεθνή χαρακτήρα, με περισσότερους από 20 καλλιτέχνες επί σκηνής από 14 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Τη μουσική θα ερμηνεύσει ένα διακεκριμένο κουαρτέτο εγχόρδων με έδρα τη Βιέννη, μαζί με πιάνο, ενώ το πρώτο βιολί θα παίξει με Stradivarius από το 1699, ένα από τα πιο σπάνια μουσικά όργανα με εξαίσιο ήχο.

Οι «Γάμοι του Φίγκαρο», ένα από τα πιο φημισμένα έργα στην ιστορία της όπερας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο νησί της Κρήτης για δύο μοναδικές παραστάσεις στις Σάββατο 13 Αυγούστου στα ενετικά τείχη στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» στο Ηράκλειο και στις Κυριακή 14 Αυγούστου στο ενετικό φρούριο της Καζάρμας στη Σητεία.

Η υπόθεση του έργου κινείται γύρω από την προσπάθεια του Φίγκαρο να παντρευτεί την αγαπημένη του Σουζάνα και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον γυναικά κόμη Αλμαβίβα, ο οποίος την επιθυμεί ερωτικά και τους βάζει προσκόμματα στον γάμο. Η ιστορία διανθίζεται από ίντριγκες και ποικίλα κωμικά περιστατικά.

Η σκηνοθεσία ξεφεύγει από τα παραδοσιακά στεγανά και τοποθετεί τη δράση του έργου στις μέρες μας, στο κρησφύγετο μιας παράνομης οργάνωσης. Σε αυτή τη μαφιόζικη «οικογένεια» αρχηγός είναι ο Αλμαβίβα, γι’ αυτό και τον αποκαλούν «Κόμη».

Συντελεστές: Η σκηνοθεσία και η σκηνογραφική επιμέλεια είναι των Mάνου Χριστοφακάκη και Heather Tan (Σιγκαπούρη), η μουσική διεύθυνση του Berislav Jerkovic (Κροατία), ο σχεδιασμός φωτισμού του Αλέξανδρου Πολιτάκη, η μουσική προετοιμασία της Mélisande Sinsoulier (Γαλλία), ο υποτιτλισμός της Ζωής Καραμπέκιου και η ηχοληψία του Δημήτρη Χατζάκη.

Ερμηνεύουν: Johanny Nemeth-Nagy (Σουζάνα, Ουγγαρία), Μάνος Χριστοφακάκης (Φίγκαρο, Ελλάδα), Heather Fetrow (κοντέσα Αλμαβίβα, ΗΠΑ), Berislav Jerkovic (κόμης Αλμαβίβα, Κροατία), Kristine Matvejeva (Κερουμπίνο, Λετονία), Clare Ghigo (Μαρτσελίνα, Μάλτα), Κατερίνα Βασιλειάδου (Μπαρμπαρίνα, Κύπρος), Balint Vegh (Μπάρτολο-Αντόνιο, Ουγγαρία) και Dean Parker (Μπαζίλιο-δον Κούρτσιο, Ολλανδία).

Μουσικοί: Alexandra Tirsu (πρώτο βιολί, Μολδαβία), Farid Feyzullayev (δεύτερο βιολί, Αζερμπαϊτζάν), Vladimir Paulen (βιόλα, Σλοβακία), Lidiya Mashek (τσέλο, Ουκρανία) και Mélisande Sinsoulier (πιάνο, Γαλλία). Χορωδιακό Σύνολο “Αpollo Voice Ensemble” από τον Μουσικό Σύλλογο «Απόλλων». Σοπράνο οι Ειρήνη Αγγελάκη, Μυρτώ Κονιδάκη, Μαρία Λουράκη και Ζωή Σουλιωτάκη, άλτο οι Αρετή Μελάνη, Χριστίνα Μετοχιανάκη και Δέσποινα Μιχούδη, τενόρος ο Νικήτας Λαδάκης και μπάσοι οι Μάνος Ζουμπουλάκης και Βασίλης Μουρτζάκης. Διεύθυνση/διδασκαλία: Μάνος Παναγιωτάκης και Antoaneta Radocaj-Jerkovic. Μουσική προετοιμασία: Έλενα Περισυνάκη. Φωτογραφία: Μάνος Πολιτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News