Άγιος Ευμένιος: Όλα έτοιμα στην γενέτειρά του για τον νέο λαμπρό εορτασμό (βίντεο)

Κρήτη
Άγιος Ευμένιος: Όλα έτοιμα στην γενέτειρά του για τον νέο λαμπρό εορτασμό (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τα θαύματα του Αγίου Ευμένου Σαριδάκη και το σημάδι που δέχτηκε σε ηλικία 6 ετών που τον οδήγησε στον δρόμο του Θεού μιλάει ο ανιψιός του Νεκτάριος Σαριδάκης - Η μνήμη του τιμάται στις 23 Μαΐου

Όσοι υπέφεραν και πονούσαν έβρισκαν καταφύγιο στην πόρτα του. Γιάτρευε τις πληγές στη ψυχή αλλά και το σώμα και χάριζε ελπίδα. Τα θαύματά του Άγιου Ευμένιου Σαριδάκη καταγράφηκαν επίσημα αλλά διαδόθηκαν και ταχύτητα από στόμα σε στόμα.

Με έκδηλη συγκίνηση ο ανιψιός του Αγίου Ευμένιου Σαριδάκη αφηγείται όσα είχε ζήσει κοντά στην ιερή μορφή του μοναχού, που αφιερώθηκε απόλυτα στο Θεό… Θαύματα που συνδέονται με το όνομά του και πολλοί αφηγούνται ακόμη και σήμερα που η θέση του Ευμένιου Σαριδάκη βρίσκεται δίπλα σε όλους τους υπόλοιπους Αγίους της Ορθοδοξίας.

«Από ηλικία έξι ετών "είδε" το πρώτο σημάδι. Ένιωσε ότι μία λάμψη μπήκε μέσα του». Το θαυμαστό αυτό γεγονός, όπως περιγράφει «μεταφέρθηκε στην μητέρα του από τον ίδιο» και μετέπειτα, πήρε την απόφαση να ακολουθήσουν το μοναχικό βίο, όπως αναφέρει ο ανιψιός του στο neakriti.gr, Νεκτάριος Σαριδάκης. 

Άγιος από... καιρό στις καρδιές των πιστών

Στη γενέτειρά του την Εθιά όπου τάφηκε σύμφωνα με την επιθυμία του, έχουν γίνει όλες οι ετοιμασίες ώστε να τιμηθεί η μνήμη του Αγίου, την ημέρα της κοίμησής του. Μάλιστα απευθύνεται κάλεσμα στους πιστούς που αναμένεται να κατακλύσουν το χωριό για να τιμήσουν τον Άγιο Ευμένιο, καθώς μπορεί μόλις στις 14 Απριλίου να αποφασίστηκε, η αγιοποίησή του, ήταν όμως, εδώ και καιρό, ήδη στις καρδιές των πιστών.

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προχώρησε στην αγιοκατάταξη του γέροντα Ευμένιου Σαριδάκη. Η διαδικασία άρχισε πέρυσι τον Ιούνιο, όταν η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποδέχθηκε το αίτημα του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακαρίου, για την εγγραφή στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Αρχιμανδρίτου Ευμενίου Σαριδάκη, με καταγωγή από την Εθιά και το προώθησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις περαιτέρω Εκκλησιαστικές ενέργειες.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Ευμένιο

Γεννήθηκε στην Εθιά του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων την πρωτοχρονιά του 1931 και ήταν το 8ο παιδί μιας πάμπτωχης οικογένειας. Σε ηλικία 17 ετών έφυγε από το χωριό, πήγε σαν μοναχός στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικήτα και αφιερώθηκε πλήρως στον Θεό.

Δεν έμεινε όμως αρκετά στο μοναστήρι, γιατί, χτυπημένος βαριά από τη νόσο του Χάνσεν (λέπρα) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας.

Όταν έγινε καλά αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Κρήτη και ως ιερέας πλέον διακονούσε στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων (Κοσμά και Δαμιανού) που βρισκόταν εντός του νοσοκομείου που θεραπεύτηκε.

Μαζί του έως την «κοίμηση» του, ήταν ο Γέροντας τότε και Άγιος σήμερα Νικηφόρος ο Λεπτός, ο οποίος ήταν και ο Πνευματικός Πατέρας του, που αν και τυφλός, έγινε ο Μεγάλος Δάσκαλος του.

Εκεί τον επισκέπτονταν συχνά πιστοί από όλη την Ελλάδα και φυσικά τα πνευματικά παιδιά του, τους οποίους βοηθούσε με μια μοναδική ικανότητα την οποία αντλούσε σύμφωνα με αυτούς, από την πλήρη διασύνδεση του με το Θεό.

Έφυγε για την αιωνιότητα στις 23 Μαΐου 1999 μετά από διετή νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό, με τελευταία επιθυμία του να ταφεί στη γενέτειρα του την Εθιά, και μάλιστα σε μνήμα που να μην ανοίξει ποτέ.

Οι αρκετές καταγεγραμμένες μαρτυρίες για θαύματα που έγιναν σε πιστούς προσκυνητές του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων και των πνευματικών παιδιών του, από τον Γέροντα Ευμένιο, οδήγησαν την εκκλησία της Κρήτης να εισηγηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την Εγγραφή Του στο Επίσημο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε 14 Απριλίου 2022 και ομόφωνα αποφάσισε την Αγιοκατάταξη του Αγίου Ευμενίου του Νέου.

Πότε γιορτάζει

Θα εορτάζει κάθε χρόνο την ημερομηνία «Κοίμησης» Του, δηλαδή 23 Μαΐου, με ιδιαίτερη πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον παραδοσιακό οικισμό της Εθιάς όπου είναι ενταφιασμένος.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στην Εθιά, θα πραγματοποιηθεί με κάθε ευλάβεια, η πρώτη πανηγυρική εορτή του. Και όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Εθιάς» Γιώργος Δολαψάκης η χαρά τους είναι απερίγραπτη που θα γιορτάσουν τον Άγιο τους με μεγάλη ευλάβεια και πίστη για αυτό και μας προσκαλούν στις παρακάτω ακολουθίες για να λάβουμε  βοήθεια από την χάρη του!

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών και εορτής Αγίου Ευμενίου του Νέου:

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

06:45: Θεία Λειτουργία

19:00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός εορτής Αγίου Ευμενίου

  • Λιτάνευση της Εικόνας Του Αγίου Ευμενίου γύρω από το Ναό και στον Ιερό Χώρο Ταφής Του.
  • Ιερά Παράκληση Αγίου Ευμενίου
  • 22:00: Ιερά Αγρυπνία

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

  • 07:00: Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κκ Μακαρίου.
  • 19:00: Μεθεόρτιος Εσπερινός
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News