«Για θύμισέ μου»: Νέες προβολές της πολυβραβευμένης ταινίας

Πολιτισμός
«Για θύμισέ μου»: Νέες προβολές της πολυβραβευμένης ταινίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε Αστρίτσι και Θραψανό προβάλλεται το σαββατοκύριακο η ταινία της Μαρίας Σβολιαντοπούλου, που έχει “σαρώσει” τα βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου

Η πολυβραβευμένη ταινία της Μαρίας Σβολιαντοπούλου “Για θύμισέ μου”, που έχει “σαρώσει” στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, συνεχίζει τις προβολές στην Κρήτη. Συγκεκριμένα η ταινία θα προβληθεί:

* Μεθαύριο Σάββατο, στις 8:30 το βράδυ, στο προαύλιο του σχολείου στο Αστρίτσι. Η είσοδος είναι με εισιτήριο και όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην Αλληλεγγύη Ηρακλείου. Η προβολή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστριτσίου.

* Την ερχόμενη Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία του χωριού στο Θραψανό, με είσοδο δωρεάν για το κοινό. Η προβολή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των φορέων του Θραψανού, που θα ενισχύσουν το έργο της Αλληλεγγύης Ηρακλείου με τη μορφή δωρεάς.

23 βραβεία!

Η ταινία καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, μέχρι και σήμερα, συμμετείχε και διαγωνίστηκε σε διαδικτυακά - και όχι μόνο - φεστιβάλ κινηματογράφου με συμμετοχές από όλο τον κόσμο (με τον τίτλο “Remind me”) και έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής 23 βραβεία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Αναλυτικά:

- New York July, August 2021: 3ο βραβείο (Silver Award) Best Actress in a Drama - Αμαλία Ζαργιανάκη.

- The Accolade Competition Καλιφόρνια, August 2021: Award of Merit-Leading actress - Αμαλία Ζαργιανάκη.

- Accord Cine Fest Ινδία, August 2021: Best Drama Feature (Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους-Δράμα), Best Writer Feature (Βραβείο Συγγραφέα Ταινίας Μεγάλου Μήκους) - Μαρία Σβολιαντοπούλου.

- Rome International Movie Awards, July 2021: Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός - Αμαλία Ζαργιανάκη.

- Actress Universe Festival, Μόσχα, Ιούλιος 2021: Second place and the title Second Actress Universe 2021 (Best Actress) - Ανδριανή Αγγελιδάκη.

- New Jersey Film Awards, June 2021: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός - Ανδριανή Αγγελιδάκη.

- South America Awards, June 2021: Brazil Best Supporting Actress - Ανδριανή Αγγελιδάκη. Βραβείο Ταινίας με κοινωνικό αντίκτυπο - Μαρία Σβολιαντοπούλου και Αντώνης Ρενιέρης. Βραβείο Καλύτερου Sound Design - Μάνος Συγλέτος.

- Hong Kong Indie Film Festival, May 2021: Γενικό Βραβείο Καλύτερης Γυναίκας Ηθοποιού (Best Actress in a Feature Film) - Αμαλία Ζαργιανάκη και Ανδριανή Αγγελιδάκη.

- Actors Awards Los Angeles, May 2021: Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός σε Δραματική Ταινία Μεγάλου Μήκους (Best Actress in a Drama) - Αμαλία Ζαργιανάκη.

- The Independent Awards London, May 2021: Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός (Best Actress) - Αμαλία Ζαργιανάκη.

- Hollywood Indie Film Awards, May 2021: Καλύτερη Πρωτότυπη Ιστορία (Best Original Story) - Μαρία Σβολιαντοπούλου. Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός (Best Actress) - Αμαλία Ζαργιανάκη. Best Makeup & Hairstyling - Κατερίνα Πάνου και Έλσα Τσαουσάκη.

- Brazil International Monthly Independent Film Festival (www.bimiff.com), Rio De Janeiro, Μάρτιος 2021: Καλύτερη Γυναίκα Ηθοποιός σε Ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους - Αμαλία Ζαργιανάκη. Καλύτερος Άνδρας Ηθοποιός σε Ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους - Πέτρος Φαρσαράκης. Βραβείο για το Καλύτερο Sound Design σε Ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους - Μάνος Συγλέτος.

- 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Αύγουστος 2020). Απέσπασε το Βραβείο Μοντάζ (Μανόλης Τσουρουνάκης), Βραβείο Καλύτερου Αυθεντικού Τραγουδιού (σύνθεση-ερμηνεία Βούλα Στρατάκη σε στίχους της Δέσποινας Σπαντιδάκη), καθώς επίσης και το Βραβείου Κοινού Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, για το οποίο ψήφισε το κοινό διαδικτυακά.

