«Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα»: Απόψε η μεγάλη συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό

Πολιτισμός
«Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα»: Απόψε η μεγάλη συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναυλία
Παρασκευή,22 Ιουλ 2022, 20:00
Στο Μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας
«Γλώσσα και νότες θα συνυπάρξουν», είπε η Μαρία Φαραντούρη, «μέσα σε ένα απαράμιλλο αρχαίο τοπίο, αυτό της Αρχαίας Ελεύθερνας, υπό τη σκέπη του θεού της Ελεύθερνας που, καθόλου τυχαία, ήταν ο Απόλλων, θεός της μουσικής και του φωτός»

«Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα» είναι ο τίτλος της μεγάλης συναυλίας που θα φιλοξενηθεί απόψε στο Μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας, με πρωταγωνιστές, στην ξεχωριστή αυτή βραδιά, τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρήτης, εορτάζοντας παράλληλα τα 6α γενέθλια του Μουσείου.

Η μουσικο-ποιητική βραδιά θα πραγματοποιηθεί στις 08:00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ώστε να μπορέσουν να ανταμώσουν, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αρχαιολογίας, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης και ο άνθρωπος που έφερε στο φως την Αρχαία Ελεύθερνα Νίκος Σταμπολίδης, «οι άνθρωποι με τους θεούς, την ποίηση και τη μουσική». Θα γίνει στον ίδιο χώρο του Μουσείου της Ελεύθερνας όπου θα φιλοξενείται η έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» με έργα του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του σχεδιαστή Ανατόλι Γεωργίεφ.

Οι παράλληλες αυτές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Σταμπολίδη, «το να ξαναβρούμε τα βήματά μας, μετά την πανδημία, στον ρυθμό που γνωρίζουμε, δηλαδή στα βήματα της επιστήμης, της γνώσης και της τέχνης».

Μουσική πανδαισία

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου, μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, θα υπάρξει, σύμφωνα με τον καθηγητή, μια μουσική πανδαισία «κάτω από το λίκνο του Δία, τον Ψηλορείτη: Εκτός από την έκθεση, την ύλη δηλαδή και τη μουσική, το άυλο δηλαδή που αφήνουμε στις επόμενες γενιές, θα μπορέσει ο κόσμος να παρακολουθήσει τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό που έχουν μέσα τους την ποίηση και τη μουσική σε έναν χώρο όπου πίσω από τα αρχαία είναι ο άνθρωπος. Αυτός δηλαδή που δημιούργησε τα μνημεία, αυτός δηλαδή που συμμετέχει στις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες. Δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες και τα εικαστικά έργα. Πολύ σημαντικό στη ζωή είναι οι ανθρώπινες σχέσεις».

Για τη γλώσσα της ποίησης και τις νότες της μουσικής που δεν έχει σύνορα, ούτε στους λαούς ούτε στον χρόνο, μίλησε η Μαρία Φαραντούρη κατά την παρουσίαση των εκδηλώσεων στην Αρχαία Ελεύθερνα, η οποία θα σηκώσει το βάρος αυτού του πολιτιστικού ανταμώματος του χθες με το σήμερα, με τους ανθρώπους, την ποίηση και τη μουσική. «Γλώσσα και νότες θα συνυπάρξουν», είπε η Μαρία Φαραντούρη, «μέσα σε ένα απαράμιλλο αρχαίο τοπίο, αυτό της Αρχαίας Ελεύθερνας, υπό τη σκέπη του θεού της Ελεύθερνας που, καθόλου τυχαία, ήταν ο Απόλλων, θεός της μουσικής και του φωτός».

Μιλώντας για τον Ν. Σταμπολίδη, η κ. Φαραντούρη είπε ότι «χάρη στη μαγική σκαπάνη, την έμπνευση και την επιμονή του Νίκου Σταμπολίδη, που δεν είναι μόνο ένας μεγάλος και αναγνωρισμένος αρχαιολόγος, αλλά άνθρωπος της γνώσης, της δημιουργίας και της ποιητικής ευαισθησίας, η Ελεύθερνα απέκτησε Μουσείο και σήμερα, στην καρδιά της Κρήτης, είναι ένας πόλος έλξης και μεγάλου ενδιαφέροντος για όλο τον κόσμο».

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα ποίησης και μελοποιημένα από ποιητές όπως ο Καβάφης, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Αναγνωστάκης, ο Λειβαδίτης και ο μεγάλος Κρητικός της λογοτεχνίας Νίκος Καζαντζάκης, οι οποίοι ενέπνευσαν, όπως είπε η Μαρία Φαραντούρη, «τους σύγχρονους μεγάλους Έλληνες συνθέτες, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι κ.ά., και συνέθεσαν τραγούδια που μένουν στον χρόνο και τιμούν και προβάλλουν τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό».

Έκθεση των Βαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γεωργίεφ

Παράλληλα, στην Αρχαία Ελεύθερνα θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» με έργα του φωτογράφου καλλιτέχνη Βαγγέλη Κύρη και του σχεδιαστή Ανατόλι Γεωργίεφ, οι οποίοι δημιούργησαν, μέσα από ένα άλλο πρίσμα, την αποτύπωση από αυθεντικές στολές του προπερασμένου αιώνα, που έχουν διαφυλαχθεί κυρίως στο Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδας αλλά και σε άλλα μουσεία. Ο κ. Σταμπολίδης - ο οποίος ώθησε τους δύο καλλιτέχνες να εμπνευστούν και να παρουσιάσουν 27 έργα σε τρεις ενότητες, 11 έργα με στολές και ενδυμασίες της Κρήτης, 10 έργα από διάφορα μέρη της μητροπολιτικής και νησιωτικής Ελλάδας και 6 έργα με ενδύματα και φορεσιές της Μικράς Ασίας, ως μνήμη για τα 100 χρόνια από την καταστροφή του μικρασιατικού Ελληνισμού - περιέγραψε κατά την παρουσίαση των καλλιτεχνών τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν τα έργα, λέγοντας τα εξής: «Τα έργα, τα ενδύματα, οι στολές επώνυμων και ανώνυμων ανδρών και γυναικών, που ξεχώριζαν τον κάθε τόπο στην Ελλάδα, αποτυπώθηκαν με τρόπο μαγικό από το χέρι του καλλιτέχνη φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη, χαρίζοντας αθανασία όχι μόνο στα παράγωγα της υφαντικής τέχνης του 19ου αιώνα, αλλά απαθανατίζοντάς τα, με την ψυχή σημερινών σωμάτων που ενέδυσαν δύναμη και αιχμαλωτίστηκαν για την αιωνιότητα».

Και αντί, όπως τόνισε ο κ. Σταμπολίδης, να γίνει μια συνηθισμένη αποτύπωση επάνω στην επεξεργασμένη ψυχή κομμένων δέντρων, δηλαδή στο χαρτί, «αυτά απλώθηκαν πάνω στο πανί στο υλικό των ίδιων των ενδυμάτων και με τα δάχτυλά της υπομονής και της ευαισθησίας του Ανατόλι Γεωργκίεφ κεντήθηκαν με νήματα και κλωστές ποικίλες σε υλικά και χρώματα, κεντήθηκαν με την ευαισθησία των σχημάτων και των μοτίβων, ώστε να δώσουν όγκο και πνοή σε λεπτομέρειες, ισομοιρασμένες με αναλογία και ευταξία τόσο... όσο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News