Ειρήνη Σακκαλή: Μια ηρωική φωνή για τον Μίκη

Πολιτισμός
Ειρήνη Σακκαλή: Μια ηρωική φωνή για τον Μίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ηρακλειώτισσα καλλιτέχνις που επέλεξε η Μαρία Φαραντούρη για να την πλαισιώσει στη μεγάλη συναυλία για τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Με κλασικές μουσικές σπουδές, βαθιά και στεντόρεια φωνή, σχεδόν ηρωική, που οι μικροφωνικές απλώς της είναι άχρηστες για να μπορέσει να ακούσει καθαρά και ο τελευταίος θεατής κάθε νότα, και με μια ευρεία γκάμα συνεργασιών και ρεπερτορίου, η Ηρακλειώτισσα καλλιτέχνις Ειρήνη Σακκαλή εντυπωσίασε για ακόμη μια φορά στη συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη, πριν από μερικές εβδομάδες, στο Ηράκλειο. Δίπλα στη Μαρία Φαραντούρη, με την οποία από το 2009 βρίσκονται κοντά επαγγελματικά και συνεργάζονται, γέμισε τη σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, ερμηνεύοντας τα επικά άσματα από την παρακαταθήκη του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη. Εξάλλου την Ειρήνη Σακκαλή την είχε ακούσει εν ζωή και την είχε διακρίνει ο ίδιος ο Μίκης.

Η Ειρήνη Σακαλή μίλησε στη «ΝΚ» για τη σχέση αυτή με τον ίδιο τον Μίκη και τη «μούσα» του Μαρία Φαραντούρη, με φόντο τη συναυλία που άφησε εποχή τον περασμένο Νοέμβριο στο Ηράκλειο.

  • Με τη Μαρία Φαραντούρη υπάρχει κάποια σχέση, αντιλαμβάνομαι, για να σε επιλέξει να βρεθείς δίπλα της στη συναυλία στο Ηράκλειο. Σωστά;

«Στάθηκα πολύ τυχερή πολλές φορές στη διαδρομή μου και νιώθω ιδιαίτερα ευγνώμων, καθώς είχα την τύχη να με ακούσει ο ίδιος ο Μίκης, και η Μαρία Φαραντούρη να σταθεί δίπλα μου δίνοντάς μου βήμα επαγγελματικό σε μια πολύ όμορφη περιοδεία μαζί της, αλλά τολμώ να πω και ως φίλη. Δεν είναι λίγο να χαίρει κανείς της εκτίμησής της και να στέκεται επί σκηνής δίπλα στη σπουδαιότερη φωνή της Ελλάδας, αλλά και παγκοσμίως, σε αυτήν την καταξιωμένη ερμηνεύτρια, τη “μούσα” του παγκόσμιου Μίκη».

  • Αυτή η σχέση λοιπόν σε έφερε στη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου;

«Αυτό όπως καταλαβαίνεις ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών μου και δημιουργεί παράλληλα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης, που ούτως ή άλλως από πάντα με διακατείχε όσον αφορά την τέχνη μου, γι’ αυτό άλλωστε ήμουν πάντα πολύ επιλεκτική στις επιλογές μου. Ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα ήταν να συμμετάσχω στην τόσο συγκινησιακά φορτισμένη βραδιά-αφιέρωμα στον “Μίκη μας”, που έγινε στη γενέτειρά μου και αυτό το οφείλω στη Μαρία Φαραντούρη».

  • Πώς ξεκίνησες την επαγγελματική πορεία σου;

«Ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, έχοντας κιόλας ξεκινήσει κλασικές σπουδές από πολύ μικρή ηλικία στο δημοτικό τραγούδι, μετά από παρότρυνση του κ. Χαράλαμπου Γαργανουράκη και του πρόσφατα εκλιπόντος Στέλιου Αεράκη, τους οποίους ευγνωμονώ γι' αυτό, καθώς ο κόσμος της παράδοσης είναι αστείρευτη πηγή γνώσεων και κινητήριος δύναμη για την αυτοπραγμάτωση ενός καλλιτέχνη. Ωστόσο ο προσανατολισμός για το είδος της τέχνης με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ υπήρχε από πολύ μικρή μέσα μου, κι αυτός δεν ήταν άλλος από αυτόν που δημιούργησε ο Μίκης και όλοι οι μεταγενέστεροι από αυτόν. Θυμάμαι ακόμα με πολλή συγκίνηση τις μουσικές συναντήσεις και εποικοδομητικές συζητήσεις με τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Χρήστο Λεοντή, τον Λίνο Κόκοτο κ.ά.».