Συντελεστές

Το σενάριο της ταινίας είναι της Μαρίας Σβολιαντοπούλου, η σκηνοθεσία των Αντώνη Ρενιέρη και Μαρίας Σβολιαντοπούλου, στην ηχοληψία είναι οι Μάνος Συγλέτος και Άλεξ Κουναλάκης, στην κάμερα ο Μάνος Λιανδράκης, στο μοντάζ ο Μάνος Τσουρουνάκης και στα graphics design οι Θοδωρής Δούσμανης και Άρης Βεϊσάκης. Ακόμη, make up artist είναι Κατερίνα Πάνου, βοηθός μακιγιάζ οι Paula Alexandra Iftimiciuc και Σέβη Μακράκη, hair stylist οι Έλσα Τσαουσάκη και Μαρίνα Παπαδάκη, στο styling είναι η Βέρα Μαθιουδάκη, στη σκηνογραφία οι Γιάννα Καλαϊτζάκη και Ελένη Βασιλικού, τις φωτογραφίες πλατό επιμελήθηκαν οι Στέλλα Βαρδάκη, Μαρία Δακανάλη και Παύλος Βερίγος, νομική σύμβουλος είναι η Έφη Δρακογιαννάκη, βοηθός παραγωγής η Φωτεινή Στεφανάκη και υπεύθυνος επικοινωνίας είναι ο Χρήστος Αδαμάκης.

Πρωταγωνιστούν οι Ανδριανή Αγγελιδάκη και Αμαλία Ζαργιανάκη. Τους ρόλους υποδύθηκαν οι Πέτρος Φαρσαράκης, Γιώργος Κανάκης, Σταυρούλα Μηλιού, Λιλιάνα Νιταδωράκη, Γιάννης Σταρίδας, Νίκος Τζουλιαδάκης, Εύα Καλμπάκη, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Χαρά Χειλαδάκη, Γιώργος Κανάκης, Πάνος Ιωαννίδης, Ξανθίππη Βουτσαλά, Γιάννης Σουγκλάκος, Κώστας Βεζυράκης, Μαρία Χαλαμπαλάκη, Ειρήνη Τζιράκη, Ιωάννα Χωματά, Γιώργος Φραγκιαδάκης, Χάρης Σουλτάτος και Χρύσα Κυρατζή.

Το τραγούδι των τίτλων έχουν επιμεληθεί η Δέσποινα Σπαντιδάκη στους στίχους και η Βούλα Στρατάκη στη μουσική και το τραγούδι. Το soundtrack ερμηνεύουν οι “Bouche Fermee” σε σύνθεση της Μαρίας Γούβαλη με πρωτότυπη μουσική, εμπνευσμένη από το σενάριο και τη θεματολογία της ταινίας (βρίσκεται διαθέσιμο στο YouTube).

Η προσπάθεια είναι 100% εθελοντική - συμμετείχαν πάνω από 80 εθελοντές - και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πανελλήνιου Οργανισμού Νόσου Alzheimer, της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, της Αλληλεγγύης Ηρακλείου-Εταιρεία Alzheimer και Υγιούς Γήρανσης, και της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ & Συγγενών Διαταραχών Βόλου.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Ομίλου “ΚΡΗΤΗ TV” και του entospolis.gr στην επικοινωνία.

Επιβράβευση των φροντιστών

Μια ταινία για το Αλτσχάιμερ

Σκοπός της ταινίας είναι η επιβράβευση των φροντιστών των ανθρώπων που νοσούν, καθώς και να ενημερώσει το κοινό και να τους προτρέψει να οικειοποιηθούν και να εξοικειωθούν με τη νόσο.

Υπόθεση: Όλα ξεκινούν όταν ένα “γκρουπ θέραπι” φροντιστών ατόμων με Αλτσχάιμερ συναντιέται με σκοπό να μιλήσει για τους φόβους, τις ενοχές, τις άσχημες και καλές στιγμές που έζησε. Μέσα στην ομάδα αυτή βρίσκεται η Ελένη. Πρόκειται για μια νέα φροντιστή, που δεν μπορεί να δεχτεί πως η μητέρα της δε θα τη θυμάται. Στιγμές έντονης αγωνίας και πόνου διαδραματίζονται και πρωταγωνιστούν στη ζωή της. Όχι όμως για πολύ. Γιατί κάποια στιγμή φτάνει η ώρα της αποδοχής...

Το “Για θύμισέ μου” αποτελεί την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στην Ελλάδα που πραγματεύεται και προσεγγίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ. Την προσπάθεια αγκάλιασαν και πολλοί καταξιωμένοι ηθοποιοί με ειδικές guest συμμετοχές σε πολύ ιδιαίτερους ρόλους, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Κιμούλης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Κώστας Αποστολάκης, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Γιώργος Χρανιώτης, η Τάνια Ρόκκα και ο Γιάννης Τσουρουνάκης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημιουργού και επισκέφτηκαν το νησί για τις ανάγκες των γυρισμάτων, τα οποία ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019.

Όλα τα έσοδα από τις προβολές, στις οποίες ήταν αρωγός, έχουν διατεθεί στην Αλληλεγγύη Ηρακλείου-Εταιρεία Alzheimer και Υγιούς Γήρανσης. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Ηράκλειο στις 30 Οκτωβρίου 2019, στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθέατρου “Αστόρια”. Τη βραδιά παρουσίασε η διακεκριμένη δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου και την ταινία προλόγισε ο μεταφραστής και συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.

Ακολούθησαν sold out προβολές σε όλη την Κρήτη και την Αθήνα, ενώ τον Φεβρουάριο ξεκίνησε το ταξίδι της στη Βόρεια Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν προβολές στα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Γρεβενά και την Κοζάνη με μεγάλη επιτυχία και πληθώρα κόσμου να συγχαίρει τη Μαρία και την ομάδα της για την προσπάθεια και το άρτιο αποτέλεσμα. Προγραμματίστηκαν επιπλέον προβολές σε Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο και σε άλλες πόλεις και νησιά της χώρας, οι οποίες όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News