Πολιτισμός

8 Σεπτεμβρίου - Μεγάλη Θεομητορική Εορτή: Τη Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάζει σήμερα η Εκκλησία

Το Γενέσιο της Θεοτόκου ή Γενέθλιο της Θεοτόκου εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας

Τη μεγάλη θεομητορική εορτή, που αναφέρεται στη Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάζει σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Οι γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα ήταν άτεκνοι για πολλά χρόνια, καθώς εκείνη ήταν στείρα.
Για πολλά χρόνια παρακαλούσαν τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι το παιδί που θα γεννηθεί, θα το αφιερώσουν σε Εκείνον.

Έπειτα από προσευχές πολλών ετών ο λόγος της προσευχής τους εισακούστηκε από τον Θεό και έτσι έστειλε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να Της ανακοινώσει ότι θα συλλάβει και θα γεννήσει «Παιδί Άγιο».
Πράγματι, η Αγία Άννα συνέλαβε, και γέννησε τη Βασίλισσα του κόσμου. Έτσι, λοιπόν, έγινε η σύλληψη και γεννήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος. Η Εκκλησία μας εορτάζει το γεγονός αυτό της συλλήψεως στις 9 Δεκεμβρίου.
Η Παναγία μας γεννήθηκε σε εννέα μήνες σύμφωνα με την παράδοση, το θαυμαστό αυτό γεγονός έλαβε χώρα  στην Ιερουσαλήμ, κοντά στην προβατική κολυμβήθρα.
Ονομάστηκε Μαριάμ που σημαίνει Κυρία, Ελπίδα.

Εορτολόγιο: Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω. Γενέθλιος Σκιαδενή Τσαμπίκος, Τσαμπίκα, Μίκα.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν, καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια