«Ξύπνα!»: Γροθιά στο στομάχι το βίντεο αφύπνισης για την προστασία των ζώων - Προσοχή σκληρές εικόνες

Πολιτισμός
«Ξύπνα!»: Γροθιά στο στομάχι το βίντεο αφύπνισης για την προστασία των ζώων - Προσοχή σκληρές εικόνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τραγούδι «Ξύπνα!», που ερμηνεύει η Έμμη Χάλαρη σε στίχους και μουσική της σκηνοθέτριας Κωνσταντίνας Νικολαΐδη έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει και ταυτόχρονα να μας αφυπνίσει σχετικά την προστασία των ζώων

Το τραγούδι «Ξύπνα!», που ερμηνεύει η Έμμη Χάλαρη σε στίχους και μουσική της σκηνοθέτριας Κωνσταντίνας Νικολαΐδη έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει και ταυτόχρονα να μας αφυπνίσει σχετικά την προστασία των ζώων.

Το τραγούδι δε δημιουργήθηκε με αφορμή την υπόθεση του «Μπαζού», του χιμπατζή ο οποίος θανατώθηκε το Σάββατο 25 Ιουνίου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετά από την απόδρασή του, συνέπεσε όμως χρονικά, φέρνοντας μας σε επαφή με την «σκληρή» πραγματικότητα.

Αναφορικά με τον Μπαζού ήταν ο μεγαλύτερος από τους 9 χιμπατζήδες του Πάρκου, ήταν 27 ετών (μεσήλικας περίπου για τα δεδομένα του είδους) και ήταν εξαιρετικά επιβλητικός, με ανάστημα περίπου 1,80 μ.

Το τραγούδι φωνάζει μία μαϊμού στον ίδιο της τον εαυτό, προσπαθώντας να ξυπνήσει από τον εφιάλτη που την κρατάει φυλακισμένη πρώτα σε ένα ζωολογικό πάρκο κι έπειτα σε ένα εργαστήριο ως πειραματόζωο. Δεν μπορεί όμως να ξυπνήσει, καθώς δεν είναι εφιάλτες αυτά, αλλά η σκληρή καθημερινή πραγματικότητά της.

Προσοχή: Tο βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες

«Το «ΞΥΠΝΑ!» θίγει την εκμετάλλευση των ζώων από την ανθρώπινη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων κατανάλωσης και θεαμάτων ‘’ψυχαγωγίας’’», ανέφερε η κ. Νικολαΐδη σχετικά με το τραγούδι.

Και συνέχισε: «Δε δημιουργήθηκε με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με τον χιμπατζή του Αττικού Πάρκου, συνέπεσε όμως χρονικά, θυμίζοντάς μας ξανά ότι η βαναυσότητα συμβαίνει κάθε λεπτό της ημέρας, σε όλον τον κόσμο με αμέτρητα αδύναμα πλάσματα να ζουν ένα μαρτύριο το οποίο οδηγεί επώδυνα στον θάνατο.

Όσον αφορά την πραγματοποίησή του πρότζεκτ είπε: «Hταν μια επίπονη διαδικασία για εμάς, τους συντελεστές του, και ξέρω πως θα προκαλέσει πόνο και στους θεατές του. Δυστυχώς όμως, η προβολή της αποτρόπαιης αυτής πραγματικότητας και η αποτύπωσή της στις ψυχές και στις μνήμες μας είναι ίσως ο μόνος δρόμος ώστε να προσαρμόσουμε εκ νέου στις συνήθειες μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News