Κρήτη: 13 θησαυροί του νησιού «ταξιδεύουν» στην Ευρώπη (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: 13 θησαυροί του νησιού «ταξιδεύουν» στην Ευρώπη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύτιμοι θησαυροί του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, φιλοξενήθηκαν στην έκθεση του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου της Μασσαλίας, ενισχύοντας στο έπακρο την πολιτιστική διπλωματία μεταξύ των δύο τόπων

Η περιδιάβαση σε ένα μουσείο μοιάζει με περιδιάβαση στην ιστορία. Κινούμαστε εν μέσω μιας διαδοχής αντικειμένων, μιμούμενοι το πέρασμα του χρόνου και ανακαλύπτοντας προφανώς εξελικτικές αλλαγές ή ακόμη και κάποια σταδιακή ανάπτυξη όσον αφορά τη φόρμα, το ύφος, τα εφευρήματα, την αξία ή τη νοοτροπία.

Στην έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου, στο Mucem της Μασσαλίας, κατέστη ορατό, το πόσο τεράστια αξία, σημασία και εμβέλεια έχει ο πολιτισμός της Κρήτης παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, στη ΚΡΗΤΗ TV  και στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», «η συγκεκριμένη εικαστική έκθεση συνέβη στο πλαίσιο μίας αξιόλογης συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Mucem και του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων».

Αυτά τα 13 πολύτιμα αριστουργήματα του κρητικού πολιτισμού φιλοξενήθηκαν στο «Δωμάτιο των Φίλων» όπως το ονομάζουν οι Γάλλοι, με τα Χανιά να διεισδύουν πρώτοι σε αυτό το δωμάτιο επιβεβαιώνοντας μία  εξαιρετική συνθήκη εξωστρέφειας του πολιτισμού της Κρήτης καθώς και μία δυνατή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.  

Η έκθεση για το Μουσείο των Χανίων είναι χωροθετημένη ως φυσική συνέχεια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης Salammbô, η οποία εγκαινιάστηκε ταυτόχρονα και αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2022 οπότε και θα ολοκληρωθεί.  

Το Mucem, αποτελεί το πρώτο Εθνικό Μουσείο της Γαλλίας εκτός Παρισιού το οποίο έχει υποδεχθεί περισσότερους από 10.000.000 επισκέπτες από το 2013 που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, ως το εμβληματικό έργο της Μασσαλίας για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική πρωτεύουσα.  

To Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανιών με τους δεκατρείς μοναδικούς θησαυρούς του, ταξίδεψε με μεγάλη επιτυχία στη γαλλική πόλη με εξαιρετικά θερμή υποδοχή και φιλοξενία, σηματοδοτώντας ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για την Κρήτη καθώς και για ισχυρή σχέση που έχει ήδη δημιουργηθεί με τον μουσειακό χώρο της Μασσαλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News