Βραβείο «Καποδίστριας» στον Κρητικό Γιάννη Σμαραγδή

Κρήτη
Βραβείο «Καποδίστριας» στον Κρητικό Γιάννη Σμαραγδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Ηρακλειώτη σκηνοθέτη απονέμει φέτος το βραβείο «Καποδίστριας» η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης

Στον Κρητικό σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή απονέμει φέτος το βραβείο «Καποδίστριας» η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης. Η τιμή προς το πρόσωπο του δημοφιλούς σκηνοθέτη έρχεται να επιβραβεύσει τη σταθερή του σχέση με την προβολή και την ανάδειξη των στοιχείων που οργανώνουν την ελληνική ταυτότητα, τον εσώτερο ελληνικό πολιτισμό. Στο έργο του προβάλλει το αρχαίο ελληνικό αίσθημα, καθώς και την πίστη στην Ορθοδοξία που διαχρονικά διαμορφώνουν την ξεχωριστή θέση της Ελλάδος μέσα στον ακατάλυτο χρόνο.

Η επιτυχημένη σταδιοδρομία του ξεκινά το 1981 με την ταινία «Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Έλληνα συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Έχει προβληθεί σε πολλές τηλεοράσεις και μουσεία του εξωτερικού, όπως το Χάρβαρντ, το MIT Αμερικής, το Centre Pompidou στη Γαλλία κ.α.

Ακολουθεί το 1996 η ταινία «Καβάφης» για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή. Η ταινία απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, καθώς και πολλά βραβεία τόσο εντός Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα απέσπασε 5 κρατικά βραβεία - βραβείο καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, φωτογραφίας (Νίκος Σμαραγδής), Β’ γυναικείου ρόλου (Μάγια Λυμπεροπούλου), μακιγιάζ (Αργυρώ Κουρουπού) - και δύο διεθνή βραβεία μουσικής για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου από τα φεστιβάλ Γάνδης Βελγίου και Βαλένθια Ισπανίας.

Ήταν υποψήφια για το βραβείο Grand Prix στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Φλάνδρας, καθώς και για το βραβείο Golden Astor στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mar del Plata της Αργεντινής. Συμμετείχε επισήμως σε πάνω από 50 διεθνή φεστιβάλ, όπως του Βερολίνου, του Τορόντο, του Σάο Πάολο, του Μπρισμπέιν, της Ιερουσαλήμ και της Στοκχόλμης, μεταξύ άλλων. Ήταν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην Ελλάδα, ενώ στο Παρίσι προβαλλόταν στις αίθουσες για 12 συνεχή χρόνια. Ήταν η ελληνική υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου (Βραβεία “Φελίξ” 1997).

Η καταξίωση με τον “Greco”

Η διεθνής καταξίωση έρχεται με τη ταινία “El Greco” για τον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, που κατατάχτηκε μέσα στις δέκα καλύτερες ταινίες διεθνώς για ζωγράφους. Η ταινία έκανε το αξεπέραστο ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα με 1.200.000 θεατές. Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο η ταινία κατατάχτηκε πρώτη ανάμεσα στις πέντε χρυσές ταινίες στο φεστιβάλ. Στην Ελλάδα απέσπασε 8 κρατικά βραβεία: 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας, βραβείο σκηνοθεσίας, φωτογραφίας (Άρις Σταύρου), σκηνογραφίας (Δαμιανός Ζαρίφης), μουσικής (Βαγγέλης Παπαθανασίου), μοντάζ (Γιάννης Τσιτσόπουλος), ήχου (Μαρίνος Αθανασόπουλος) και μακιγιάζ (Αργυρώ Κουρουπού), βραβείο κοινού στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το βραβείο τεχνικής αρτιότητας της ΕΤΕΚΤ.

Επίσης, ο ηθοποιός Juan Diego Botto στο διεθνές φεστιβάλ του Καΐρου το 2008 απέσπασε το πρώτο βραβείο ερμηνείας και η ενδυματολόγος Lala Huete στην Ισπανία κέρδισε το βραβείο “Goya” για τα κουστούμια της στην ταινία. Ο σκηνοθέτης έλαβε στους Δελφούς το 2008 το τιμητικό βραβείο «Σοφίης» από το Εθνικό και Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του “El Greco”.

Η ταινία συμμετείχε επισήμως σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ στο Τορόντο, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του American Film Institute στη Washington, στο Κάιρο, στην Γκουανταλαχάρα, στο Pantalla Pinamar στην Αργεντινή, κ.α.

Επόμενη ταινία του σκηνοθέτη ήταν το «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» το 2012, μια διεθνής συμπαραγωγή Ελλάδας, Ισπανίας και Ουγγαρίας, για έναν ακόμα ήρωα της Ελλάδος, τον Ιωάννη Βαρβάκη. Απέσπασε το βραβείο “Giuseppe Sciacca” για την ηθοποιό Olga Sutulova, ενώ συμμετείχε επισήμως στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2012, παρουσία του σκηνοθέτη, της παραγωγού, του πρωταγωνιστή και του συνθέτη, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαγκάης το 2013.

Το 2017 ο Γιάννης Σμαραγδής ολοκλήρωσε την ταινία «Καζαντζάκης» για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα. Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 23 Νοεμβρίου 2017, ενώ έφτασε στην πρώτη θέση του Box Office με 250.000 εισιτήρια.

Συμμετείχε επισήμως στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον (Worldfest), όπου και απέσπασε 4 βραβεία: Grand Remi Award καλύτερης ταινίας, Gold Remi Award καλύτερης μουσικής για τον Μίνω Μάτσα, Gold Remi Award καλύτερης φωτογραφίας για τον Άρι Σταύρου, Houston Broadcast Film Critics Associations Award καλύτερου ηθοποιού για τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, ενώ απέσπασε και δύο υποψηφιότητες για Gold Remi Award για τη Μαρίνα Καλογήρου και τον Θοδωρή Αθερίδη.

Ξεκινούν το φθινόπωρο τα γυρίσματα

Το διεθνές αυτό βραβείο με την ονομασία «Καποδίστριας» έρχεται τη στιγμή που θέλει να πιστεύει ο σκηνοθέτης ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά, καθώς προετοιμάζει τη διεθνή ταινία «Καποδίστριας», και μάλιστα τη στιγμή που έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Executive producers της ταινίας στην Αμερική είναι ο Michael Levas και ο Michael Blum της εταιρείας Olympian Group. Αυτή η συμμετοχή από τη μεριά της Αμερικής οδήγησε στο να πάρει ο σκηνοθέτης την απόφαση να γίνει η ταινία στην αγγλική γλώσσα (όπως έγινε και στον “Εl Greco”), όπου θα ακούγονται βεβαίως και Ελληνικά.

Τον ρόλο του Καποδίστρια θα ερμηνεύσει γνωστός Άγγλος ηθοποιός. Επίσης τους κεντρικούς ρόλους θα τους υποδυθούν Άγγλοι ηθοποιοί και τους ελληνικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν εξαίρετοι Έλληνες ηθοποιοί. Υπολογίζεται η ταινία ότι θα ξεκινήσει τα γυρίσματα μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο, για να είναι έτοιμη το 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News