«Τραγουδώντας και χορεύοντας τον Πόντο στην Κρήτη»

Πολιτισμός
«Τραγουδώντας και χορεύοντας τον Πόντο στην Κρήτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Σάββατο,06 Αυγ 2022, 21:00
Στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Τραγουδώντας και χορεύοντας τον Πόντο στην Κρήτη» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνουν το Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στα Χανιά, ο Σύλλογος Ποντίων Π.Ε. Χανίων η «Ρωμανία», σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματίων (ΠΟΠΣ), την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θα ξεκινήσει από την πλατεία 1866 της πόλης των Χανίων, υπό τους ήχους των λυρών και των νταουλιών, το γνωστό και ως «λάλεμαν ση στράταν», με δεκάδες χορευτές να ξεσηκώνουν και να προσκαλούν τον κόσμο, με τελικό προορισμό το Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης, στις 9 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια της μουσικής παρέλασης, οι χορευτές και οι εθελοντές που θα ακολουθούν τους μουσικούς θα προσφέρουν πατροπαράδοτα ποντιακά εδέσματα, σύμφωνα με το έθιμο των Ποντίων.

Το τετράπτυχο της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η μνήμη του Γένους» (παραγωγή ΠΟΠΣ, έρευνα-επιμέλεια Χριστίνα Σαχινίδου-Τσαρτσίδου).
  • Μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ρίζα μ’».
  • Χορούς και τραγούδια του Πόντου.
  • Κυκλικό χορό, με όλους τους παρευρισκόμενους να στέλνουν μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας.

Συμμετέχουν: η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου, η Αδελφότητα Μικρασιατών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Ο Ψηλορείτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News