Ο Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως την Κυριακή στον «Ορθόδοξο Λόγο»

Κρήτη
Ο Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως την Κυριακή στον «Ορθόδοξο Λόγο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον Άγιο Λουκά Συμφερουπόλεως, τον άγιο και μαρτυρικό του βίο θα συζητήσει αυτήν την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, η εκπομπή της ΚΡΗΤΗTV «Ορθόδοξος Λόγος», ζωντανά, στις 16:30

Ο αρχιεπίσκοπος Λουκάς γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1877 στο Κερτς, στο ανατολικό ακραίο τμήμα της Κριμαίας. Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Νυμφεύτηκε τη νοσοκόμα Άννα Βασιλίγιεβνα, με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά.

Σε ηλικία 38 ετών έχασε τη σύζυγό του από φυματίωση. Ο ίδιος υπέστη φοβερά μαρτύρια, φυλακίσεις, εξορίες και διωγμούς εξαιτίας της βαθιάς πίστης και ανυποχώρητης ομολογίας της ορθόδοξης πίστης του μπροστά σε δικαστήρια ή κρατικούς αξιωματούχους.

Από το 1946 μέχρι το 1961 που πέθανε, ήταν μητροπολίτης της Συμφερούπολης. Το 1947 του απαγορεύθηκε να μιλά στους φοιτητές, σταμάτησαν να τον καλούν στα ιατρικά συμβούλια και τον απέλυσαν από ιατρικό σύμβουλο, επειδή αρνιόταν να πηγαίνει χωρίς το ράσο και το σταυρό του στην εργασία του. Εκοιμήθη στις 11 Ιουνίου 1961. Η μνήμη του τιμάται στις 11 Ιουνίου.

Για τον Άγιο Λουκά Συμφερουπόλεως, τον άγιο και μαρτυρικό του βίο θα συζητήσει αυτήν την Κυριακή η εκπομπή της ΚΡΗΤΗTV «Ορθόδοξος Λόγος», ζωντανά, στις 16:30.

Την εκπομπή παρουσιάζει ο Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας κ. Ιωάννης Λίλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News