Ηράκλειο: «Φόρεσε» τα γιορτινά του ο Άγιος Πέτρος των Δομινικανών (εικόνες, βίντεο)

Πολιτισμός
Ηράκλειο: «Φόρεσε» τα γιορτινά του ο Άγιος Πέτρος των Δομινικανών (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα Τετάρτη, 29 Ιουνίου ημέρα εορτής των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου άνοιξε τις πύλες του ο ναός του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών και παρουσία πιστών τελέστηκε θεία λειτουργία από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αυστρίας
  • Ο Κρητικός Μητροπολίτης Αυστρίας τέλεσε την Θεία Λειτουργία
  • Εγκαινιάζεται το επόμενο τρίμηνο το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου
  • Προσπάθειες να επιστρέψει από την Βιέννη η ξενιτεμένη Παναγία του Χάνδακα
  • Νέα σελίδα για το εμβληματικό μνημείο
  • Μετά από έναν χρόνο και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Πέτρου και Παύλου άνοιξε τις πύλες του ο ναός του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών στην Παραλιακή Ηρακλείου, όπου αρκετοί πιστοί παρευρέθηκαν στη Θεία λειτουργία, η οποία τελέστηκε από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο.

    Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου πατήρ Εμμανουήλ Ζερβάκης, τους προσεχείς τρεις μήνες θα εγκαινιαστεί το παρεκκλήσι το οποίο βρίσκεται δίπλα στον επιβλητικό ναό του Αγίου Πέτρου και θα ονομαστεί, Αγίου Ειρηναίου και Παναγίας του Χάνδακος.

    Την  ίδια ώρα γίνονται προσπάθειες να αφιχθεί έστω και προσωρινά η ξενιτεμένη εικόνα της Παναγίας του Χάνδακα από τον Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Αυστρίας. Μία εικόνα που σύμφωνα με την παράδοση, είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, αποτέλεσε παρηγοριά για τους πιστούς σε δύσκολες εποχές, όπως τα χρόνια της πολιορκίας του Χάνδακα από τους Τούρκους.

    Το παρεκκλήσι θα λειτουργεί ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ τα εγκαίνια του προγραμματίζονται στις αρχές Οκτωβρίου.

    Ο ναός του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών επαναλειτούργησε στις 29 Ιουνίου 2010, σχεδόν 400 χρόνια μετά από την τελευταία φορά που είχε φιλοξενήσει Θεία Λειτουργία.

    Όπως είναι γνωστό, ο επιβλητικός ναός είναι χαρακτηρισμένος ως επετειακός από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με τους πιστούς ωστόσο να τονίζουν την ανάγκη ο ναός να ανοίγει τις πύλες του, περισσότερες φορές τον χρόνο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

    Μετά από δύο χρόνια Πανδημίας, το μνημείο είναι και πάλι επισκέψιμο στους τουρίστες από τις 10 πρωί έως τις 2:30, σε καθημερινή βάση έως και το τέλος της τουριστικής σεζόν.

    Απόστολος Πέτρος

    Ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού, που δέχθηκε από τους πρώτους, μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα, το κάλεσμα του Κυρίου: «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων» (Ματθ. δ', 19). Η Καθολική Εκκλησία τον θεωρεί ιδρυτή της Εκκλησίας της Ρώμης, πρώτο Πάπα της Ρώμης και πρώτο μεταξύ των Αποστόλων. Η μνήμη του σ’ όλες τις χριστιανικές ομολογίες τιμάται στις 29 Ιουνίου, μαζί με του Αποστόλου Παύλου.

    Ο Πέτρος καταγόταν από τη Βησθαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του Ιωνά. Ήταν ψαράς, όπως και οι πιο πολλοί από τους αποστόλους. Το όνομά του, προτού γνωρίσει τον Χριστό ήταν Σίμων και στα συριακά Κηφάς. Ονομάσθηκε από τον Ιησού Πέτρος, γιατί είχε πίστη αδιάσειστη σαν πέτρα.

    Όταν γνώρισε τον Χριστό, παράτησε το επάγγελμά του και το σπίτι του και αφοσιώθηκε στον Μεσσία, που έφερνε το ουράνιο μήνυμα. Συχνά τον φιλοξενούσε στην Καπερναούμ στο σπίτι της πεθεράς του, που μια μέρα, άρρωστη βαριά, τη θεράπευσε ο Χριστός.

    Ο Πέτρος ήταν φύση θερμή, με καρδιά που ξεχείλιζε από αγάπη και αυθόρμητο ενθουσιασμό. Οι τρόποι του ήταν απλοί, απροσποίητοι και συχνά πρωτόγονοι. Είχε, όμως, ευμετάβολο χαρακτήρα και πολλές φορές ο Χριστός τον ελέγχει γι’ αυτό. Για παράδειγμα, διακηρύσσει πάντα πρώτος τη θεότητα του Κυρίου, μα τον αρνείται τρεις φορές, λίγο πριν από τη σταύρωσή του. Κι αυτός που δεν τρόμαξε στους Ρωμαίους στρατιώτες που πήγαν να τον συλλάβουν, κι έκοψε το αυτί του Μάλχου, φοβάται αργότερα μια παιδούλα, που τον ρωτάει στην αυλή του αρχιερέα, αν είναι κι αυτός μαθητής.

    Απόστολος Παύλος

    Ο απόστολος Παύλος, όπως ο ίδιος λέει, γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας, από γονείς ιουδαίους της φυλής Βενιαμίν (Ρωμ. 16:1, Φιλιππ. 3:5). Ο πατέρας του ήταν Ρωμαίος πολίτης το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι προερχόταν από τα ανώτερα στρώματα του πληθυσμού της Κιλικίας και ίσως ήταν φαρισαίος ως προς τις θρησκευτικές προτιμήσεις.

    Το εβραϊκό όνομα του αποστόλου, ήταν Σαούλ (Σαύλος) αλλά για τους συμπολίτες του εκτός της Συναγωγής ήταν ο Παύλος (Paulus). Η εκπαίδευση και η ανατροφή του υπήρξε αυστηρά ραββινική και εβραϊκή. Η κοινή Εβραϊκή ήταν η γλώσσα που μιλούσαν στο σπίτι του.

    Εκτός από τη θεωρητική μόρφωση που έλαβε, έμαθε και την τέχνη του σκηνοποιού, ώστε να εξασφαλίζει τα προς το ζην με ένα χειρωνακτικό επάγγελμα όπως και οι περισσότεροι ραββίνοι. Πιθανόν δηλαδή να έπλεκε ύφασμα που χρησίμευε για σκηνοποιία καθώς η Ταρσός όπως και όλη η Κιλικία, όπως μαρτυρά ο λατινικός όρος Cilicium (=ύφασμα από τρίχα κατσίκας), ήταν τόπος κατασκευής τέτοιων υφασμάτων.

    Από διώκτης του Χριστιανισμού, έκανε στη συνέχεια μεταστροφή όχι από την πειθώ κάποιου Αποστόλου ή κήρυκα της νέας πίστης, αλλ’ απ’ ευθείας, από τον ίδιο τον Χριστό ο οποίος τον κάλεσε στο ευαγγελικό έργο και στο αποστολικό αξίωμα.

    Σύμφωνα με την παράδοση, ο Παύλος αποκεφαλίσθηκε χωρίς προηγουμένως να βασανισθεί, καθώς ο νόμος απαγόρευε τους βασανισμούς για τους Ρωμαίους πολίτες.

     

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News