Αφιέρωμα στον Μπετόβεν: Κοσμοσυρροή στο Πολιτιστικό

Πολιτισμός
Αφιέρωμα στον Μπετόβεν: Κοσμοσυρροή στο Πολιτιστικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Πολιτιστικό Κέντρο πλημμύρισε από τους ήχους των αντιπροσωπευτικών έργων του Μπετόβεν και πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί για να απολαύσει τις μοναδικές βραδιές

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι συναυλίες του διάσημου πιανίστα, Κυπριανού Κατσαρή, σε συνεργασία με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Οι συναυλίες, που οργανώθηκαν με αφορμή την επέτειο 250 ετών από τη γέννηση του μεγάλου Γερμανού μουσουργού, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού. Κατά τη διάρκεια αυτού του μουσικού διημέρου, μουσικόφιλοι της πόλης του Ηρακλείου, και όχι μόνο, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική σύμπραξη του πιανίστα και της Ορχήστρας, πρώτη στα καλλιτεχνικά χρονικά του νομού.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν εμβληματικά έργα του θρυλικού μουσικοσυνθέτη, μεταξύ αυτών και τη σπουδαία «Πέμπτη Συμφωνία». Το Πολιτιστικό Κέντρο πλημμύρισε από τους ήχους των αντιπροσωπευτικών έργων του συνθέτη, ο οποίος με το έργο του άλλαξε την κλασική μουσική, χαράσσοντας νέα πορεία. Ακόμα, οι καλλιτέχνες παρουσίασαν το «Τρίτο Κοντσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα, κι ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα του Μπετόβεν, την «Εισαγωγή Έγκμοντ», όπως και είχε προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη, με τις συναυλίες να γίνονται άμεσα “sold out”. Πιο συγκεκριμένα, η «Εισαγωγή Έγκμοντ», έργο 84, το οποίο και συνέθεσε ο Μπετόβεν μεταξύ του 1809 και του 1810, για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, εξιστορεί την ηρωική αυτοθυσία του Φλαμανδού πολεμιστή Έγκμοντ, διατρανώνοντας το μήνυμα της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Ως προς τα υπόλοιπα σπουδαία έργα που ερμηνεύτηκαν, το «Κοντσέρτο για πιάνο, αρ. 3» σε ντο ελάσσονα - έργο 37 - συνετέθη από τον διεθνή μουσουργό περίπου το 1800 και ερμηνεύτηκε μοναδικά από τον σολίστ Κυπριανό Κατσαρή. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη «Συμφωνία αρ. 5» σε ντο ελάσσονα - έργο 67 - σε τέσσερα μέρη, έργο το οποίο ολοκλήρωσε ο Μπετόβεν το 1808.

Η 5η Συμφωνία αποτελεί μία εκ των διασημότερων συμφωνιών του Μπετόβεν, έργο που αποτελεί ένα από τα πιο συχνά έργα της κλασικής μουσικής που ερμηνεύονται από τους καλλιτέχνες, από την ημερομηνία της σύνθεσής του.

Ο γνωστός πιανίστας, μιλώντας στον φακό της «ΚΡΗΤΗ TV», ανέφερε για την επίσκεψή του στο νησί μας και τις επικείμενες συναυλίες: «Με μεγάλη συγκίνηση βρίσκομαι στην Κρήτη. Είμαι από την Κύπρο και είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό».

Αναφορικά με τον θρυλικό μουσικοσυνθέτη Μπετόβεν, ο κ. Κατσαρής τόνισε: «Ο Μπετόβεν αποτελεί ένα μεγάλο σύμβολο γενικά της τέχνης και της μουσικής ιδιαίτερα». Συνεχίζοντας, επεξήγησε για τον Μπετόβεν ότι, μεταξύ άλλων, αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό συνθέτη, γιατί έχει πάρα πολλή μεγάλη καλοσύνη μέσα του», τονίζοντας ότι η μουσική του είναι κάτι «σαν δώρο προς την ανθρωπότητα». Εν συνεχεία, ο κ. Κατσαρής μίλησε για τη διαχρονική αξία του έργου του Μπετόβεν. Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο ίδιος, «όταν ένα έργο τέχνης είναι υψηλού επιπέδου, δεν υπάρχει πια χρόνος, δεν υπάρχει πια μόδα. Το έργο συνεχίζει και αγγίζει μετά από 200 χρονιά όλο τον κόσμο».

Καταλήγοντας, ο ίδιος έκανε λόγο για τη μαγεία της μουσικής και τη συναισθηματική αξία και υπόσταση. Ειδικότερα, είπε: «Όσοι νομίζουν ότι δεν είναι γνώστες της μουσικής, δεν έχει καμία σχέση. Εκείνο που μετράει είναι αυτό που νιώθει η καρδιά σου όταν ακούς μουσική».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΚΗ, Μύρων Μιχαηλίδης, μιλώντας με τη σειρά του στην κάμερα της «ΚΡΗΤΗ TV», αναφερόμενος στη συναυλιακή σύμπραξη, υπογράμμισε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και που σε αυτήν την παραγωγή ο κόσμος, το κοινό της Κρήτης ανταποκρίνεται τόσο θερμά σε αυτό το κάλεσμα, για μια υπέροχη συναυλία συμφωνικής μουσικής».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη μοναδικότητα της συναυλίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «είναι η πρώτη φορά που θα ερμηνευτεί η 5η Συμφωνία μέσα στο Πολιτιστικό Κέντρο. Είναι η πρώτη φορά που ο Κυπριανός Κατσαρής εμφανίζεται εδώ, και επίσης είναι η πρώτη μας μεγάλη συμφωνική συναυλία - για αυτήν την περίοδο - εντός του Πολιτιστικού Κέντρου».

Μάλιστα, ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναφείς συναυλίες στο μέλλον. Ειδικότερα, ανέφερε: «Υποσχόμαστε στο κοινό της Κρήτης ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες παράγωγες».

Κατά τη διάρκεια των συναυλιών τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, το ΠΣΚΗ, για μεγαλύτερη ασφάλεια του κοινού, κράτησε στις κλειστές του αίθουσες αποστάσεις μεταξύ των θεατών.

Χορηγοί επικοινωνίας της συναυλίας είναι η «ΚΡΗΤΗ TV», το Ράδιο 98,4, η «Νέα Κρήτη» και το neakriti.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News