Η «Πάροδος» στην αρχαία Άπτερα στα Χανιά

Πολιτισμός
Η «Πάροδος» στην αρχαία Άπτερα στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Παρασκευή,05 Αυγ 2022, 21:00
Στο αρχαίο Θέατρο της Άπτερας, στα Χανιά
Η Εταιρεία Θεάτρου «Μνήμη», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τη θεατρική παραγωγή «Πάροδος» ανεβάζει την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Αυγούστου στο αρχαίο Θέατρο της Άπτερας, στα Χανιά, η Εταιρεία Θεάτρου «Μνήμη», σε συνεργασία με τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Βιρβιδάκη, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Η παράσταση: Η Εταιρεία Θεάτρου «Μνήμη», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιστρέφει στην ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών μέσα από την αριστουργηματική «Πάροδο» του Κοσμά Πολίτη, κεφάλαιο που παρεμβάλλεται στη μέση του εμβληματικού μυθιστορήματός του «Στου Χατζηφράγκου» και μας «εισάγει» στη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ο Ελληνισμός από γενέσεως ελληνικού κράτους.

Η λογοτεχνική αξία του είναι απαράμιλλη, καθώς καταφέρνει να λειτουργήσει στη φαντασία μας τόσο μεταφορικά, σε σχέση με την αξία και την ομορφιά ενός τόπου, όσο και κυριολεκτικά, μεταφέροντάς μας στο επίκεντρο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του ’22 στην παραλία της Σμύρνης. Η θεατρική παραγωγή συνδυάζεται με πρωτότυπη μουσική του πιανίστα-συνθέτη Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, που θα εκτελεστεί ζωντανά επί σκηνής από τρεις μουσικούς και συνοδεύεται από πρόγραμμα με κείμενο της καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αγγέλας Καστρινάκη, που γράφτηκε ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης.

Συντελεστές: Συγγραφέας είναι ο Κοσμάς Πολίτης, στη σκηνοθεσία, τη θεατρική προσαρμογή του κειμένου και την αισθητική της παράστασης είναι ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, η σύνθεση πρωτότυπης μουσικής είναι του Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, τα κοστούμια της Λουκίας Χατζέλου, οι συνθέσεις ήχων του Δημήτρη Ιατρόπουλου, στους φωτισμούς είναι οι Γιάννης Λύκος και Μικαέλα Παπά, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Μιχάλης Ναξάκης.

Παίζουν οι Γιώργος Ραϊλάκης (Γιακουμής) και Αιμίλιος Καλογερής (συγγραφέας).

Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Ντρουμπογιάννης (πιάνο), Μπέλα Λιονάκη (ακορντεόν) και Παναγιώτης-Χρήστος Τσόπελας (λάφτα και κιθάρες).

Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ. Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News