ΚΡΗΤΗ TV: Όταν τα Χριστούγεννα νίκησαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο «Χρονολόγιο»

Κρήτη
ΚΡΗΤΗ TV: Όταν τα Χριστούγεννα νίκησαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο «Χρονολόγιο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου στην ΚΡΗΤΗ TV η εκπομπή «Χρονολόγιο» με την Βούλα Νεονάκη

Το «Χρονολόγιο» γοητευμένο από την πλούσια ιστορία και μνήμη, επιλέγει μια συγκλονιστική ιστορία ανακωχής που συνέβη κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και σας την παρουσιάζει την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου στις 19:45.

Πρόκειται για την αυθόρμητη συμφιλίωση μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών μονάδων που καταγράφηκε τα πρώτα Χριστούγεννα από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τον χειμώνα του 1914.

Τότε δηλαδή που οι στρατιώτες του Δυτικού Μετώπου αψηφώντας τις εντολές των ανωτέρων τους, άφησαν τα όπλα, εγκατέλειψαν τα χαρακώματα, έσφιξαν τα χέρια, αντάλλαξαν ευχές, τσιγάρα, σοκολάτες, καραμέλες και ότι άλλο είχαν.

Λέγεται ότι η αυθόρμητη αυτή εκεχειρία ξεκίνησε με τα κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων. Όπως και να έχει… σημασία έχει ότι στα χαρακώματα έστω και για λίγο, ο εφιάλτης ξεχάστηκε εξαιτίας των Χριστουγέννων. Η ομίχλη του πολέμου είχε διαλυθεί και το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε φωλιάσει στις καρδιές όλων των στρατιωτών.

Αυτή είναι η μοναδική στην παγκόσμια ιστορία αυθόρμητη συμφιλίωση μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών μονάδων μέχρι τον Απρίλιο του 1947 και τη συμφιλίωση της Νιάλας που αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό ανακωχής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

Την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου στις 19:45, με την Βούλα Νεονάκη.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News