«Το πάθος του ορατού» από την Συλλογή Χατζηιωάννου στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Πολιτισμός
«Το πάθος του ορατού» από την Συλλογή Χατζηιωάννου στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση
Σάββατο,28 Μαΐ 2022, 08:00
Χανιά
Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση της συλλογής στα Χανιά, με την πρώτη να έχει φιλοξενηθεί πριν από δεκαπέντε χρόνια - Επιθυμία του συλλέκτη, δικηγόρου Αντώνη Χατζηιωάννου και της συζύγου του είναι η συλλογή να εκτίθεται συχνά σε δημόσια θέα

 Μετά την επιτυχημένη έκθεση «πολιτιστικοί θησαυροί της Τίνας και του Μιχάλη Κρασάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, ο δήμος και η διεύθυνση της Πινακοθήκης στοχεύουν να διατηρήσουν ψηλά τον πήχη με μια επίσης σπουδαία έκθεση, σύγχρονης τέχνης αυτή τη φορά, από την συλλογή του Αντώνη Χατζηιωάννου.

Ο συλλέκτης, γνωστός δικηγόρος Αθηνών, μαζί με την σύζυγο του Άζια, διαθέτουν περί τα χίλια έργα σύγχρονης ελληνικής τέχνης, εκατό από τα οποία θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα ετών από την έναρξη της συλλογής.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Μαΐου με τίτλο «Το πάθος του ορατού» και επιμελήτρια την Ελισάβετ Πλέσσσα.

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα των Γουναρόπουλου, Μποστ, Παναγιώτη Τέτση, Χρόνη Μπότσογλου, Νίκου Στεφάνου, Μαρίας Φιλοπούλου, Στέφανου Δασκαλάκη, Γιώργου Ρόρρη, Αλέξη Βερούκα, Τάσου Μαντζαβίνου, Παναγιώτη Μπελτέκου.

Τα έργα που αναμένεται να εκτεθούν, είναι αντιπροσωπευτικά της ελληνικής εικαστικής παραγωγής από το 1980 μέχρι σήμερα καθώς προέρχονται από συνολικά εξήντα τέσσερις καλλιτέχνες.

Η δεύτερη έκθεση της συλλογής στα Χανιά

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση της συλλογής στα Χανιά, με την πρώτη να έχει φιλοξενηθεί πριν από δεκαπέντε χρόνια. Επιθυμία του συλλέκτη, δικηγόρου Αντώνη Χατζηιωάννου και της συζύγου του, εκπαιδευτικού, Άζιας με καταγωγή από τα Χανιά, είναι η συλλογή να εκτίθεται συχνά σε δημόσια θέα, καθώς θεωρούν πως η τέχνη ανήκει σε όλους.

Ο Αντώνης Χατζηιωάννου είναι από τους συλλέκτες που διατηρούν προσωπικές σχέσεις με τους ζωγράφους, στηρίζοντας ουσιαστικά τη σύγχρονη εικαστική τέχνη και μάλιστα σε εποχές δύσκολες όπως αυτή που διανύουμε. Έχει δε επιλέξει να διευρύνει συνεχώς την συλλογή του, κρατώντας έτσι ζωντανό το ενδιαφέρον των εικαστικών για παραγωγή νέων έργων.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Χανίων και πρόεδρος της Κ.Ε.Π.Π.ΕΔΗ.Χ. Κ.Α.Μ. κ. Γιάννης Γιαννακάκης είπε στο neakriti.gr, πως η έκθεση Χατζηιωάννου ,είναι μια έκθεση με ιδιαίτερο ύφος και χαρακτήρα, με έργα σύγχρονων ζωγράφων οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται εν ζωή και θα περιλαμβάνει κυρίως προσωπογραφίες. Μάλιστα όπως σημείωσε, «αυτό που έχει σημασία, πέρα από το γεγονός ότι μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ο οποίος διατηρεί δεσμούς με τα Χανιά, είναι ότι έχει επαφή με αυτό που λέμε κύμα της τέχνης».

Τα εγκαίνια της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων το Σάββατο 28 Μαΐου αναμένεται να αποτελέσουν ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός και η παρουσία τουλάχιστον σαράντα εικαστικών από τους περίπου εξήντα που υπογράφουν τα έργα, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ανθρώπων της τέχνης από όλη την Ελλάδα. Αλλά και η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων αναδεικνύεται πλέον ως ένας χώρος τέχνης από τους κορυφαίους της χώρας. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News