18 Οκτωβρίου: Εορτή Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά - Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός στο ΠΑΓΝΗ

Πολιτισμός
18 Οκτωβρίου: Εορτή Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά - Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός στο ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανηγυρίζει ο ιερός Ναός του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά στον Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του ιατρού, πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός, εντός του αύλειου χώρου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Ειδικότερα, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου και ώρα 7 το πρωί, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Κυριακής, καθώς και η ευλόγηση των άρτων.

Επίσης το απόγευμα και πιο συγκεκριμένα στις 6 το απόγευμα, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η ευλόγηση των άρτων, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ.κ. Προδρόμου.

Μετά το πέρας του εσπερινού θα τελεστεί η Ιερά Παράκληση.

Την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και ώρα 7:30 το πρωί, θα τελεστεί ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Νικάκη.

Γνωστοποιείται ότι οι ευσευβείς χριστιανοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.

Ποιος ήταν ο Άγιος Λουκάς

Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων.

Λέγεται ότι υπέστει μαρτυρικό θάνατο (κατ’ άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανο του μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Σημείωση: Όπως ιστορεί ο Nικόλαος Mαλαξός, σύμφωνα με ένα βασιλικό χρυσόβουλλο της Mονής του Mεγάλου Σπηλαίου, ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής έγραψε το Ευαγγέλιο του δεκαπέντε χρόνια μετά την Aνάληψη του Κυρίου. Ο Ιππόλυτος ο Θηβαίος όμως τοποθετεί την συγγραφή του Ευαγγελίου στην Aλεξάνδρεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News