Ηράκλειο: «…και Ιουλιέτα» του Άκη Δήμου στο Θέατρο ΚΑΤΩ

Κρήτη
Ηράκλειο: «…και Ιουλιέτα» του Άκη Δήμου στο Θέατρο ΚΑΤΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η MoueTTe theatre group επιστρέφει για δύο παραστάσεις με τον μονόλογο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη και Σκηνικό-Κοστούμια Άννας Μαχαιριανάκη - Στον ρόλο της Ιουλιέτας η Σοφία Δερμιτζάκη

Έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο 7ο Φεστιβάλ Αντίβαρο, στο Ρέθυμνο και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, η MoueTTe theatre group επιστρέφει για δύο παραστάσεις στο Θέατρο ΚΑΤΩ με τον μονόλογο «…και Ιουλιέτα» του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη και Σκηνικό-Κοστούμια Άννας Μαχαιριανάκη. Στον ρόλο της Ιουλιέτας η Σοφία Δερμιτζάκη. 

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 και 30 ΜαΪου, στις 21:15, στο Θέατρο ΚΑΤΩ.

Για το έργο και την παράσταση: 

Η Ιουλιέτα δεν πέθανε στην αγκαλιά του Ρωμαίου. Δεν τόλμησε να τον ακολουθήσει. Και τώρα ζει εξόριστη στην Ελλάδα, μόνη, 427 χρόνια μετά. Δεν είναι πια 14 ετών, αλλά γερνάει πολύ αργά, ζώντας «το εξαίσιο χάος» που αξιώθηκε, παρακαλώντας μάταια τον Χρόνο να τη συνθλίψει.

Μπροστά μας,  μια νέα γυναίκα που υπήρξε απόλυτα ερωτευμένη και τώρα δοξολογεί τον έρωτά της, τον ξεγυμνώνει, τον περιβάλλει με πραγματικά και με φανταστικά γεγονότα, κι ύστερα τον καλεί να ‘ρθει εδώ, σ΄αυτήν την παραθαλάσσια- ή παραλίμνια;- κατοικία, να ζήσει επιτέλους μαζί της, να κουρνιάσει στο κρεβάτι, να της τραγουδήσει «αιθέρια ψέματα κι απίστευτες αλήθειες».

Όμως μέχρι τότε η Ιουλιέτα αποφασίζει να εξομολογηθεί. Σε έναν σιωπηλό επισκέπτη που επινοεί η ίδια. Σε έναν σαν

κι εμάς- που ξέρει την παλαιά ιστορία, αλλά δεν ξέρει όλη την αλήθεια. Και τον ξαφνιάζει και μας ξαφνιάζει: με τον πλούτο της σκέψης της, με τον αυτοσαρκασμό της, με την ελαφράδα της, με την εξαίρετη χρήση της γλώσσας, με την έκπληξη που καραδοκεί σε κάθε της φράση.

Δεν είναι μια Οπτασία. Μοιάζει ανθρώπινη η μορφή της. Την έχουμε δει στην παρακάτω γωνία να βγάζει τα χρυσαφένια πέδιλά της που κοπήκανε και να συνεχίζει ξυπόλητη. Με ψηλά το κεφάλι. Είναι μια Γυναίκα στην τελική ευθεία ενός  μαραθωνίου της Αγάπης.

Κι εμείς ακούμε «το τελευταίο της λαχάνιασμα», όπως αποκαλύπτει ο Άκης Δήμου.

Ο συγγραφέας: 

Ο Άκης Δήμου γεννήθηκε στην Αμαλιάδα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια Σχολή, ολοκλήρωσε στη συνέχεια το μεταπτυχιακό του, με αντικείμενο το Ποινικό Δίκαιο και την Εγκληματολογία.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο το 1995 με τον μονόλογο «…και Ιουλιέτα». Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν ανέβει, σε κρατικές και ιδιωτικές σκηνές 24 έργα του, 4 από τα οποία αποτελούν μεταγραφές μυθιστορημάτων των Αλέξανδρου Δουμά (Η κυρία με τις καμέλιες), Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (Η κερένια κούκλα), Μαρίας Ιορδανίδου (Λωξάντρα) και Μένη Κουμανταρέα (Η κυρία Κούλα). Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά και έχουν παρουσιαστεί στην Αγγλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο. Το σύνολο των μέχρι τώρα έργων του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Γνώμες κοινού:

« “… και Ιουλιέτα”

Με μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσέγγιση, με έναν ζωντανό μονόλογο και με την υπέροχη ερμηνεία της Σοφίας Δερμιτζάκη.

Όσοι δεν το απολαύσατε ακόμα, σπεύσατε!!!» (Ειρήνη Φερεντζάκη)

«Ευρηματικός ο συγγραφέας ο Άκης Δήμου.

Πρωτότυπος ο σκηνοθέτης του έργου, δύσκολη η σκηνοθεσία ενός μονόλογου σαν κι αυτόν.

Η ερμηνεύτρια με αυτοπεποίθηση μας κοίταζε κατ' ευθείαν στα μάτια σαν να μας απηύθυνε το λόγο. Ανέπτυσσε έναν διάλογο με το κοινό με ερωτήματα που τα υπέβαλε η ίδια και έδινε κιόλας στις απαντήσεις. Νόμιζα πως κοίταζε εμένα προσωπικά (όπως και τους άλλους θεατές εννοείται. Με κοιτούσε, την κοιτούσα, απαντούσα, συμμετείχα.

Πρόκειται, όμως, για έναν μονόλογο. Άρτια η αφομοίωση του ρόλου από την ερμηνεύτρια.

Θεατρική Ομορφιά. » (Σπύρος Αντωνόπουλος)

«Σας ευχαριστούμε για τα συναισθήματα που μας γεννήσατε» (Σοφία Σταγκουράκη)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

Σκηνικό – Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Φωτισμοί: Αντώνης Αλεξάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Κουφάκη

Τρέιλερ: Μαρία Παπαδάκη

Στον ρόλο της Ιουλιέτας, η Σοφία Δερμιτζάκη.

Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης

Γραφιστική Επιμέλεια: Νίκος Μαργαριτάκης

Παραγωγή: MoueTTe Theatre Group

Θέατρο ΚΑΤΩ

Θεοτοκοπούλου 28

Δευτέρα 23 Μαϊου και 30 Μαϊου στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 12€ (κανονικό), 10€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνεργοι, άνω των 65 ετών) και 5€ (ατέλεια).

Για κράτηση εισιτηρίων:  6942 291 891 και  2811811724

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News