Χανιά: Στη Δημοτική Πινακοθήκη έργα της συλλογής Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου

Κρήτη
Χανιά: Στη Δημοτική Πινακοθήκη έργα της συλλογής Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση
Σάββατο,28 Μαΐ 2022, 20:00
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Η έκθεση εξελίσσεται στα τρία επίπεδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και δομήθηκε γύρω από ισάριθμες μεγάλες ενότητες, οι οποίες επιχειρούν να αναδείξουν τους βασικούς αισθητικούς άξονες της συλλογής

Στα μονοπάτια της παραστατικής ζωγραφικής από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, μέσα από 104 έργα ζωγραφικής 64 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών είχαν την ευκαιρία να «περπατήσουν», οι παριστάμενοι στην πρώτη παρουσίαση της έκθεσης «Το πάθος του ορατού: Έργα από τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου», που διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και θα εγκαινιαστεί, αύριο Σάββατο, 28 Μαΐου 2022, στις 8.00 το βράδυ.

Στην προσπάθεια του δήμου για ανάδειξη της Δημοτικής Πινακοθήκης ως χώρου φιλοξενίας σημαντικών εκθέσεων και συλλογών αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Χανίων έχει την ξεχωριστή χαρά να παρουσιάσει στο αποδεδειγμένα φιλότεχνο κοινό των Χανίων, μια ακόμα μεγάλη παραγωγή στην Δημοτική μας Πινακοθήκη, μια έκθεση έργων σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, από τη Συλλογή του Αντώνη και της Άζια Χατζηιωάννου. Στην τροχιά εξωστρέφειας, αναβάθμισης, διασύνδεσης και συνεργασίας που αποδεδειγμένα κινείται πλέον η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, γόνιμες συνεργασίες, όπως αυτή η σπουδαία συλλογή των 104 έργων από σπουδαίους Έλληνες ζωγράφους, υπόσχεται στο κοινό των Χανίων και τους επισκέπτες της πόλης μια μοναδική εμπειρία».

Στον κομβικό ρόλο της τέχνης μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννης Γιαννακάκης τονίζοντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια ζήσαμε ειδικές συνθήκες. Συνθήκες πρωτόγνωρες για τη χώρα και για τον κόσμο ολόκληρο. Και ο ρόλος της τέχνης σε όλο αυτό; Κομβικός. Γέφυρα ανάμεσα στον χρόνο. Τέτοια γέφυρα αποτελούν και οι συλλέκτες έργων τέχνης. Σηκώνουν το βάρος της μεταφοράς της καλλιτεχνικής δημιουργίας από το παρελθόν στο παρόν και από το σήμερα στο μέλλον. Η συλλογή Χατζηιωάννου, που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα αυτών των ιδιοτήτων».

Η έκθεση εξελίσσεται στα τρία επίπεδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και δομήθηκε γύρω από ισάριθμες μεγάλες ενότητες, οι οποίες επιχειρούν να αναδείξουν τους βασικούς αισθητικούς άξονες της συλλογής. Από την πρώτη ενότητα (Η πρόκληση του βλέμματος: Αίνιγμα και αθωότητα), στη δεύτερη (Οι εμμονές του βλέμματος: Μοτίβο και ζωγραφική), μέχρι την τρίτη (Η υπερβολή του βλέμματος: Το πάθος του ορατού) κλιμακώνεται σταδιακά μια τρίπτυχη παρουσίαση, η οποία κινείται ανάμεσα στη ζωγραφική του βλέμματος και στη ζωγραφική του νου.

Ο συλλέκτης Αντώνης Χατζηιωάννου μοιράστηκε με τους παρισταμένους τον τρόπο που προσεγγίζει τα έργα της συλλογής, μαζί με τη σύζυγο του, Άζια: «Εδώ και 40 χρόνια αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, είναι το αποκούμπι μας, η όασή μας και η ξεκούραση μετά την κούραση της ημέρας. Μιλάμε μαζί τους, ανακαλύπτουμε συνεχώς και νέες λεπτομέρειές τους και κάνουμε καινούργιες, κάθε φορά, "αναγνώσεις" τους. Είναι λες και βρισκόμαστε μέσα σε μια βάρκα γεμάτη ζωγραφιές που μας οδηγεί στο όνειρο και στη συγκίνηση».

Στην επιλογή των 104 εργων για την εκθεση αναφέρθηκε η ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα, ενώ παράλληλα στάθηκε στην προσπάθεια των συλλεκτών να συγκεντρώσουν σημαντικά έργα τέχνης λέγοντας ότι ο Αντώνης και η Άζια Χατζηιωάννου γοητεύονται από το μυστήριο, από την αφήγηση, τη λεπτομέρεια.

Όπως ανέφερε, « οι επιλογές τους αφήνονται να υποκύψουν εξίσου στη σαγήνη του χρώματος, όσο και σε μια ακραία εκφραστικότητα της μορφής και του φωτός. Έτσι, μερικά βασικά γνωρίσματα μοιάζει να καθορίζουν το σύνολο της συλλογής αυτής».

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά), πλήρως εικονογραφημένος κατάλογος, σε επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα και σχεδιασμό της Εριφύλης Αράπογλου, με κείμενα των συλλεκτών Αντώνη και 'Αζιας Χατζηιωάννου, του ακαδημαϊκού και ζωγράφου, Αλέκου Λεβίδη, του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρου Ζουμπουλάκη και της επιμελήτριας. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε ο Σταύρος Παπαγιάννης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2022 και θα είναι επισκέψιμη Δευτέρα έως και Σάββατο 10:00 έως 14:00 και 19:00 έως 22:00

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News