Ηράκλειο: Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος - Ένα ταξίδι στη λαμπρότερη εποχή της χώρας

Κρήτη
Ηράκλειο: Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος - Ένα ταξίδι στη λαμπρότερη εποχή της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, το Σάββατο, 18 και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 διοργανώνεται συνέδριο με τίτλο: «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη χαίρε ω χαίρε ελευθεριά…»

Ο Σύλλογος Γραμμάτων και Τεχνών για την Ευζωία και Αριστεία, στο πλαίσιο των δράσεών του με σκοπό την προώθηση και την προβολή των Γραμμάτων και των Τεχνών στην υπηρεσία της ανθρώπινης ευζωίας διοργανώνει, το Σάββατο, 18 και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 το συνέδριο με τίτλο: «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη χαίρε ω χαίρε ελευθεριά…», το οποίο θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Το συνέδριο χαίρει της τιμής να διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς είναι ενταγμένο ως δράση στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών μετά την Επανάσταση του 1821. Θα λάβει μέρος στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στην αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού».

Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι χωρισμένες σε τρεις ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα ξεδιπλώνεται η σκέψη μέσα στο χρόνο και τον χώρο και ερευνούμε την αγωνία των λαών και τους αγώνες τους για Ελευθερία. Προσεγγίζουμε την έννοια της ελευθερίας μέσα από το έργο του Παντελή Πρεβελάκη, του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, του Νίκου Καζαντζάκη, των δραματουργών των χρόνων της Επανάστασης που πραγματεύτηκαν ιστορικά δράματα, όπως και μέσα από τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται ένα ποιητικό δρώμενο με τίτλο «Ο νέος Ερωτόκριτος, το έπος της ψυχής», βασισμένο σε αποσπάσματα από το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, του Παντελή Πρεβελάκη και μίας προσπάθειας ποίησης φίλων της Στέγης, σε δραματουργία και σκηνοθεσία της Κατερίνας Χάλκου και σκηνογραφική - ενδυματολογική επιμέλεια της Άννας Μαχαιριανάκη. Οι ηθοποιοί είναι φίλοι της Στέγης Ευζωίας και Αριστείας.

Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ανακαλούνται οι ιστορικές μνήμες του αγώνα των Ελλήνων να ελευθερωθούν από την Οθωμανική αυτοκρατορία μέσα από τα ιστορικά κείμενα. Ο Διονύσιος Σολωμός με την οπτική του σήμερα, ο Ρήγας Φεραίος, ο Αδαμάτιος Κοραής, ο Κωστής Παλαμάς, θα μας εμπνεύσουν και θα θέσουν ερωτήματα στους Έλληνες των αρχών του 21ου αιώνα.

Η τρίτη ενότητα είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, στη λαμπρότερη εποχή της Ελλάδας. «Ευφραινόμαστε» από τον Λόγο των Ελλήνων Φιλοσόφων, οι οποίοι μιλούν για την ελευθερία και μας καταδεικνύουν τον τρόπο κατάκτησής της! «Εκλαϊκεύουμε» τη φιλοσοφική σκέψη και την φέρνουμε στο τώρα, την καθημερινότητά μας, ώστε να μας υποδείξει τον τρόπο που θα ελευθερωθούμε και τα «δεσμά» μας! Στο τέλος της ενότητας αυτής παριστάνεται ως θεατρικό αναλόγιο το έργο του Γεωργίου Λασσάνη «Ελλάς», που παίχτηκε στην Οδησσό το 1819 για να εμπνεύσει την Επανάσταση του 1821, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Χάλκου και σκηνογραφική - ενδυματολογική επιμέλεια της Άννας Μαχαιριανάκη, ένα έργο που θα εμπνεύσει εμάς σήμερα να οραματιστούμε την Ελλάδα του αύριο Ελεύθερη από κάθε δυνάστη εσωτερικό και εξωτερικό.

Δείτε το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου ΕΔΩ ή εδώ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News