Σημαντικά βήματα

Η Ειρήνη Σακκαλή θυμάται χρονολογικά ορισμένα επαγγελματικά βήματα πολύ σημαντικά για εκείνη. Ανάμεσά τους και τα σπουδαία αφιερώματα που προβλήθηκαν το 1998 από την “ΚΡΗΤΗ TV”. Ορισμένα γεγονότα που οδήγησαν την πορεία της Ειρήνης Σακκαλή είναι:

  1. Σολίστ στο έργο “Messiah” του Handel στην Ορχήστρα Όπερας Massy Παρισιού, με τη σύμπραξη της Χορωδίας Αγίου Δημητρίου, στον Θεατρικό Σταθμό Δήμου Ηρακλείου. Διεύθυνση: Νίκος Θ. Αντωνακάκης.
  2. 1995-1998: Συνεργασία με το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Βασίλη Σταυρακάκη.
  3. 1998: Εμφάνιση στην τηλεοπτική εκπομπή του Χαράλαμπου Γαργανουράκη στην “ΚΡΗΤΗ TV” σε ερμηνεία βυζαντινών ύμνων.
  4. 1998-2000: Συμμετοχή στις μουσικοποιητικές παραστάσεις με το συγκρότημα “Νόστιμον Ήμαρ” ως σολίστ. Διεύθυνση: Μίνως Σωμαράκης. Εμφανίσεις στο μικρό κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις” στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου.
  5. 14/8/2013: Ρεσιτάλ τραγουδιού σε ποίηση Μανόλη Πρατικάκη και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, στην τιμητική εκδήλωση του Δήμου Ιεράπετρας για τον ποιητή Μανόλη Πρατικάκη, στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” (Φεστιβάλ “Κύρβεια 2013”). Και η τελευταία εμφάνιση πριν το αφιέρωμα είναι οι συναυλίες με τον Λίνο Κόκοτο.

Ένα σύντομο βιογραφικό

Επαγγελματική σταδιοδρομία με σημαντικές συνεργασίες

Η Ειρήνη Σακκαλή γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές από πολύ μικρή ηλικία στο “Ελληνικό Ωδείο” Ηρακλείου, φοιτώντας δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους πιάνο και θεωρία της μουσικής. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια (ερμηνεία και διδασκαλία πιάνου, ιστορία της μουσκής, βυζαντινή μουσική, πολυφωνική και ομοφωνική μουσική και φωνητικής τέχνης). Από το 1991 διετέλεσε μόνιμο μέλος και solist σημαντικών ελληνικών χορωδιών, ερμηνεύοντας κλασικό ρεπερτόριο και σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, συμμετέχοντας σε πανελλαδικά και ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκινά με τη συνεργασία της με τον Κρητικό τραγουδιστή Χαράλαμπο Γαργανουράκη, συμμετέχοντας σε έναν κύκλο τηλεοπτικών εκπομπών ερμηνεύοντας βυζαντινούς ύμνους. Από το 1995 ξεκινά η στενή συνεργασία της δίπλα σε γνωστούς Κρητικούς καλλιτέχνες, όπως τον Νικηφόρο Αεράκη και τον Βασίλη Σταυρακάκη, ερμηνεύοντας κρητική παραδοσιακή μουσική και τραγούδια της Μεσογείου.

Το 1999 ξεκινά στενή συνεργασία με την ΕΡΑ 3 (Τρίτο Πρόγραμμα Ελληνικής Ραδιοφωνίας) στις εκπομπές τέχνης και λόγου σε επιμέλεια Κ.Χ. Μοίρη (Κώστα Γεωργουσόπουλου), ερμηνεύοντας μελοποιημένη ποίηση από μεγάλους Έλληνες συνθέτες (Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Ν. Μαμαγκάκη και Γ. Μαρκόπουλο).

Το 2008 την άκουσε ο Μίκης Θεοδωράκης κι έτσι ξεκίνησε τη συνεργασία με την ορχήστρα του περιοδεύοντας σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2009 αρχίζει μια στενή συνεργασία με τη Μαρία Φαραντούρη. Το 2012 βραβεύτηκε από την UNESCO για τη συμβολή της στην καθιέρωση του “Φεστιβάλ Νεολαίας UNESCO” στο Κατράκειο Θέατρο. Πρόσφατα συνεργάστηκε με τον συνθέτη Λίνο Κόκοτο σε συναυλίες υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News