Ξεκινούν σήμερα οι Γιορτές Ρόκκας 2022 στα Χανιά

Πολιτισμός
Ξεκινούν σήμερα οι Γιορτές Ρόκκας 2022 στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Δευτέρα,25 Ιουλ 2022, 20:00
Στην Κίσσαμο στα Χανιά
Η καθιερωμένη συναυλία έναρξης των γιορτών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

«Εννέα χρόνια μετά την - ιστορική πια - πρώτη διοργάνωση, που έδωσε πνοή σε αυτή τη μικρή κοιτίδα της Κρήτης και του χάρτη, οι “χειροποίητες” Γιορτές Ρόκκας επιστρέφουν ξανά σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου, πιο ώριμες και δυναμικές από ποτέ.

Ενεργό και αποφασιστικό ρόλο και φέτος παίζουν οι δύο Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών, που διοργανώνουν τις μουσικές, θεατρικές και εικαστικές εκδηλώσεις και τις ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις. Η πλατεία και το καφενείο του χωριού, ο περήφανος αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας Κισσάμου, το ζεστό φαγητό που φιλεύουν οι κάτοικοι επισκέπτες και δημιουργούς, τα σκιερά δέντρα της Κεράς, οι πέτρες που έχουν τόση ιστορία, οι θεατές που βιώνουν τη μοναδική εμπειρία από χώρο σε χώρο, η μουσική στην πανσέληνο, τα γέλια από τα εργαστήρια, τα έργα τέχνης, και βέβαια οι συμμετέχοντες, όλοι θα δώσουν ραντεβού και φέτος στην Ρόκκα και την Κερά Χανίων.

Φέτος, η τοπική κοινωνία εμπλέκεται περισσότερο από ποτέ, συμμετέχοντας ενεργά σε μια παραγωγή που πραγματοποιείται με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, τη φωτιστική εγκατάσταση της dr. Shizuka Hariu, στην οποία συνεργάζονται ντόπιοι τεχνίτες και καλλιτέχνες για μήνες.

Η Shizuka Hariu, που η δουλειά της συνδυάζει την αρχιτεκτονική και τη σκηνογραφία και σαρώνει τα σύγχρονα διεθνή καλλιτεχνικά βραβεία, ενώ έχει εκθέσει τα έργα της στους μεγαλύτερους χώρους τέχνης του κόσμου, από το Βρετανικό Μουσείο έως την Όπερα του Τόκιο, τον Ιούλιο θα βρίσκεται στην Ρόκκα και την Κερά, ολοκληρώνοντας το εικαστικό της έργο.

Εμπνευσμένο από τους θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής, το επιβλητικό φως της πανσελήνου αλλά και το φετινό θέμα των Γιορτών Ρόκκας, την αντανάκλαση, το έργο της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας θα φωτίσει τους ορατούς και αόρατους κόσμους που δημιουργεί η συνάντηση του παρελθόντος και του μέλλοντος, της ζωής που υπήρχε κάποτε στα χωριά με τη ζωή που ονειρευόμαστε ότι θα έρθει ξανά.

Στην καθιερωμένη συναυλία έναρξης των γιορτών, την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιουλίου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου με σημαντικούς δεξιοτέχνες μουσικούς (Μανόλης Πάππος, Φώτης Σιώτας, Γιάννης Παπαγεωργίου και Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου) θα μας οδηγήσουν σε μια καθαρή λαϊκή βραδιά που απευθύνεται σε όλους.

Την ημέρα της πανσελήνου, στις 12 Αυγούστου, μια ιδιαίτερη έκπληξη περιμένει τους φίλους των Γιορτών Ρόκκας: Η Ευανθία Ρεμπούτσικα επιστρέφει 9 χρόνια μετά! Η καλλιτέχνις, που πρώτη μας εμπιστεύτηκε και μοιράστηκε μαζί μας το όραμα για ένα καλλιτεχνικό γεγονός αλλιώτικο από τα άλλα, που πρώτη γέμισε με τις μελωδίες της τον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας Κισσάμου και σφράγισε με την παρουσία της την αρχή ενός όμορφου ταξιδιού, έρχεται να συναντήσει ξανά τις Γιορτές Ρόκκας στη νέα τους εποχή. Πριν τη συναυλία της αγαπημένης Ευανθίας Ρεμπούτσικα, θα εμφανιστεί στη σκηνή σε ένα σόλο για βιολί ο Γιάννης Μαγειρόπουλος, ένας νέος ταλαντούχος μουσικός από την Κρήτη, που στα 17 του χρόνια έχει προλάβει να διακριθεί για το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News