Ο βιογράφος του Μίκη θυμάται... «Το πάθος του θα παραμείνει ζωντανό» (βίντεο)

Κρήτη
Ο βιογράφος του Μίκη θυμάται... «Το πάθος του θα παραμείνει ζωντανό» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος υποκλίνεται στο μεγαλείο του μουσουργού - Π. Σημανδηράκης: Η πολιτιστική κληρονομιά του Μίκη θα αξιοποιηθεί πλήρως

Ανάμεσα στο πλήθος που αποχαιρέτησε από τα Χανιά τον μεγάλο Έλληνα ήταν και ένας από τους βιογράφους του. Ο κ. Γιώργος Λογοθέτης, συγγραφέας, με ένα σπάνιο αρχειακό υλικό για τον Μίκη Θεοδωράκη, ανέσυρε μνήμες, έχοντας γνωρίσει τον ίδιο ταξιδεύοντας μαζί του ανά τον κόσμο. «Κινδύνευσε πολλές φορές να χάσει τη ζωή του. Και κάθε φορά μού έλεγε: “Ζω για να μαρτυρήσω. Για να εκφράσω την αγωνία του απλού Έλληνα για την εθνική μας ενότητα”.

Ο Ούλοφ Πάλμε, ο μεγάλος Σουηδός πολιτικός, όταν τον ρώτησα κάποτε γιατί τόσο πάθος για τον Μίκη, μου είπε: “Γιατί ο Μίκης είναι ο μοναδικός στην παγκόσμια ιστορία που έχει επηρεάσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά πολίτες σε όλο τον κόσμο”. Αυτό το πάθος θα παραμείνει ζωντανό, μαζί με τις ιδέες, τα μεγάλα οράματα και τα τραγούδια-συνώνυμο μιας Ελλάδας που αγωνίζεται, υψώνεται, ερωτεύεται και προχωρά».

Ο κόσμος υποκλίνεται στο μεγαλείο  του Μίκη Θεοδωράκη

Συγκίνηση προκαλούν οι εκδηλώσεις αποχαιρετισμού του αξεπέραστου Μίκη Θεοδωράκη από απλούς πολίτες. Μία ημέρα μετά το τελευταίο “αντίο” στον κορυφαίο Έλληνα, στο κοιμητήριο του Γαλατά στα Χανιά, όπου χθες τοποθετήθηκε το μάρμαρο με την επιτύμβια αναγραφή, εκτυλίχθηκαν σκηνές που αποτυπώνουν τη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό των ανθρώπων που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του.

Ο κόσμος υποκλίνεται στο μεγαλείο του. Στο άδειο κοιμητήριο, άρχισαν από το πρωί να φτάνουν άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και διδάχτηκαν από τον ίδιο και έργο του, πολίτες που τον αγάπησαν ως σύμβολο των αγώνων για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ήταν εκείνοι που την ημέρα της κηδείας, στρυμωγμένοι ανάμεσα στο πλήθος, δεν κατάφεραν να τον αποχαιρετίσουν.

Ο κ. Μιχάλης Κανακάκης από το Ηράκλειο, αφού γονάτισε μπροστά από το μνήμα, ακούμπησε επάνω την κιθάρα του και στάθηκε για μια στιγμή όρθιος μπροστά από αυτό, αποδίδοντας με τον δικό του τρόπο τιμή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Στη συνέχεια έπαιξε και τραγούδησε το τραγούδι “Στο περιγιάλι”.

Ο ίδιος είπε για τον εμβληματικό μουσικοσυνθέτη: «Με αυτόν ξεκινήσαμε, αυτός μας έδωσε ζωή, πνοή, ένα μέλλον το οποίο ψάχναμε τόσα χρόνια, και πιστεύουμε ότι θα παραμείνει φάρος για μας». Ο κ. Κανακάκης έτυχε δύο φορές στη ζωή του να τον συναντήσει... «Την πρώτη φορά ήμουν νέος, σε μια πολιτική ομιλία του Χαρίλαου Φλωράκη στο Ηράκλειο, όπου κατεβαίνοντας εκείνη την ανεμόσκαλα κατάφερα να τον κρατήσω λίγο από το χέρι, γιατί παρέπαιε λόγω του ύψους του, και αισθάνθηκα ότι το χέρι μου μούδιασε. Τη δεύτερη ήταν στην τελευταία συναυλία για τα 80 του χρόνια στο Εθνικό Στάδιο Χανίων».

«Διδάσκαλος» υπήρξε για τον κ. Γιάννη Κατσανεβάκη, που ήρθε στην Κρήτη από την Αθήνα, όπου ζει, για να πει το τελευταίο “αντίο” στον Μίκη Θεοδωράκη... «Είχα βρεθεί σε ένα στούντιο που είχαν στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και τον είχα συναντήσει προκειμένου να τον συμβουλευτώ ορισμένα πράγματα, γιατί έχω γράψει ένα ορατόριο για τον Δασκαλογιάννη. Μου είπε τέσσερα πράγματα και τέλος. Αυτό θα πει δάσκαλος. Να σου λέει λίγα πράγματα και να καταλαβαίνεις», είπε με συγκίνηση. Τα λόγια του κόσμου περιγράφουν τη μυθική και ταυτόχρονα λαϊκή διάσταση του κορυφαίου Έλληνα στα μάτια των απλών ανθρώπων.

