Χανιά: Νοσταλγικό ταξίδι στις γειτονιές της Σμύρνης (εικόνες)

Κρήτη
Χανιά: Νοσταλγικό ταξίδι στις γειτονιές της Σμύρνης (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες του χθες στην έκθεση “Εύμορφος πόλις”, που εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείων στα Χανιά

Ένα ταξίδι στις γειτονιές της Σμύρνης, εκεί που χτυπούσε η καρδιά του ελληνισμού της Ανατολής μέχρι το 1922, προσφέρει η έκθεση αρχειακού υλικού “Εύμορφος πόλις”, που εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά.

Καρτ ποστάλ από τη συλλογή του προέδρου του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού του δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής κ. Λουκά Χριστοδούλου και του ηθοποιού και συλλέκτη κ. Λευτέρη Λαμπράκη, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της έκθεσης, συνθέτουν ένα παζλ ιστορικής μνήμης. Μεταφέρουν εικόνες του χθες, αναδεικνύουν την ακτινοβολία του μικρασιατικού Ελληνισμού, προβάλλουν πτυχές της πολυεθνικής και ονειρεμένης Σμύρνης από την περίοδο της άνθησής της.

«Είναι ένας περίπατος στο Παρίσι του Λεβάντε», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές, προσθέτοντας πως «η περίοδος από την οποία προέρχεται το αρχειακό υλικό της έκθεσης ήταν εκείνη κατά την οποία το ελληνικό στοιχείο έδινε τον τόνο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, στην οικονομία, στα γράμματα και στις τέχνες».

Τα δελτάρια μνήμης, όπως λέγονταν μετά την κυκλοφορία τους το 1869, υπενθυμίζουν αυτή την εποχή και τη διατηρούν ζωντανή, μαζί με όλα τα κομμάτια της ιστορίας της.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, η Αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος” και η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

Μιλώντας για την έκθεση, που φέρει τον γενικό τίτλο “Εύμορφος πόλις - Ταχυδρομικά δελτάρια από τη Σμύρνη”, η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων κ. Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη είπε ότι «αποτελεί τον προάγγελο των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις γειτονιές της Σμύρνης, που υπήρξε καμάρι της Ανατολής, σταυροδρόμι του πολιτισμού, Παρίσι του Λεβάντε, όπως συνηθιζόταν να λέγεται».

Σειρά δράσεων

«Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη από τις αλησμόνητες πατρίδες»

Η κ. Γκοζάνη Χαριτάκη πρόσθεσε πως «είναι ευλογία που μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε ένα ονειρεμένο νοσταλγικό ταξίδι στη Σμύρνη, που άκμασε και μαζί της τα γράμματα, οι τέχνες, οι Έλληνες που ζούσαν εκεί, και οι οποίοι εκδιώχτηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Σήμερα, με εκδηλώσεις και σειρά δράσεων κρατάμε τις μνήμες ζωντανές, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό που υπήρχε στις αλησμόνητες πατρίδες και τον μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ μέχρι και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News