«Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρεγκ στην Κρήτη

Πολιτισμός
«Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρεγκ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Πέμπτη,02 Δεκ 2021, 21:00
Στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων
Το ανατρεπτικό έργο «Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρεγκ ανεβαίνει σε Χανιά και Ηράκλειο, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕΚ

«Τα γεγονότα», το σπουδαίο και ανατρεπτικό έργο του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρεγκ, σε μουσική και στίχους του Τζον Μπράουν, επανέρχεται για δεύτερη χρονιά.

Στη δύσκολη περσινή θεατρική περίοδο του lockdown, η παράσταση παρουσιάστηκε ζωντανά στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας μέσω livestreaming από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ τη φετινή θεατρική περίοδο θα παρουσιαστεί σε έξι Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων και στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, σε συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Τα γεγονότα» είναι ένα πολιτικό έργο, που εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας μέσα από μια απόπειρα να προσεγγίσει το ίδιο το «τέρας». Στο έργο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τοπικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν επί σκηνής με μουσικά κομμάτια που έχουν διδαχθεί - χωρίς όμως να γνωρίζουν το περιεχόμενο του έργου. Για να επιτευχθεί αυτό σε κάθε παράσταση συμμετέχει μια νέα χορωδία.

Σύνοψη

Η Κλαίρη, μια δασκάλα που στον ελεύθερο χρόνο της διευθύνει μια τοπική ερασιτεχνική χορωδία αποτελούμενη από μετανάστες και άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιστεύει πως υπάρχει μια εξήγηση για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Μια μέρα ένας νεαρός ντόπιος θα εισβάλει ένοπλος στην αίθουσα προβών της και θα ανοίξει πυρ. Η Κλαίρη θα είναι η μοναδική επιζήσασα και το μόνο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να καταλάβει το «γιατί».

Εμπνευσμένο από τη μαζική σφαγή 69 ατόμων από τον Άντερς Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία, το έργο επιχειρεί να κατανοήσει το αδιανόητο της απώλειας και να εξερευνήσει τα όρια της συγνώμης ενώπιον μιας θηριωδίας.

Τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση υπογράφει ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος, ενώ η μουσική επιμέλεια, η διδασκαλία των χορωδιών και η διασκευή της μουσικής και των στίχων είναι του Κωνσταντίνου Θωμαΐδη.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τα ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Ρούμελης, Κέρκυρας, Κοζάνης, Καλαμάτας και Αγρινίου, το Θεσσαλικό Θέατρο και τη Ferodo Bridges.

Ο σκηνοθέτης

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος σημειώνει: «Είναι τεράστια πρόκληση να σκηνοθετείς και να προετοιμάζεις ένα πολιτικό έργο που κάθε χορωδία που συμμετέχει θα το “κατοικήσει” και θα το διαμορφώσει διαφορετικά σε κάθε παράσταση. Με αυτόν τον τρόπο κάθε χορωδία, κάθε πόλη, δίνει ένα μοναδικό στίγμα σε μια ιστορία που ασχολείται με την ίδια ερώτηση: Μπορούμε να συνυπάρξουμε με το διαφορετικό ή μήπως υπάρχει ένα κομμάτι μας που πάντα θα επιλέγει το οικείο και θα λειτουργεί βάσει του φόβου μας; Αυτό μας απασχόλησε και στη μαγνητοσκόπηση της παράστασης στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου έπρεπε να συνομιλήσουμε με το κοινό μας μέσα από κάμερες, και εκεί σκηνοθέτησα μια εκδοχή που είχε νόημα κινηματογραφικά. Τώρα επιστρέφουμε με ασφάλεια στα θέατρα και σε ένα κοινό που μετά από τη σκληρή χρονιά της πανδημίας αναζητεί ευκαιρίες να υπάρξει και πάλι μαζί, ως κοινή ανάσα, ως κοινωνία».

Η παράσταση υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Παραστάσεις

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, η γενική είσοδος είναι 12 ευρώ, ενώ 10 ευρώ είναι για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανέργους, μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών και ΑμεΑ. Προπώληση γίνεται στο: www.viva.gr.

Παραστάσεις θα δοθούν την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων και το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

 (Φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News