«Ήρθα γιατί θα είχα την ευχέρεια να αφήσω αυτό το λουλούδι. Χθες ήταν αδύνατον με τόσο κόσμο. Παρακολούθησα όλη την τελετή από την τηλεόραση για να τη ζήσω. Έκλαψα όσο ήθελα. Έτσι αισθανόμουνα. Έτσι ξεκίνησα τη μέρα μου σήμερα», είπε στη “Ν.Κ.” χθες μια κάτοικος του Γαλατά.

Η επιτύμβια αναγραφή στο λευκό μάρμαρο που τοποθετήθηκε χθες είναι λιτή, όπως και το μνήμα, αναγράφει με κεφαλαία γράμματα μόνο το όνομά του και γύρω υπάρχουν σκόρπια λουλούδια και λόγια από καρδιάς πάνω σε χαρτί...

«Αθάνατες είν’ οι ψυχές που φεύγουν και μπορούνε, τσι ζωντανούς ν’ αγγίζουνε και να καθοδηγούνε. Σε δύο κόσμους αισθητό τ’ άγγιγμα της ψυχής σου, όταν θ’ ακούν οι ζωντανοί στίχους και μουσική σου. Δικαιοσύνης νοητό τον ήλιο ν’ ανατείλει, δεν είδα και παράπονο απόμεινε στα χείλη», γράφει ο κ. Γιάννης Βιδάκης σε μια κόλλα χαρτί ακουμπισμένη σε μια γωνιά.

Ο “ύμνος της Παλαιστίνης”

Ως μια διεθνή προσωπικότητα και ως τον πρώτο άνθρωπο που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων αποχαιρέτησαν τον αξεπέραστο Έλληνα μουσικοσυνθέτη εκπρόσωποι της αραβικής κοινότητας. «Είμαι γνήσια Παλαιστίνια από τα Ιεροσόλυμα. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα πολύ μεγάλο σύμβολο για τον λαό μας, είναι ακτιβιστής, άνθρωπος της εντιμότητας, ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης... Τον αγαπάμε τόσο πολύ. Και είμαστε πολύ λυπημένοι που τον χάσαμε. Γιατί έγραψε τον εθνικό ύμνο της Παλαιστίνης», είπε μια γυναίκα από την Παλαιστίνη που ζει στον Καναδά και βρίσκεται στην Κρήτη για διακοπές, ενώ και ο εκπρόσωπος της αραβικής και μουσουλμανικής κοινότητας στην Ελλάδα έκανε λόγο για «έναν σπουδαίο άνθρωπο που στήριζε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

Π. Σημανδηράκης: Η πολιτιστική κληρονομιά του Μίκη θα αξιοποιηθεί πλήρως

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Δήμαρχου Χανίων , Παναγιώτη Σημανδηράκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πολιτιστική κληρονομιά που «άφησε» ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, θα αξιοποιηθεί πλήρως από τον Δήμο Χανίων.

Η δήλωση του Δημάρχου:

«Ο Δήμος Χανίων είχε την μεγάλη τιμή και ευθύνη να υποδεχθεί τον Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του, όπου και επέλεξε να είναι η τελευταία του κατοικία.

Εκπληρώθηκε η επιθυμία του που με πολλούς εξέφρασε στο παρελθόν.

Ήθελε να βρίσκεται εδώ, κοντά στους γονείς και τον αδελφό του στην γενέτειρα γη του τον Γαλατά, η οποία αποτελεί πλέον για τον δήμο Χανίων έναν τόπο έμπνευσης και έναν τόπο μνήμης, απέναντι σε έναν άνθρωπο που κατάφερε με το έργο και την προσωπικότητα του να δημιουργήσει και να συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας άφησε, θα προκύψουν πολλές ιδέες και πολλές προτάσεις καθώς καθήκον μας είναι να αναδείξουμε το όνομα του Μίκη ακόμα περισσότερο και να καταστήσουμε γνωστά στις επόμενες γενιές, την συνολική του πορεία και το μεγάλο, παγκόσμιο αποτύπωμα του.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουμε την πατρική οικία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά, ως ένα κέντρο έρευνας και πολιτισμού.

Στο σπίτι που έζησε αυτός με την οικογένεια του θα μπορούν μελλοντικά οι πολίτες να αναφέρονται και αναζητούν υλικό και πληροφορίες για το πολυσήμαντο έργο του

Στον χώρο του σπιτιού που θα λειτουργεί ως Μουσείο σχεδιάζεται, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν χώρος προβολών, μουσειακός - εκθεσιακός χώρος, αίθουσα σεμιναρίων, ξενώνας, χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η οικία αυτή θα αποτελέσει σημείο πολιτισμού και αναφοράς όχι μόνο για τον δήμο Χανίων και την Κρήτη αλλά και για όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα σημαντικά κτήρια πολιτισμού της πόλης των Χανίων, όπως το παλιό Τελωνείο στο παλιό λιμάνι που έχει μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού φέροντας το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς χώρους - πυλώνες, πολιτισμού και εξωστρέφειας του δήμου Χανίων.

Μελλοντικά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης θα πάρει αποφάσεις και θα αποδώσει τις δέουσες τιμές στον μεγάλο αυτό Έλληνα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News