Ηράκλειο: Στην Ασπασία Παπαδοπεράκη το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» (βίντεο)

Πολιτισμός
Ηράκλειο: Στην Ασπασία Παπαδοπεράκη το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» 2020 δόθηκε στην Κρητικιά γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη από την δημοτική επιτροπή του Ηρακλείου, στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Τετάρτη

Σε μία κατάμεστη αίθουσα και παρουσία φίλων, της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και της Δημοτικής αρχής πραγματοποιήθηκε η βράβευση της Κρητικιάς γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου.

Η γλύπτρια με πλούσιο έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό παρέλαβε συγκινημένη το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» 2020, από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, ενώ όλοι έκαναν λόγο για μία σπουδαία καλλιτέχνη των ημερών μας, που μας τιμά όπου βρεθεί με το καλλιτεχνικό της εκτόπισμα και το σημαντικό της έργο.

Ακολουθεί εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίας Περρακη, το οποίο προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

H ίδια μετά την παραλαβή της τιμητικής διάκρισης, παρουσίασε με λεπτομέρειες την ιστορία της γλυπτικής ανά τους αιώνες με έμφαση στην νεότερη κάνοντας λόγο παράλληλα για μια τέχνη η οποία έχει παίξει ρόλο καταλυτικό στην διαμόρφωση καθολικά της τέχνης και του πολιτισμού στην Ελλάδα ανά τα χρόνια…

Η Ασπασία Παπαδοπεράκη, η οποία έχει μαθητεύσει δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους και έχει στο ενεργητικό της πληθώρα γλυπτών ανάμεσα στα οποία και το ιδιαίτερης σημασίας έργο που φιλοτέχνησε για την Παγκρήτια Τράπεζα, με τίτλο «Θεοτοκόπουλος-Κορνάρος-Καζαντζάκης» διδάσκει πια σε νεότερες ομάδες λιθοξόων ενώ συνεργάζεται με ντόπιους τεχνίτες στον πωρόλιθου, σε χωριά του νησιού και διαμορφώνει χώρους,

Η απονομή του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην κυρία Ασπασία Παπαδοπεράκη, αποτελεί ένα έμπρακτο «ευχαριστώ» της γενέτειράς της για την συνολική δημιουργική της πορεία, και την πολυετή προσφορά της στον πολιτισμό μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, τον οποίο συνδέει  συγγενική σχέση με την γλύπτρια. Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στον χαρακτήρα και στο ταλέντο της κ. Παπαδοπεράκη με τα θερμότερα λόγια, καθώς και στην πολυετή προσφορά της σε χωριά της Κρήτης, διδάσκοντας ομάδες λιθοξόων.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ηρακλείου παρέδωσε στην Ασπασία Παπαδοπεράκη το Βραβείο της,  για να κλείσει η ίδια την εκδήλωση με μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για την Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική.

Στην τελετή παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, οι αντιδήμαρχοι Αριστέα Πλεύρη, Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, Ρένα Παπαδάκη, Μαρία Καναβάκη, Κώστας Βαρδαβάς, Μαρίνος Παττακός, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5.» Νίκος Γιαλιτάκης, Γιώργος Αγριμανάκης, της Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Γιώργος Μανδαλάκης,  ο πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» Μιχάλης Ταρουδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News