Ο «Καπετάν Μιχάλης, Ελευθερία ή Θάνατος» επί σκηνής στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
Ο «Καπετάν Μιχάλης, Ελευθερία ή Θάνατος» επί σκηνής στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Σάββατο,23 Ιουλ 2022, 21:30
Στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου
Ο «Καπετάν Μιχάλης» είναι μια ιστορία ανθρώπων για τους ανθρώπους. Το πρόσωπο του μυθιστορηματικού ήρωα, του γενναίου αξόδευτου αυτού επαναστάτη, του καπετάν Μιχάλη, γίνεται σύμβολο του σύγχρονου αγωνιζόμενου ανθρώπου - ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαβίωσης, το θρήσκευμα και τα «πιστεύω» του - που πασχίζει για επιβίωση σωματική και ψυχική, αναφωνώντας με τον δικό του τρόπο «Ελευθερία ή Θάνατος»

Τη θεατρική παράσταση «Καπετάν Μιχάλης, Ελευθερία ή Θάνατος» του Νίκου Καζαντζάκη ανεβάζει στο Ηράκλειο το Θέατρο «Αλκμήνη». Το έργο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ, στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η ιστορία του Καπετάν Μιχάλη διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Κρήτη αγωνιζόταν, για μία ακόμη φορά, για την ελευθερία της στην επανάσταση του 1889. Μια εποχή που για πολλούς η φράση «Ελευθερία ή Θάνατος» δεν είχε το «ή».

Το έργο, όμως, αν και συνδεδεμένο με την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, καθώς διαποτίζεται από το πνεύμα της ελευθερίας που ορίζει την ανθρώπινη φύση, καθώς φέρνει σε πρώτο πλάνο τη δύναμη της ψυχής, την ανάγκη του ανθρώπου να ορίζει τον εαυτό του, έχει πανελλήνια και τη διεθνή αναγνώριση. Ελευθερία και Ανθρωπιά είναι το δίπολο στο οποίο κινείται ο κόσμος του συγγραφέα και η παράσταση.

Η παράσταση στοχεύει στο να φέρει τον σύγχρονο θεατή σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και, με σεβασμό στο ύφος, τη γλώσσα και τον στοχασμό του συγγραφέα, να οδηγήσει τα βαθιά υπαρξιακά ζητήματα του ανθρώπου στο φως. Εστιάζοντας σε μια χρονική περίοδο, σε πρόσωπα και γεγονότα πραγματικά, ζωντανεύει επί σκηνής μια ταραγμένη περίοδο της ελληνικής ιστορίας και αναδεικνύει όχι μόνο την έχθρα μα και τις σχέσεις αδελφοσύνης δύο λαών που χρειάστηκε να συνυπάρξουν για αιώνες. Κυρίως, όμως, η παράσταση επιθυμεί να μιλήσει για το παρόν. Για όσα σήμερα ο άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει παλεύοντας με τα σύγχρονα «θεριά» και τους «δαίμονες» του παρόντος. Να δώσει το μήνυμα στους θεατές πως η ψυχή του ανθρώπου είναι αδέσμευτη και πολυδύναμη. Πως ο καθένας από εμάς οφείλει να αγωνίζεται για να ζει τη ζωή του καταπώς ο ίδιος την αισθάνεται.

Ο «Καπετάν Μιχάλης» είναι μια ιστορία ανθρώπων για τους ανθρώπους. Το πρόσωπο του μυθιστορηματικού ήρωα, του γενναίου αξόδευτου αυτού επαναστάτη, του καπετάν Μιχάλη, γίνεται σύμβολο του σύγχρονου αγωνιζόμενου ανθρώπου - ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαβίωσης, το θρήσκευμα και τα «πιστεύω» του - που πασχίζει για επιβίωση σωματική και ψυχική, αναφωνώντας με τον δικό του τρόπο «Ελευθερία ή Θάνατος».

Συντελεστές

Παίζουν (αλφαβητικά) οι Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Κανέλλος, Περικλής Λιανός, Κωσταντίνος Μπάζας, Ειρήνη Παπαδημάτου, Ορέστης Τρίκας και Ελένη Φίλιππα. Η διασκευή είναι της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και του Μανόλη Ιωνά, η σκηνοθεσία του Μανόλη Ιωνά, η σκηνογραφία και ενδυματολογία του Νίκου Κασαπάκη και η χορογραφία της Ρούλας Κουτρούμπελη. Σύνθεση μουσικής από τη Νένα Βενετσάνου. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Έλενα Αγγελοπούλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News