«Ο Ερμής κράτησε την αναπνοή του – Η Μάχη της Κρήτης»: πρεμιέρα για τη νέα παραγωγή της COSMOTE TV

Πολιτισμός
«Ο Ερμής κράτησε την αναπνοή του – Η Μάχη της Κρήτης»: πρεμιέρα για τη νέα παραγωγή της COSMOTE TV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Παρασκευή 20/5 στις 22.00 στο COSMOTE HISTORY HD & το επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV

Ογδόντα ένα χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, το δωδεκαήμερο της γενναίας αντίστασης του Κρητικού λαού που συγκλόνισε την Ευρώπη και επηρέασε την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναβιώνει μέσα από τη νέα παραγωγή της COSMOTE TV «Ο Ερμής κράτησε την αναπνοή του – Η Μάχη της Κρήτης», σε σκηνοθεσία της βραβευμένης Βικτώριας Βελλοπούλου (Excision, The Extra Mile, H Αρκούδα, Τοπόσημα, Ναύς).

Η ταινία, που συστήθηκε στο κοινό μέσα από το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα κάνει Α΄ τηλεοπτική προβολή ανήμερα της επετείου της Μάχης της Κρήτης (Παρασκευή 20/5) στις 22.00, ταυτόχρονα στο COSMOTE HISTORY HD και το επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV, ελεύθερα για το κοινό. Μετά την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, η ταινία «Ο Ερμής κράτησε την αναπνοή του – Η Μάχη της Κρήτης» θα είναι διαθέσιμη on demand, για θέαση οποιαδήποτε στιγμή.

Στο πλαίσιo της επετείου της Μάχης, η ταινία θα προβληθεί, επίσης, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (20/5, 21.00) και σε κινηματογράφο του Ηρακλείου (21/5, 21.00), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Χανίων και Ηρακλείου.

Με αφετηρία τα ξημερώματα της 20ης Μαΐου 1941, η ταινία καταγράφει όσα εκτυλίχθηκαν έπειτα από μία τεράστιας κλίμακας απόβαση από αέρος των Γερμανών στην Κρήτη, υπό την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής». Μέσα από εκτενή έρευνα και δεκάδες συνεντεύξεις σε Κρήτη, Αθήνα και Λονδίνο, αποκαλύπτονται τα γεγονότα της Μάχης από την ελληνική πλευρά, χωρίς να παραβλέπεται ο ρόλος των συμμαχικών δυνάμεων και η γερμανική οπτική.

Την αφήγηση για μία μάχη που μόνο εύκολη δεν αποδείχθηκε για τον κατακτητή, ζωντανεύουν μαρτυρίες Ελλήνων, Συμμάχων και Γερμανών στρατιωτών, καθώς και αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, που ως μικρά παιδιά τότε, βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου. Τα γεγονότα τεκμηριώνουν στρατιωτικοί αναλυτές και διεθνούς φήμης ιστορικοί, όπως ο Βρετανός Άντονι Μπίβορ, το βιβλίο του οποίου «Κρήτη, η Μάχη και η Αντίσταση» θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις διεθνώς και ο βραβευμένος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ.

Με αφορμή την επέτειο, οι τηλεθεατές του COSMOTE HISTORY HD θα παρακολουθήσουν, ακόμα, το ντοκιμαντέρ «Κρουσώνας: Στα χνάρια του Καπετάν Σατανά», αφιερωμένο στην εμβληματική μορφή του Κρητικού αγώνα, Αντώνη Γρηγοράκη, που έχει μείνει στην ιστορία ως «Καπετάν Σατανάς». Το ντοκιμαντέρ, που αποτελείται από δύο μέρη, θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 20/5 (20.00 – α΄ μέρος & 21.00 – β΄ μέρος). Μετά την προβολή του στο κανάλι, το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για on demand θέαση.

Ακολουθεί το τρέιλερ της ταινίας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News