«Συνύπαρξη»: Μέχρι την Τετάρτη θα είναι επισκέψιμη η έκθεση του Στέφανου Πατεράκη στην Βασιλική Αγίου Μάρκου

Πολιτισμός
«Συνύπαρξη»: Μέχρι την Τετάρτη θα είναι επισκέψιμη η έκθεση του Στέφανου Πατεράκη στην Βασιλική Αγίου Μάρκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επισκέπτες της έκθεσης εκτός των φωτογραφιών, μπορούν να δουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης, τεχνητά μέλη άνω και κάτω άκρου, κηδεμόνες και βοηθήματα βάδισης καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τυφλοί

Μέχρι και την Τετάρτη, 4 Μαΐου, θα είναι ανοιχτές οι πύλες της έκθεσης φωτογραφίας του Στέφανου Πατεράκη, με τίτλο «Συνύπαρξη» και πρωταγωνιστές άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χρόνια πάσχοντες ασθενείς και άτομα με αναπηρία, που λαμβάνει χώρα στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.  

Την Παρασκευή 28 Απριλίου και κάτω από τους ζωντανούς ατμοσφαιρικούς ήχους του σαξοφώνου, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου κ. Πλεύρη, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μηλάκη, η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κ Καναβάκη και άλλοι επίσημοι.

Ο φωτογράφος Στέφανος Πατεράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, οι άνθρωποι με αναπηρία αλλά και οι συγγενείς ή φροντιστές αυτών, αποτέλεσαν την έμπνευση και την αφορμή για τη συγκεκριμένη θεματολογία της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Συνύπαρξη». Η επαγγελματική μου ενασχόληση ως φυσικοθεραπευτής έφερε στην επιφάνεια πόσο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι αυτοί μέσα σε ένα περιβάλλον περιορισμών και προκαταλήψεων, αλλά και πόσο εύκολα μπορούν να γκρεμίσουν μύθους και στερεότυπα σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Η πλειοψηφία αυτών μπορεί και συνεχίζει να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην κοινωνία, σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων, εργασίας, άθλησης, έκφρασης, δημιουργίας, προσωπικά και συλλογικά. Το ζητούμενο της συγκεκριμένης έκθεσης δεν ήταν άλλο από τη θέαση, την εξοικείωση και τέλος την αποδοχή που προκαλεί το θέμα της αναπηρίας, της αρρώστιας και των συνανθρώπων μας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η άγνοια, η προκατάληψη και η παραπληροφόρηση αυτού που για πολλούς θεωρείται μη φυσιολογικό ή στιγματισμένο, μετατρέπεται σήμερα εδώ σε κάτι αποδεκτό, φυσιολογικό, δυνατό, αισιόδοξο, ελπιδοφόρο».

Οι επισκέπτες της έκθεσης εκτός των φωτογραφιών, μπορούν να δουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης, τεχνητά μέλη άνω και κάτω άκρου, κηδεμόνες και βοηθήματα βάδισης καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τυφλοί.

Το ευαίσθητο θέμα της έκθεσης έχει αγγίξει το κοινό του Ηρακλείου αλλά και τους ξένους επισκέπτες, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία, συλλόγους και φορείς του Νομού. Η έκθεση μετά το Ηράκλειο θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η οργάνωση της έκθεσης γίνεται από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και συνδιοργάνωση την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αγκαλιάσει με αγάπη καθηγητές και σπουδαστές των τμημάτων Γραφιστικής, Διακόσμησης και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 09:00 έως 14:00 και 17:00 έως 21:00.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News