Πολιτισμός

Γιώργος Χειρακάκης: Η εικόνα είναι θεολογία, είναι το Ευαγγέλιο (βίντεο)

Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Βυζαντινής παράδοσης και τεχνοτροπίας, ο καταξιωμένος αγιογράφος Γιώργος Χειρακάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Χρονολόγιο» με την Βούλα Νεονάκη, που προβλήθηκε την Κυριακή 2 Ιανουαρίου,

Η εκπομπή «Χρονολόγιο», με την πινελιά της Βούλας Νεονάκη μας ταξιδεύει στο παλιό Ηράκλειο, την πόλη που μεγάλωσε ο Γιώργος Χειρακάκης. Η ιστορία της ζωής και της τέχνης του αλλά και συγκλονιστικές ιστορίες όπως αυτή που συνδέεται με την αλλαγή των εικόνων του Ηρακλειώτη αγιογράφου Ε. Μαρκογιαννάκης από τον Άγιο Μηνά, πλαισιώνουν το κινηματογραφικό πορτρέτο του καλλιτέχνη. 

Εκ Κρήτης ορμώμενος, ο Γιώργος Χειρακάκης παραδόθηκε από μικρός στο καλλιτεχνικό του ταλέντο. Σήμερα είναι κύριος εκφραστής της κρητικής μνημειακής ζωγραφικής και η υπογραφή του υπάρχει σε τοιχογραφίες και φορητές εικόνες πολλών ναών όπως στο ναό της Παναγίτσας Μασταμπά, το καθολικό της Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου στη Ροδιά Μαλεβιζίου, τον Άγιο Δημήτριο στον Κατσαμπά, στο νεόδμητο ναό της Μονής Σαββατιανών και χώρων της Μονής Βωσάκου, στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, στο Μητροπολιτικό ναό του Αρκαλοχωρίου κ.ά.  Σημαντική δε, είναι και η δράση του στη διδασκαλία της Σχολής Αγιογραφίας της Ενορίας του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

«Η εικόνα για τον Χριστιανό είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Είναι αντικείμενο λατρείας και μέσω επικοινωνίας και αυτό ουσιαστικά πρέπει να εξυπηρετεί. Πρέπει να σε παραπέμπει. Δεν προσκυνάς την τάβλα, σε βοηθάει η τάβλα να μεταφερθείς νοερά και εκεί που πρέπει να φτάσει το μυαλό σου», αναφέρει στην Βούλα Νεονάκη ο σπουδαίος αγιογράφος. «Η εικόνα είναι θεολογία, είναι το Ευαγγέλιο», συμπληρώνει εμφατικά.

Παρακολουθήστε την εκπομπή «Χρονολόγιο», όπου φιλοξενούμενος ήταν ο βυζαντινός ζωγράφος της Κρήτης: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια