Άννα Φρανκ: Αφιέρωμα στο Google Doodle για τα 75 χρόνια του ημερολογίου της

Πολιτισμός
Άννα Φρανκ: Αφιέρωμα στο Google Doodle για τα 75 χρόνια του ημερολογίου της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Google τιμά με αυτόν τον τρόπο το νεαρό κορίτσι, εβραϊκής καταγωγής, που έγραψε το πιο διάσημο ημερολόγιο την περίοδο που κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της σε σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Στην Άννα Φρανκ είναι αφιερωμένο το σημερινό Google doodle. H Google τιμά με αυτόν τον τρόπο το νεαρό κορίτσι, εβραϊκής καταγωγής που έγραψε το πιο διάσημο ημερολόγιο, την περίοδο που κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της σε σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Annelies «Anne» Marie Frank γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη στις 12 Ιουνίου του 1929. Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, η οικογένεια Frank μετακόμισε στο Άμστερνταμ. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ολλανδία το 1941, η Anne Frank αναγκάστηκε να μεταγραφεί από το Μοντεσοριανό σχολείο, στο οποίο φοιτούσε, σ’ ένα ειδικό σχολείο για Εβραίους.

Αντιμετωπίζοντας την απειλή της εκτόπισης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, η οικογένειά κρύφτηκε στην αποθήκη της επιχείρησής τους στο Άμστερνταμ. Έχοντας εξασφαλισμένη τη διατροφή και τη βοήθεια ορισμένων φίλων τους μη Εβραίων, παρέμειναν στο κρησφύγετο τους έως τις 4 Αυγούστου του 1944, οπότε τους ανακάλυψε η Γκεστάπο και τους συνέλαβε.

Η οικογένεια Φρανκ οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου η μητέρα της Anne Frank, πέθανε από τις κακουχίες. Η Άννα και η αδελφή της μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν - Μπέλσεν και πέθαναν εκεί από τύφο, η μεν Μαργκότ στις 9 Μαρτίου 1945, η δε Anne Frank τρεις ημέρες αργότερα. Ο Ότο Φρανκ ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που επέζησε. Βρέθηκε ζωντανός στο Άουσβιτς και απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό.

Μετά τη σύλληψη των Frank στο Άμστερνταμ, φίλοι της οικογένειας ερεύνησαν το κρησφύγετο και παρέδωσαν στον πατέρα διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και το ημερολόγιο της Anne, που ήταν γραμμένο στα ολλανδικά. Ο πατέρας της το εξέδωσε, μια ημέρα σαν σήμερα, το 1947 με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι) ή όπως είναι γνωστό στη χώρα μας «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News