Η παράσταση «Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν» έρχεται στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
Η παράσταση «Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν» έρχεται στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Κυριακή,07 Αυγ 2022, 21:00
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Η περίοδος της ανταλλαγής των πληθυσμών ξετυλίγεται από τους “Fly Theatre” πάνω σ’ ένα τραπέζι που στήνεται στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Την παράσταση «Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν» των “Fly Theatre” φιλοξενεί την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα 7 και 8 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» για το 2022, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Οι “Fly Theatre” παρουσιάζουν σημεία που σκιαγραφούν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδος υπό μορφή δραματοποιημένης αφήγησης με ένα συνδετικό για κάθε άνθρωπο τόπο: το τραπέζι/τη μαγειρική. Η τρίτης γενιάς Μικρασιάτισσα από την Κρήτη Κατερίνα Δαμβόγλου και η τρίτης γενιάς Τουρκοκρητικιά φιλόλογος και δεινή μαγείρισσα Πελαγία-Οζλέμ Τσέγκα συζητούν, νοσταλγούν και μαγειρεύουν. Μαζί τους ο Αλέξανδρος Μιχαήλ.

Γύρω από τον ιερό κοινό τόπο ενός τραπεζιού, άνθρωποι μοιράζονται γεύσεις, αρώματα και μνήμες. Συναντιούνται μέσα από τη γλώσσα, τη μουσική, την παράδοση και τους κόσμους που αυτά συνθέτουν στον συμβολικό αυτό τόπο του τραπεζιού, για να μοιραστούν τις ιστορίες των προγόνων τους. Μικρασιάτες και Τουρκοκρητικοί, γεμάτοι από τον τόπο που τους έθρεψε, νοσταλγούν το παρελθόν και το μετουσιώνουν σ’ ένα γόνιμο μέλλον.

Η περίοδος της ανταλλαγής των πληθυσμών ξετυλίγεται από τους “Fly Theatre” πάνω σ’ ένα τραπέζι που στήνεται στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Οι “Fly Theatre” δραματοποιούν τις μνήμες αλλά και τις αφηγήσεις που κατέγραψε η Ρεθυμνιώτισσα συγγραφέας Μαρία Τσιριμονάκη στο βιβλίο της «Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν» σε ύφος documentation theatre. Μέσα από τη ζωή των ηρώων παρακολουθούμε πώς ενσωματώνονται τα συστατικά των δύο πολιτισμών στις νέες πατρίδες, ακριβώς όπως τα υλικά ενός πλούσιου γεύματος από κρητικές και μικρασιάτικες συνταγές. Οι ήρωες της παράστασης μάς μυούν στον τρόπο που ο ένας πολιτισμός μπόλιασε τον άλλον στην αστική ζωή, στην ύπαιθρο, ακόμα και στην επιστήμη.

Οι παραστάσεις

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 και τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για κοινό. Είναι απαραίτητη η προκράτηση των δελτίων εισόδου στο digitalculture.gov.gr. Ώρα προσέλευσης για τους κατόχους δελτίων εισόδου: 8:30 μ.μ.

Συντελεστές

Η σκηνοθεσία και η διασκευή των κειμένων είναι της Κατερίνας Κατερίνα Δαμβόγλου (“Fly Theatre”), η σκηνοθετική επιμέλεια του Αλέξανδρου Μιχαήλ, ενώ τα σκηνικά και τα κουστούμια έχει επιμεληθεί η Μαρία Καβαλιώτη. Ο σχεδιασμός του ήχου είναι του Robin Beer (“Fly Theatre”) και το promo creation του Χρίστου Συμεωνίδη.

Επί σκηνής ανεβαίνουν οι Κατερίνα Δαμβόγλου, Αλέξανδρος Μιχαήλ και Οζλέμ-Πελαγία Τσέγκα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News